Domů » 11 Tipů: Čím nahradit pečivo a zhubnout?

11 Tipů: Čím nahradit pečivo a zhubnout?

autor Aneta Toboříková
0 komentář
vajíčka jako náhrada za pečivo

Plavková sezóna se blíží a začínáte pomalu přemýšlet, jak zhubnout pár kilo a cítit se v létě lépe? Anebo se jen snažíte omezit množství lepku ve svém jídelníčku a žít zdravěji? A díky tomu zhubnout? Protože co si budeme říkat, jedna z motivací, proč žít zdravě bývá i hezčí figura. Jednou z cest, jak se k tomuto cíli přiblížit, je omezit pečivo.

Proč se pečivo neslučuje s hubnutím?

Pečivo je sice základní potravinou již tisíce let, ale bohužel jeho moderní podoba se obvykle dělá z rafinované pšenice, která má vysoký obsah sacharidů. Právě to může způsobovat nejen přibírání na váze ale také kolísání hladiny cukru v krvi. Snížení počtu sacharidů tak může některým lidem pomoci zhubnout nebo snížit riziko nemocí, jako je diabetes.

💡 Tip: Pokud začínáte sacharidy ve své stravě řešit, podívejte se, jak na keto anebo low-carb dietu.

Jak pečivo nahradit?

V současné době je k dispozici mnoho kreativních alternativ pečiva. Některé druhy jsou na přípravu složitější než jiné, některé si můžete připravit doma sami a jiné můžete zakoupit hotové. Pokud je pro vás pečivo důležité především jako “držák” na pomazánky, můžete jej snadno nahradit i zeleninou. Pojďme se podívat na konkrétní příklady, jak pečivo ze svého jídelníčku vyřadit:

1. Chléb Ezekiel

Chléb Ezekiel je zdravou variantou chleba obsahujícího obiloviny, semínka a luštěniny. Získal svůj název podle biblické knihy, která zmiňuje starobylý postup výroby chleba, a můžete jej zakoupit již hotový anebo ve směsi, kterou si potom doma upečete.

2. Semínkový chléb

Pokud ve vašem městě nenajdete pekárnu, která by pekla chléb ezekiel, můžete si koupit semínkové chleby. Najdete je zpravidla ve všech supermarketech a jedná se o mnohem zdravější variantu obvyklého pečiva, které má nejen méně sacharidů, ale je i bohatší na vlákninu.

3. Květáková pizza

Ze základu z květáku a vajec lze vytvořit jednoduchou nízkosacharidovou pizzovou krustu, která rozhodně uspokojí vaši chuť na toto oblíbené italské jídlo. A možná ji budete mít nakonec radši než tu obvyklou variantu.

4. Palačinky z (mandlové, kokosové, ovesné, …) mouky

Mnoho lidí na nízkosacharidové dietě rádo uspokojí svou chuť na sladké domácí pečenou dobrotou. Muffiny a palačinky můžete připravit, jak s nízkým obsahem sacharidů, tak bez lepku, stačí vyměnit mouku.

5. (Sladké) brambory jako náhrada za toasty

Sladké brambory se staly poměrně oblíbenou alternativou chleba. Lidé si z něj mohou pomocí následujících kroků připravit toasty:

Vezměte velkou sladkou bramboru. Nakrájejte plátky a opečte je 2 až 3 krát nebo, dokud nejsou na povrchu hnědé a uvnitř měkké. Toasty ze sladkých brambor se dobře hodí s různými slanými i sladkými přílohami, včetně vajec a avokáda nebo arašídového másla, banánu a skořice.

6. Zelí nebo hlávkový salát jako náhrada za tortilu

Spařený nebo blanšírovaný list zelí, případně list hlávkového salátu je ideální náhradou za tortilu. Můžete do něj zabalit cokoliv od zeleniny, přes maso či vaší oblíbenou náhražku masa. Vyzkoušet můžete i jarní závitky.

salát jako náhrada za pečivo

7. Houby portobello jako náhrada za housky v burguru

Místo chleba můžete použít také velké grilované nebo pečené houby portobello. Během grilovací sezóny se mohou přidat na gril a připravit si tak nízkosacharidové náhražky housek, které mohou mít navíc i výraznější chuť než jiné alternativy chleba.

8. Mrkev a celer jako příloha k pomazánkám a dipům

Pokud máte pečivo rádi především proto, že si na něj můžete dát svou oblíbenou pomazánku či dip, tak ho neváhejte vyměnit za zeleninu. Mrkev a celer můžete nakrájet na široké plátky, které skvěle poslouží. Odvážlivci takto mohou vyzkoušet i mnohé další druhy zeleniny.

9. Lilkové plátky

Další alternativou pečiva pro sendviče či burgery je lilek. Nakrájejte ho na plátky o tloušťce 1 cm, okořeňte podle své chuti a poté je ugrilujte nebo upečte. Po vychladnutí mohou být základem pro hamburger. Pro sendvič lilek rozkrojte podélně, abyste vytvořili větší plátky.

10. Kukuřičné placky

Kukuřičné placky či tortily neobsahují lepek, ale mají vysoký obsah vlákniny, takže jsou skvělou volbou také pro lidi citlivé na lepek. A hlavně si je velmi snadno vyrobíte sami, protože obsahují pouze dvě složky: vodu a kukuřičnou mouku. Můžete je pak použít na sendviče, wrapy, hamburgery, pizzu nebo jednoduše s polevou, jako je máslo a sýr.

11. Vajíčka

Vajíčka jsou skvělou alternativou pečiva, která je navíc plná bílkovin. Omeleta může sloužit místo tortily, ale stejně tak si můžete vytvořit malé vaječné lívance a další oblíbené tvary, které pak můžete ke svému jídlu přikusovat stejně jako pečivo.

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz