Životní styl Na co je dobrý pampeliškový med + Recept od Radka Konečná 27. října, 2021 publikoval Radka Konečná Publikováno 27. října, 2021Aktualizováno 28. října, 2021 Proti chřipce, nachlazení i bolesti v krku. Pampeliškový med léčí mnohé neduhy. Jeho sílu znaly naše babičky i prababičky, které jej běžně podávaly nemocným pacientům. Víte však, že se ve skutečnosti nejedná o opravdový med? Obsah Prohlédnout si obsah → 1 Pampeliškový med není med 2 Pampeliška vyléčí i osladí 3 Pampeliškový med recept 3.1 Na 4 zavařovací sklenice sirupu budete potřebovat: 3.2 Postup V článku vám vysvětlíme, co stojí za tímto zlatým nektarem a na co všechno jej můžete využít. Na konci určitě nevynechejte kapitolu Pampeliškový med recept, kde vám vysvětlíme, jak si jej můžete připravit sami doma. 💡 Tip: Inspirujte se našimi 15 tipy na zdravé svačiny do školy i do práce. Pampeliškový med není med Jak už jsme naznačili v úvodu, název pampeliškový med dost klame. Označení med totiž v tomto případě určitě není na místě, neboť za jeho tvorbou nestojí roj včel, ale člověk. Je tedy vhodný k použití jako sladidlo i pro vegany. A co to tedy je? Jedná se o sirup, který se připravuje louhováním květů pampelišky a případně dalších bylin v cukrovém rozvaru. Vzniká zlatavá tekutina, která svou barvou, vůní i konzistencí připomíná med. Snad i proto tento sirup získal své označení po medu. Pampeliška vyléčí i osladí Skvělá chuť, která jistě zpříjemní každý doušek vašeho oblíbeného ranního čaje i osladí nedělní koláč, není jediným benefitem pampeliškového medu. Lidé jej nejčastěji využívají jako lék při onemocnění dýchacích cest, bolesti v krku, nachlazení či chřipce. Pomáhá také při problémech s trávením, játry či žlučníkovými kameny. Kvůli svému detoxikačnímu účinku se pampeliška rovněž využívá pro tvorbu domácí pleťové vody i šamponu na vlasy. 💡 Tip: V případě, že ale trpíte alergií na různé druhy pylu, z preventivních důvodů jej raději vynechte. Pampeliškový med recept Asi nebude příliš těžké odhadnout, co bude hlavní surovinou tohoto skvělého sirupu. Připravte se ale na to, že budete muset posbírat poměrně velké množství pampeliškových květů. Čerstvě nasbírané květy mají tu nevýhodu, že jsou plné malých broučků, které určitě ve svém sirupu nechcete. Jestliže máte čas a možnost, rozložte všechny květy na pár hodiny na nějaký kus pletiva. Připravte si velké množství pampeliškových květů Na 4 zavařovací sklenice sirupu budete potřebovat: 300 květů pampelišeklitr vody1 kg cukru krystal nebo hnědého cukru1 citron případně pomerančPostup Potřebný čas: 1 den. Postup je velmi jednoduchý, avšak musíte mít na paměti několik důležitých pravidel. Pokud nechcete, aby se vám z medu vyvařily všechny zdravé látky, pak udržujte v hrnci teplotu do zhruba 50 °C. Pampelišky nechte přes noc vyluhovat Nejprve si do většího hrnce nalijte litr vody. Do něj přidejte dobře omytý a na kolečka nakrájeny citron či pomeranč. Vše přiveďte k varu a následně nechte trochu zchladnout. Potom přidejte pampeliškové květy. Pokud jste je nenechali odležet venku na zmíněném pletivu, propláchněte je alespoň vodou, ať se zbavíte broučků i dalších nečistot. Hrnec překryjte utěrkou a nechte někde na chladnějším místě minimálně přes noc vyluhovat. Přeceďte tekutiku přes tkaninu Na druhý den si připravte nějakou tkaninu, přes kterou tekutinu přecedíte. Nedoporučujeme použití běžného kuchyňského cedníku, který drobné části květin nezchytí. Pomalu přisypávejte cukr Následně do tekutiny přisypávejte kilo cukru. Hrnec pomalu zahřívejte, ale hlídejte si, aby teplota nebyla příliš vysoká. Celý proces byste sice o dost urychlili, avšak jak již jsme zmínili výše, přišli byste o spoustu dobrých látek. Až bude mít váš med konzistenci sirupu, pak jej můžete nalít do připravených lahví, které zavíčkujete. Uchovávejte med na suchém a tmavém místě Med uchovávejte v tmavých místnostech. Můžete si jej přes léto udělat i slušnou zásobu, neboť vám ve spíži vydrží bez problémů i do zimy. V chladných měsících totiž není nic lepšího, než si dát šálek horkého čaje s lžičkou slaďoučkého medu. Zkuste změnu Pokud pampeliškový med milujete, ale už byste chtěli nějakou změnu, zkuste do hrnce přidat trochu meduňky, mateřídoušky, kopřivy nebo máty. Nejen, že do sirupu přidáte další byliny, které jsou plné zdravých látek, získáte navíc úplně novou chuť. Kombinujte, mixujte a buďte kreativní! 💡 Tip: Inspirujete se také našimi 33 recepty pro běžný ale i slavnostní oběd nebo se podívejte, jak zdravě a chutně připravit krevety. receptyZdravá stravaZdravízdravý životní styl 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinEmail Radka Konečná Studuji žurnalistiku, píšu, čtu, plavu, běhám, šiju a učím se cizí jazyky. Můj oblíbený pohled na svět je z letadla. Ráda objevuju nové chutě, jsem zapálená kuchařka a jednoduše miluju jídlo. Předchozí článek TOP 7: Nejzajímavější vzdělávací kurzy v oblasti rozvoje Následující článek Co obnáší vztah s mladším mužem? Články, které stojí za přečtení: Proč je stále oblíbenější jedlý hmyz? Móda pro plnoštíhlé: Co nosit a co vynechat? 35 Tipů: Kam jít v Praze na výlet? Šárka Chapman: Vždy následuj svou intuici Stoicismus: Co se můžeme naučit od starověkých filozofů? 33 Tipů, co vařit, když nevíte, co k obědu