Tortilla je úžasná potravina, ze které se dá vykouzlit nespočet chutných pokrmů, a to ať už slaných, sladkých nebo pečených či nepečených. S ní si na své si přijdou i vegani. Zkrátka z tortilly naservírujete vynikající a zdravé dobroty, které jistě zahnízdí ve vašich pravidelných receptech.
Obsah článku
Tortilly jako hlavní chod i dezert
Tyto tipy na různé pokrmy i dezerty se ve vaší sbírce receptů jen tak neztratí, neboť takto vám nikdy nedojdou způsoby, jak spotřebovat posledních pár tortill v balení. Navíc se jedná o velmi chutná a také výživná jídla, kterými potěšíte sebe, svou rodinu i návštěvu.
K přípravě těchto pokrmů není třeba mít dovednosti profesionálního kuchaře. Recepty jsou fakticky snadné, ale přesto dokážou zapůsobit na každém stole. Uvidíte, že si je s chutí připravíte znovu. Případně se jimi můžete inspirovat ke svým vlastním verzí jídel z tortilly.
Zdravé a chutné pokrmy
Asi je vám jasné, že z tortilly můžete ukuchtit mnoho chutných hlavních chodů. Zde máte malou inspiraci na zdravé snídaně, obědy nebo večeře. Nechybí tipy jak na slané dobroty, tak i na sladké dezerty, které uspokojí vaše mlsné jazýčky a zároveň vás skvěle zasytí.
1. Tortillové lasagne
I takovou dobrotu jako lasagne lze vytvořit ve zdravějším kabátku, a to dokonce z tortill. Místo vrstev těstovin použijete měkké tortilly a mezi ně už naservírujete hojné množství směsí z masa, rajčat a sýru. Navíc jsou tyto lasagne naprosto jednoduché, velmi chutné a vypadají skvěle. Kromě toho vás nalákají také svou úžasnou vůní, která přímo vybízí k nakousnutí.
Potřebujete
- 3 ks tortilly
- 2 balení mozzarelly na posypání
Rajčatovo-masová směs
- 1 cibuli
- 500 g mletého masa
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 200 g rajčat
- sušenou bazalku
Bešamel
- 750 ml mléka
- 200 g strouhaného sýru
- 4 lžíce rýžové mouky
Na pánvi s olejem orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte i mleté maso nadrobno nakrájenou mrkev i česnek a opékejte cca 5 minut, dokud se mleté maso neprovaří a zelenina nezačne měknout. Pak přidejte i nakrájená rajčata, sušenou bazalku a přiveďte k varu.
Mezitím si připravte bešamel. V mléku rozpusťte strouhaný sýr. Bude to trvat trochu déle, ale vytrvejte. Poté přidávejte mouku dle potřeby, aby se směs zahustila do omáčky.
Do kruhové zapékací mísy nalijte polovinu rajčatovo-masové směsi a na ní položte 1 tortillu. Dále navrtvěte polovinu bešamelu a přikryjte jej další tortillou. Poté nastává čas na zbývající rajčatovo-masovou směs, poslední tortillu a druhou polovinu bešamelu. Dokončete zasypáním nastrouhané mozzarelly.
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C cca 30 minut dozlatova.
2. Tortilla s krémovým sýrem a jahodami
Tento tip na sladkou dobrotu z tortilly si můžete vychutnat jako výbornou snídani, svačinu nebo klidně i chutnou večeři, pokud vás po večeru honí mlsná. Jedná se o rychlý a vynikající recept, který neuškodí vaší postavě ani zdraví. Jsou v něm uvedeny jahody, ale klidně je můžete zaměnit za jiné ovoce.
Potřebujete
- tortillu
- 100% jablečné pyré nebo marmeládu
- krémový sýr (žervé, Lučina, cream cheese)
- jahody
- oříškové máslo
Tortillu si klidně trochu přihřejte a poté ji potřete přesnídávkou nebo marmeládou. Následuje vrstva krémového sýru, pokrájené jahody a zakápněte oříškovým máslem. Srolujte a vychutnávejte.
Pokud máte radši sladší chutě, krémový sýr vymíchejte s čekankovým sirupem nebo medem.
3. Tortillová pizza
Pizza patří mezi oblíbená jídla mnoha lidí. Pokud jste na ní dostali chuť, ale nechce se vám ztrácet čas se složitou přípravou, a navíc byste tak ještě ublížili své postavě, můžete vyzkoušet tuto přívětivější verzi z tortilly. Je velmi jednoduchá, chuťově dobrá, skvěle sytá a její příprava vám zabere pár minut.
Potřebujete
- tortillu
- rajčatový protlak
- oregano/koření na pizzu
- šunku, sýr
- žampiony, kukuřici a cokoliv jiného podle chuti
Tortillu potřete protlakem, posypte oreganem nebo kořením na pizzu, obložte šunkou, sýrem a čímkoliv dalším podle své chuti a aktuální dostupnosti ve vaší lednici a spíži.
Pak už jen stačí zapéct v troubě vyhřáté na 180 °C cca 10–15 minut.
Na pizzách je parádní to, že si ji můžete přizpůsobit podle své chuti, a tedy dát na ní to, co vám chutná. Každý si tak může udělat svou vlastní verzi pizzy. Navíc si bez pocitu viny můžete vychutnat celou pizzu z tortilly.
4. Tortilla alá štrúdl
Máte rádi jablečný štrúdl? Tak to musíte vyzkoušet tuto tortillu, kterou není třeba péct v troubě a přesto svou chutí připomíná tento oblíbený dezert. Náplň je totiž stejná jako u závinu a k „upečení“ stačí použít jen toustovač.
Potřebujete
- 1 tortillu
- 1 jablko
- skořice
- libovolně rozinky, mleté oříšky
- volitelně čekankový sirup na oslazení
Jablko oloupejte, nahrubo nastrouhejte a vymačkejte šťávu. Poté ho smíchejte se skořicí a ostatními ingredienci podle chuti a tuto směs navrtvěte na tortillu.
Tortillu zabalte a nechte ji zapéct v toustovači nebo kontaktním grilu. Podávejte s tvarohovým krémem nebo vanilkovým pudinkem.
💡 Tip: Zkuste do tortilly vložit ještě nastrouhanou hořkou čokoládu. Získáte o mnoho chutnější dobrotu.
5. Tortillová omeleta se sýrem
Mít doma nějaké ty tortilly v záloze se vyplatí, protože z nich vykouzlíte rychlý oběd, večeři nebo pohoštění pro návštěvu. Stačí přidat vejce, sýr, případně i jiné vaše oblíbené ingredience a plnohodnotné jídlo máte přichystané na stole.
Potřebujete
- 1 tortillu
- 2 vejce
- strouhaný či plátkový sýr
- libovolně šunku, žampiony, olivy atd.
- olej nebo máslo na pomazání pánve
- sůl, pepř podle chuti
Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo a poté na ni vlijte rozšlehané vejce a ihned přiklopte tortillou. Nechte asi 20 vteřin smažit a tortillu obráťte.
Následně poklaďte sýrem, popřípadě dalšími ingrediencemi a přiklopte poklicí, aby se vše pořádně prohřálo (cca 2 minuty). Poté můžete podávat, nejlépe s oblíbenou zeleninou.
6. Tortilla alá francouzské tousty
Tyto tortilly na způsob francouzských toustů představují snadnou a chutnou snídani hodící se i pro mlsné dětské jazýčky. Navíc je máte opravdu rychle připravené a dokonale jimi uspokojíte chutě po sladkém.
Potřebujete
- 4 ks tortilly
- 240 g žervé
- 125 g měkkého tvarohu
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce čekankového sirupu
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 4 lžíce másla
- čerstvé ovoce podle chuti
Ušlehejte smetanový sýr, tvaroh, citronovou kůru a čekankový sirup a nechte stranou.
Rozšlehejte vejce a mléko a v této směsi obalte tortilly z obou stran. Na pánvi nechte rozpustit vždy 1 lžíci másla na 1 tortillu a každou osmažte z obou stran dozlatova (cca 2–3 minuty z každé strany).
Tortilly pomažte vyšlehanou směsí a dozdobte ovocem a přeložte napůl. Na talíři je klidně ještě zalijte čekankovým sirupem.
Zdravé chuťovky na stoly s občerstvením
Tortilly patří mezi variabilní jídla i co se týče přípravy různého pohoštění pro návštěvy a na stoly s občerstvením při oslavách. Chuťovky připravené z nich vám zaberou minimum času, řadí se mezi zdravější alternativy a svou chutí všechny mile překvapí.
7. Skořicové nachos
Zbylo vám otevřené balení tortill a máte chuť na něco sladkého? Zkuste toto skořicové nachos, které uspokojí vaše chutě a tortilly i vaši linii zachrání před zkázou. Hodí se i na stoly s občerstvením a pokud vaši hosté neodolají sladkému, za toto vás budou milovat.
Potřebujete
- 4 ks tortilly
- 50 g másla
- 2 lžíce čekankového sirupu
- 2 lžičky skořice
Tortilly nakrájejte na menší trojúhelníčky. V rendlíku rozpusťte máslo, odložte ho stranou a vmíchejte do něj nakrájené trojúhelníčky a pořádně promíchejte. Poté přidejte i skořici a čekankový sirup a míchtejte tak dlouho, dokud se všechny tortillové kousky pořádně neobalí.
Plech vyložte pečicím papírem a rozprostřete na ně trojúhelníčky z tortilly. Pečte zhruba 5–10 minut na 180 °C, dokud tortilly nezezlátnou. Poté je vyndejte z trouby a nechejte vychladnout, aby byly křupavější.
Podávejte s dipem z tvarohu, kakaa a čekankového sirupu či medu. Pokud je směs příliš hustá, dořeďte ji troškou vody.
8. Slané tortillové šneky
Kdo by neznal z různých oslav oblíbené šneky z listového těsta. Pokud se vám ale nechce rozpalovat trouba, můžete si ušetřit trochu času v kuchyni a připravit rychlejší a jednodušší variantu jednohubek na stoly s občerstvením. A věřte, že tyto tortillové šneky sklidí opravdový úspěch.
Potřebujete
- 8 ks tortilly
- 250 g krémového sýru (například žervé)
- 300 g šunky
- 300 g plátkového sýru
- ledový salát
- různé bylinky a koření dle chuti
Tortilly pomažte krémovým sýrem nebo klidně i jinou pomazánkou a zasypte oblíbenými bylinkami či kořením. Poklaďte šunku, sýr, listy salátu a tortilly pevně srolujte.
Opatrně nakrájejte na tenké plátky (cca 2–3 cm) a do každého zapíchněte párátko. Nechte uležet v lednici a poté podávejte.
Tento recept má nekonečno možností na obměny. Prostě sáhněte po tom, co vám nejvíce chutná a co máte zrovna k dispozici. Vynikající je třeba i uzený losos, rajčata a různé jiné potraviny.
9. Tortillové jednohubky s banánem
Milujte spojení banánu, čokolády a oříškového másla? Tak to musíte vyzkoušet tyto rychlé „banánové jednohubky“ z tortilly. Jen si dejte pozor, protože určitě neskončíte jen u jedné! Parádně se hodí i na stoly s pohoštěním pro návštěvu. A navíc jsou připravené cobydup.
Potřebujete
- tortilly
- banány
- oříškové máslo či nutellu
- hořkou čokoládu (alespoň 70 %) + kokosový olej
- drcené oříšky nebo strouhaný kokos
Tortilly pomažte zvolenou pomazánkou (nebo můžete klidně zkusit zkombinovat víc pomazánek či marmeládu). doprostřed každého namazaného kousku položte jeden banán a zabalte.
Hořkou čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem a vzniklou polevou pomažte srolovanou tortillu. Nakonec posypte oříšky nebo kokosem a nechte ztuhnout v ledničce. Poté nakrájejte na plátky, do kterých zapíchněte párátko, a můžete dlabat.
10. Domácí nachos z tortilly
Nachos patří mezi populární mexická jídla a jedná se vlastně o takové chipsy z tortilly. Akorát se tedy pečou v troubě a většinou jsou kukuřičné, ale klidně sáhněte i po pšeničné tortille. Posypte je oblíbeným kořením, bylinkami nebo sýrem. Pochutnáte si na nich jen tak samotných, ale připravte si k nim třeba i nějaký dip, salsu či guacamole.
Potřebujete
- tortilly
- rajčatový protlak
- sušený česnek
- oregano
- strouhaný sýr
- sůl, pepř
Protlak promíchejte s česnekem, oreganem, solí a pepřem podle chuti. Tortilly nakrájejte na trojúhelníčky a pomažte je vytvořenou směsí.
Trojúhelníčky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a posypte je strouhaným sýrem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 5–10 minut. Až začnou okraje hnědnout, můžete je vytáhnout. Nechte je vychladnout, protože tak budou ještě křupavější.
Tortilly si oblíbíte díky tomu, že z nich snadno a rychle vykouzlíte chutná a výživná jídla na všechny možné způsoby. Potěší milovníky sladkého, slaného a hodí se jak do teplé, tak i studené kuchyně. Také poslouží jako skvělý hlavní chod, svačina, dezert nebo pohoštění pro hosty.