Domů » Dnešní stravování aneb snadná cesta k obezitě

Dnešní stravování aneb snadná cesta k obezitě

od Patrik Pilous

Obezita je stále větší problém. Dnes krátké zamyšlení z dílny Ivety Marflakové o současném stravování, obezitě a výživových poradcích.

Kde nás vedou dnešní možnosti stravování?

Dnešní doba je plná možností. Lidé si mohou vybírat, zkoušet, odmítat. Všeho máme víc než dost, oproti tomu jak to bylo kdysi. Možná si to ani neuvědomujeme, ale je to více než přepych. 

Byly doby, kdy bylo jídlo na příděl a lidé si nemohli dovolit to co dnes. Přístupnost potravin, různých fast-food a marketů na každém rohu. Bohužel, ale tohle všechno, byť je to fajn nehladovět, tak nás to dostalo do stavů, kdy se přejídáme, mnohdy ani nepřemýšlíme nad tím, co všechno sníme a kolik. Není to o hladu jako o chuti. Tak chápu, že všude linoucí se vůně pečeného masíčka, čerstvých housek je lákavá, ale není toho už moc?

Mnoho zemí zavádí určitá opatření, jelikož obezita výrazně ochromuje fungování populace, pracovní výkonost a zdraví lidí. V poslední době jsme mohli slyšet například o Velké Británii, kde je obezita větší problém než u nás.

Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli jíte opravdu, když máte hlad. Z čeho se skládá váš jídelníček a proč dané potraviny jíte? Zdravá strava je v dnešní společnosti termín, kde si každý představí trochu něco jiného. Nebo prostě neřešíte a posloucháte jen své chutě, které nedokážete ovládnout?

Díky tomu, jak se doba vyvíjí a dává nám možnosti, usnadňuje nám  to, a nabízí všechny ty polotovary, které nás vlastně ženou k tomu, že  přestáváme uvažovat nad tím, co-kdy-kde-a kolik toho sníme. Všechny tyhle faktory spousty lidí dovede k tomu, že postupem času nám kalhoty nejsou tak pohodlné, jak byly, hůř se nám hýbe, dýchá, nic se nám nechce, lenivíme a to nejhorší…přichází zdravotní problémy (cukrovka, problémy s tlakem, ucpávání cév a další).

A to je špatně, nemyslíte?

Samozřejmě tohle všechno nahrává výživovým poradcům, kterých je hodně.  Bohužel ne každý je ten SPRÁVNÝ PORADCE. Umět nastavit jídelníček, není úplně jednoduché. Znalost základních makroživin (bílkoviny, sacharidy, tuky), minerály, somatotypu a aktivity člověka.  Práce poradce zabere dost času. Studiem z vás odborníka neudělá, jedná se o zkušenosti. Já osobně třeba jeden kurz za sebou mám, ale určitě se nepovažuji za nějakého Guru, který by si dovolil tvrdit, že je profík.

Samozřejmě ráda poradím, ukážu jakou cestou jít, ale zatím opravdu slovo odborník přes výživu si říkat nebudu. Ale jednou, snad brzy ano:), Stále se něco učím, zkouším – především na sobě (přerušované půsty, keto diety, low carb, veganství, vegetarianství), ano mám toho za sebou spoustu. Za mě si myslím, že tohle je super mít odzkoušeno, protože následně člověk může posoudit, co to s jeho tělem dělá, jak reaguje. Mohla bych mluvit hodiny třeba o tom, jaké to bylo držet 72h půst. 🙂

Ale vrátím se zpět k těm, co vyhledají pomoc odborníka. Když už se dostanete do takové fáze, že někoho potřebujeme vyhledat, protože se necítíte dobře, tak  bychom si měli uvědomit, co očekáváme.  Protože to, co ovlivňuje  naše touhy, to působí na naše cíle.  Hlava je totiž velmi mocná a ovlivňuje veškeré naše touhy, a když si zrovna něco budete Chtít odepřít, co není úplně snadné… pak přijde na řadu naše nastavení v hlavě. A tam je často zakopaný pes, protože teprve v té nejtěžší chvíli, se ukáže, jestli to opravdu chcete nebo ne.

Za mě si zapamatujte tady těchto pár slovíček, třeba si je někde napište nebo je opakujte a uvidíte, že vše bude mnohem, ale opravdu mnohem jednodušší.

Články, které stojí za přečtení: