Domů » Flat White se stal trendem posledních let

Flat White se stal trendem posledních let

od Dominika Veselá

Zajisté znáte názvy jako ristretto, cappuccino nebo latté. Ale je vám povědomý pojem Flat White? Jde o nápoj, jehož příprava vyžaduje mnohem více času a talentu, než které potřebujete k pouhému zalití rozpustné kávy v hrnku. Tento kvalitní a silný kávový nápoj umí zlepšit soustředění a navodit pozitivní myšlení. Co to tedy Flat White vlastně je?

Dokonalý poměr kávy a mléka.

Takto o Flat White mluví italští baristé, kteří se přípravou tohoto nápoje zabývají. Doslova znamená „více kávy a méně mléka“, přičemž výsledkem je bohatá kávová chuť a intenzivní vůně. Nápoji se někdy říká „australské cappuccino“, neboť byl do Evropy zavlečen právě z Austrálie a Nového Zélandu v osmdesátých letech minulého století. V následujícím desetiletí byl zkušenými baristy doveden k dokonalosti a na přelomu milénia se z něj stal doslova globální fenomén.

Proč se káva Flat White stala takovým fenoménem?

Na pomyslném vrcholu tvorby nápoje Flat White stojí baristé Costa Coffee. Právě oni jsou ve výrobě této kávy speciálně školeni, neboť příprava Flat White není tak snadná. Na postupu se v minulosti největší měrou podílel kávový mistr Genarro Pellicca, jenž jakožto licencovaný degustátor káv Costa Coffee dospěl jako první k dokonalému poměru kávy a mléka, který je pro Flat White tolik charakteristický.

Díky Italovi Genarru Pelliccovi není Flat White tak mléčný jako café latté a zároveň není hořký jako klasické espresso, ačkoli se vyrábí z 21 gramů kávy Mocha Italia.

Přestože se jedná o poměrně snadno odlišitelný horký kávový nápoj, stále existuje mnoho návštěvníků kaváren, kteří nepoznají rozdíl mezi latté, Flat White a cappuccinem. Jelikož se Flat White vyrábí z opravdu silných kávových zrn, mohlo by být ve výsledku nepříjemně hořké a extrémně silné. Právě proto receptura vyžaduje zjemnění silné kávové chuti přídavkem mléka, i když nikdy ne tolik, aby vzniklo „převelice mléčné“ cappuccino. Flat White od latté a cappuccina poznáte také podle „latté art“, tedy obrázku namalovaného baristou na plochu mléčné pěny.

Jaký je zaručený recept baristů pro přípravu Flat White?

Flat White káva, anglicky Flat White coffee, je prubířským kamenem všech zkušených baristů. Příprava této kávy není snadná, proto baristé podstupují speciální školení, jak výrobu této pochutiny dovést k dokonalosti.

Za zmínku stojí, že postup přípravy Flat White se u nás a ve světě poněkud liší. V Itálii v Costa Coffee se Flat White připravuje pouze v jedné velikosti, a to do šálku o objemu 300 ml. Vyrábí se z tzv. tří shotů kávy, přičemž základ tvoří cortissimo, což je přesně 21 gramů namleté luxusní kávy Mocha Italia. Namletá kávová zrna se extrahují po dobu 15 sekund, a potom jsou dolita teplým mlékem s hebkou mikropěnou, která by správně měla na povrchu nápoje vytvořit půl až jeden centimetr vysokou, sametově hebkou vrstvičku bez bublin.

V našich končinách je postup trochu jiný: základem je espresso doppio, tedy dvojitá dávka espressa o objemu 60 ml připravená ze 14 gramů kávy, která se extrahuje po dobu 20 až 30 sekund pod tlakem 9 barů. Podává se buď v cappuccinovém hrnečku nebo častěji ve sklence o objemu 160 až 180 ml. Zbytek objemu tvoří našlehané mléko s asi centimetrovou hustou pěnou na povrchu.

Lze si Flat White připravit i v domácích podmínkách?

Flat White připravená doma nikdy nedosáhne takové kvality, jako od zkušených a školených baristů, ale k chuti určitě přijde.

Na přípravu budete potřebovat:

  • Kvalitní zrnkovou kávu (cca 14 gramů na jednu porci Flat White)
  • Mlýnek na kávu, kterým kávová zrna rozemelete na požadovanou hrubost (zhruba jako na espresso)
  • Dobrý kávovar (nejlépe pákový s tryskou na šlehání mléka, např. Dolce Gusto nebo DeLonghi)
  • Konvičku na mléko z nerez oceli
  • Plnotučné mléko (zhruba objem 120 ml, předem vychlazené)
  • Nahřátý hrneček na cappuccino nebo skleničku o objemu 160 až 180 ml

Luxusní kávové kapsle mohou být skvělým dárkem pro dámu. Pro další inspiraci si přečtěte článek Originální dárky pro ženy.

Výroba kvalitní kávy Flat White není snadná, proto je dobré držet se následujících kroků:

  1. Umelte kávu na espresso. Zvolte program jemné mletí. Káva by pak měla mít podobnou konzistenci jako polohrubá mouka. Množství volte dle toho, kolik šálků budete připravovat (na jedno Flat White použijete zhruba 14 gramů kávy).
  2. Do čisté páky nasypte umletou kávu. Dbejte na to, abyste do páky nenasypali příliš málo nebo mnoho kávy. Pokud navážíte moc, bude káva přepálená a hořká. Jestliže přidáte málo, bude bez chuti.
  3. Kávu v páce sklepejte a urovnejte tak, aby byla rovnoměrně rozprostřená a její povrch hladký. Měla by v páce pevně držet, i když ji nakloníte. Setřete okraje páky, aby na nich neulpěly nějaké nečistoty a nezašpinilo se těsnění.
  4. Nasaďte páku do kávovaru a okamžitě ho spusťte. Na nic nečekejte, nejenže by káva mohla přijít o aroma, ale také byste ji mohli přepálit. Potřebujete dvojitou dávku espressa, tedy 60 ml.
  5. Po několika sekundách začne káva vytékat do šálku.

Tajemství dokonalé chuti je ukryto v mléku

Druhou esenciální složkou Flat White kávy je správně našlehané mléko. Šlehá se ve speciální nerezové konvičce, kterou z poloviny naplníte plnotučným, nejlépe vychlazeným mlékem.

  1. Trysku nejdřív pusťte naprázdno, abyste ji zbavili nečistot. Poté ji ponořte asi centimetr pod hladinu mléka a konvičku trochu nakloňte. Aktivujte páru, mléko se vám začne šlehat a nabývat na objemu. Konvičku postupně posunujte níž, tryska by neměla být ponořená hluboko.
  2. Když vás konvička začne pálit v rukou, vypněte páru, klepněte s konvičkou o stůl, ať zmizí nežádoucí bubliny, a několikrát s ní zakružte. Pěna tak získá hladkou krémovou a sametovou konzistenci.
  3. Mléčnou pěnu nalijte z konvičky přímo doprostřed šálku s kávou.

Články, které stojí za přečtení: