Domů » Tipy na konkrétní sezónní potraviny v jednotlivých obdobích

Tipy na konkrétní sezónní potraviny v jednotlivých obdobích

autor Zuzana Eretová
0 komentářů
sezónní potraviny

V dnešní době globalizace a moderních technologií v zemědělství se zdá, že máme všechno dostupné kdykoliv a kdekoli. Přesto existuje mnoho důvodů, proč dávat přednost sezónním potravinám: od lepší chuti a výživové hodnoty po podporu místních farmářů a menší ekologickou stopu. V tomto článku se podíváme na to, jaké potraviny jsou ideální pro každé roční období a jak je nejlépe využít v kuchyni.

Co je sezónní stravování?

Každá rostlinná potravina má svůj vegetační cyklus. Jakmile rostlina dosáhne svého vrcholu růstu neboli zralosti, je sklizena. Rostliny, které se sklízejí pro svoje plody, jsou v tomto období obvykle nejlepší a nabízejí maximum chuti a výživových hodnot. Sezónní stravování je tak velmi podobné tomu, jak se kdysi stravovali naši předkové. Půdu využívali k pěstování, sklízeli čerstvé plodiny a z každého ročního období vytěžovali maximum.

Proč se stále stravovat sezónně?

Dnes máme regály obchodů plné čerstvého ovoce po celý rok. Možná se vám tedy může zdát stravování se podle sezóny zbytečné. Nejde přitom jen o to, že mimo svoji dobu zralosti mohou být různé druhy ovoce omezeny na chuti a výživových hodnotách. Měli bychom se ptát i na to, jaký dopad se za dovážením a konzumací letních plodů v zimním období vlastně skrývá.

Dovoz čerstvých jahod, zralých borůvek a sladoučkých malin z teplých zemí až k nám na naše talíře v zimním období schovává mnohem víc než jen vyšší cenu. Tyto potraviny totiž stráví spoustu času na cestách a v chladících boxech, než se vůbec dostanou na poličky supermarketů. To nejen ubírá na jejich čerstvosti a kvalitní chuti, ale zároveň si připlácíme i za značnou uhlíkovou stopu. Vybíráním si lokálních a sezónních potravin tak nejen tento proces neignorujete, ale zároveň podporujete místní farmáře a jejich práci. Nákupy místních produktů udržují malé farmy v provozu a podporují diverzifikaci potravin.

Shrnutí: Kupování lokálních potravin nejen prospěje vaší peněžence a podpoří místní farmáře, ale zároveň tím pomůžete snížit CO2 emise, které se vyprodukují během transportu zahraničních surovin. Ty jsou kromě toho častokrát pěstované v umělých podmínkách za použití chemikálií. Z místního čerstvého ovoce tak navíc dostanete i více živin a vitamínů.

Transport potravin vytváří nejen velkou uhlíkovou stopu, ale zároveň snižuje kvalitu a čerstvost produktů.

Kde hledat sezónní potraviny?

Nejlepší způsob, jak najít sezónní potraviny ve vaší oblasti, je navštívit místní farmářský trh. Prohlédněte si stánky a promluvte si s lidmi, kteří potraviny pěstují. Rádi vám poví nejen o původu potravin, ale seznámí vás, co je zrovna k dispozici a na jaká jídla se můžete těšit zas příště. Pokud na trh chodíte často, sami si můžete všimnout, jak se produkty mění. Jeden měsíc tam může být hojnost rebarbory a další měsíc zase spousta lesních plodů.

Pokud nemáte přístup na farmářské trhy, zajděte do nejbližšího obchodu s potravinami. I když sezónní produkty nemusí být jasně označeny, většinou je můžete snadno rozpoznat.

V supermarketech je obvykle sezónních produktů dostatek a často jsou ve slevě. Vzhledem k velkému objemu potřebuje obchod rychle dostat potraviny ke spotřebiteli, než projdou svou nejlepší kvalitou. Dalším dobrým vodítkem jsou vždy informace na cedulích s cenou, kde je vždy uveden původ potraviny. Hledejte tedy lokální, české kořeny.

Tipy na sezónní potraviny podle měsíce

Sezónu můžeme dělit na čtyři roční období, ale zralost potravin můžeme sledovat podle konkrétních měsíců:

Leden

jedlé kaštany, pórek, růžičková kapusta, řeřicha, sladké brambory, tuřín.

Únor

čekanka, černý kořen, růžičková kapusta, řeřicha.

Březen

nové brambory, růžičková kapusta, řeřicha, sladké brambory, šťovík.

Duben

cibule, jarní cibulka, nové brambory, polníček, rebarbora, řeřicha.

Květen

cibule, chřest, hlávkový salát, jahody, kedlubna, ledový salát, mangold, nové brambory, pampeliška, pažitka, polníček, rebarbora, řeřicha, špenát.

Červen

bílé zelí, brambory, brokolice, cibule, cuketa, červená řepa, chřest, fazolky, hlávkový salát, hrášek, jahody, kapusta, kedlubna, kopr, květ černého bezu, květák, ledový salát, mangold, mrkev s natí, okurky,pažitka, polníček, rajčata, rané zelí, rebarbora, řeřicha, špenát, třešně.

Červen nabízí velké množství druhů ovoce i zeleniny, ze kterých můžete vytvořit zdravá a osvěžující jídla.

Červenec

angrešt, bazalka, bílé zelí, borůvky, brambory, brokolice, broskve, celer, cibule, cuketa, červená řepa, česnek, fazolky, feferonky, hlávkový salát, hrášek, hrušky, jablka, jahody, kapusta, kedlubna, květák, ledový salát, lilek, maliny, mangold, meruňky, mrkev, nektarinky, okurky, paprika, pažitka, polníček, pórek, rajčata, rané zelí, rybíz, řeřicha, špenát, třešně, višně, vodní meloun.

Srpen

bílá ředkev, bílé zelí, brambory, brokolice, broskve, brusinky, celer, cibule, cuketa, červená řepa, česnek, dýně, fazolky, feferonky, fenykl, hlávkový salát, hrášek, hrušky, jablka, jahody, kapusta, kedlubna, kukuřice cukrová, květák, ledový salát, lilek, letní jablka, mangold, meloun, meruňky, mrkev, nektarinky, okurky, ostružiny, paprika, patizón, pažitka, pekingské zelí, polníček, pórek, rajčata, růžičková kapusta, rybíz, řapíkatý celer, ředkvičky, řeřicha, špenát, švestky.

Září

bílá ředkev, bílé zelí, brambory, brokolice, broskve, brusinky, celer, cibule, cuketa, červená řepa, dýně, fazolky,feferonky, hlávkový salát, houby, hrušky, jablka, kapusta, kedlubna, kukuřice cukrová, květák, ledový salát, lilek, lískové oříšky, mangold, mrkev, nektarinky, okurka, papriky, pastiňák, patizón, pažitka, pekingské zelí, petržel, polníček, pórek, rajčata, rané zelí, růžičková kapusta, řapíkatý celer, ředkvičky, řeřicha, špenát, švestky.

Říjen

artyčok, bílá ředkev, bílé zelí, brambory, brokolice, brusinky, celer, čekanka, dýně, klementinky, červená řepa, feferonky, fíky, hlávkový salát, hrušky, jablka, jedlé kaštany, kapusta, kedluben, kdoule, kedlubna, květák, ledový salát, lilek, mangold, pastiňák, patizón, pažitka, pekingské zelí, petržel, polníček, pórek, ředkvičky, řeřicha, růžičková kapusta, sladké brambor, slívy, špenát, švestky, tuřín.

Listopad

bílé zelí, kapusta, mangold, polníček, pórek, růžičková kapusta, řeřicha, sladké brambory, špenát, tuřín, brusinky, jedlé kaštany, kdoule.

Prosinec

kapusta, polníček, pórek, růžičková kapusta, řeřicha, sladké brambory, tuřín, jedlé kaštany.

💡 Tip: Inspirujte se sezónními potravinami a uvařte si tyto zdravé recepty!

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz