Domů » Nejlepší tipy týkající se biohackingu a stravy?

Nejlepší tipy týkající se biohackingu a stravy?

autor Tereza Gödrichová
0 komentář
Bílkoviny Bezmasá strava

Ve snaze o zlepšení svého zdraví a podpoře vitality patří mezi jeden z nejúčinnějších nástrojů, který máte každodenně k dispozici, vaše strava. Jíst zkrátka musíte. A jídlo není jen výživa, jedná se o zásadní informace a palivo, které vaše tělo využívá k optimálnímu fungování. Proto se na něj zaměřuje i biohacking.

Biohackování vaší stravy zahrnuje uvážená rozhodnutí pro optimalizaci vaší výživy, zvýšení energetické hladiny, zlepšení kognitivních funkcí a podporu celkové pohody. V tomto článku se dozvíte několik jednoduchých, ale vysoce účinných strategií využívajících se v oblasti biohackingu, které vám zajistí lepší výživu těla i mysli.

Co je to biohacking?

Biohacking se zaměřuje na optimalizaci zdraví prostřednictvím specializovaných hacků. Jedná se o provádění malých, strategických změn návyků a chování za účelem zlepšení faktorů, jako jsou kognitivní funkce nebo řízení hmotnosti. Tato praxe využívá určité metody získané z oborů biologie, genetiky, neurovědy a výživy.

Termín biohacking se může zdát jako novinka, ale existuje mnoho osvědčených „biohacků“, které jsou známé již dlouho – třeba menší konzumace rafinovaných sacharidů a omezení kofeinu.

Do své každodenní rutiny můžete snadno přidat biohacky mírných forem nebo menší úpravy životního stylu, které vedou ke zdravému stravování, větší fyzické aktivitě, lepšímu zvládání stresu a snížení rizika srdečních chorob, pokud se o tento směr zajímáte. Více konkrétních tipů můžete nalézt také zde.

Spáleniny od slunce jsou nepříjemné a zbytečné
Biohacking má za cíl zlepšit vaše zdraví a podpořit dlouhověkost

Pravda o naší dnešní výživě i zemědělství

Není žádným tajemstvím, že v minulém století se naše stravování ohromně změnilo. A nejde jen o samozřejmé věci, jako jsou přidané cukry a přemíra zpracovaných potravin. Podívejte se také na dnešní rozmanitost potravin. Před 100 lety naše strava obsahovala více než 100 různých potravin. 

Dnes 3 hlavní plodiny živí 60 % světové populace. Tam, kde je jídlo rozmanité, se buď geneticky pozměňuje, vyrábí v laboratoři, nebo nemá adekvátní podmínky pro svůj růst a vývoj. Rostliny se pěstují tak, aby byly chutnější a stravitelnější – v podstatě méně hořkosti z fytonutrientů, více cukru a méně vlákniny. Zvířata se chovají, aby co nejvíce produkovala, takže kolikrát ani nespatří čerstvou trávu a vzduch.

Moderní zemědělské postupy přinášejí hnojiva, která udrží pole produktivní po mnoho let. Neexistují žádné doby odpočinku pro pole, žádné střídání plodin a žádné přírodní zavlažování. V půdě se zkrátka nenachází dostatek komplexních živin, které by rostliny mohly absorbovat.

Podívejte se například hořčík a selen. Tento pár životně důležitých minerálů, které se běžně hojně vyskytoval ve zdravé půdě, již v rostlinách pomalu nenajdete. Odhaduje se, že 70–80 % populace trpí nedostatkem těchto dvou minerálů, což má za následek zvýšenou úzkost, nespavost a nervové poruchy. seznam pokračuje.

Biohacking vaší stravy: Jednoduché tipy pro lepší výživu

Biohackování stravy zahrnuje mimo jiné nutrigenomiku, tedy vědu zaměřující se na to, jak jídlo interaguje s lidskými geny. Myšlenka tohoto biohackingu spočívá v tom, že kompletní genetický projev těla lze zmapovat pochopením toho, jak různé živiny ovlivňují zdraví.

Toto mapování pak pomáhá se sestavením optimálního stravovacího plánu. Poskytuje také pohled na to, jak různé živiny působí na pocity, myšlenky a chování. Několik příkladů biohacků hraničí s bizarností (technologie neurohackingu, genetické implantáty a podobně), některé však vyžadují, abyste do svého jídelníčku začlenili realističtější a přirozenější změny.

Každý člověk má své vlastní buňky a geny a každý je také jedinečně navržen podle stavby těla a složek. Proto ideální stravovací plán představuje pro každého něco jiného – někomu třeba bude vyhovovat veganství, jinému keto dieta atd.

1. Upřednostňujte plnohodnotné potraviny bohaté na živiny

Biohacking vaší stravy začíná výběrem správného paliva pro vaše tělo. Upřednostňujte tedy celistvé a základní potraviny bohaté na živiny, jako je ovoce, zelenina, libové bílkoviny, celozrnné výrobky a zdravé tuky. Tyto potraviny vám dodají potřebné vitamíny, minerály a antioxidanty, které vyživují vaše tělo a podporují optimální fungování.

Dbejte i na kvalitu potravin, protože na tom opravdu záleží. Například ve vajíčkách z volného chovu se nachází mnohem víc důležitých živin, než v těch z klecových chovů. Dobře uděláte, když si najdete třeba své farmářské zdroje, ale nebojte, i v supermarketu můžete nakoupit kvalitní potraviny, jen čtěte složení a podívejte se také na původ.

2. Pochopte svá makra a mikra

Udělejte si čas na pochopení makronutrientů (sacharidy, bílkoviny a tuky) a mikroživin (vitamíny a minerály). Vyvažte příjem makroživin podle svých cílů, ať už jde o budování svalů nebo fyzické kondice, hubnutí či zlepšování kognitivních výkonů. 

Pamatujte, že každému vyhovuje jiný poměr. Jde o to, abyste vůbec věděli, jaké potraviny obsahují bílkoviny, kde najdete zdravé tuky, co představují komplexní sacharidy a která jídla vám dodají vitamíny a minerály či jiné důležité živiny. Zajistěte, abyste získali vše potřebné prostřednictvím pestré palety vašich jídel, ale aby také byla složená tak, aby vám vyhovovala a působila na vás dobře.

3. Přidejte více vlákniny

Přítomnost zpracovaných potravin v naší stravě má ​​za následek ještě jednu věc. Nízká bakteriální diverzita se pojí se zánětem, který způsobuje autoimunitní onemocnění, rakovinu, demenci a další nepříjemnosti. To vše se scvrkává na nedostatek vlákniny.

Pro zdravé tělo značí vláknina přítele číslo jedna. Je smutné, že velká část naší moderní stravy obsahuje plno zpracovaných potravin, a proto také mnoho lidí konzumuje méně vlákniny. 

Vláknina vyživuje dobré bakterie ve střevním mikrobiomu, který je zásadní pro trávení a celkové zdraví. Snažte se každý den sníst alespoň 25 gramů vlákniny z čerstvých produktů (ideálně organických a sezónních).

zelenina
Zdravá a kvalitní strava je základ zdravého a úspěšného života

4. Zjistěte, zda nemáte potravinovou intoleranci

Identifikace potravin, na které jste citliví nebo je vyloženě nesnášíte dobře, vám může pomoci zvládat zažívací či kožní potíže, bolest a nepohodlí ve vašem každodenním životě. Čím dál více lidí žije s přetrvávajícími problémy, které tak akorát vedou ke ztrátě produktivity, emočním změnám a zhoršující se duševní pohodě. 

Pokud se v tom vidíte, je důležité identifikovat potraviny, které vás trápí, a odstranit je ze svého stravovacího plánu, abyste se zase vrátili k dobrému zdraví a mohli si užívat života naplno.

5. Dejte sbohem cukru

Cukr by nemusel být až takový strašák. Problém však tkví v tom, že lidé za posledních 100 let začali s konzumací až příliš mnoha cukru. A to už pro lidské zdraví a optimální fungování není dobré v ničem.

První věc, kterou byste měli udělat, je přestat s cukrem. Nebo ho alespoň omezit a snažit se vybírat potraviny, kde ho není přemíra. Jedná se o důležitý krok, protože většina zpracovaných potravin obsahuje převážně cukr a nízkým obsah potřebných živin. 

Cukr představuje hlavní příčinu nespočtu metabolických syndromů, jako je inzulínová rezistence, diabetes 2. typu, demence, PCOS, obezita atd. Vyloučením cukru ze stravy můžete zvýšit dlouhověkost, zmírnit bolest a zlepšit funkci jater.

6. Cvičte vědomé jedení

Biohacking není jen o tom, co jíte, ale také o tom, jak jíte. Vědomé všímavé jedení zahrnuje vychutnávat si a pořádně rozžvýkat každé sousto, věnovat pozornost signálům hladu a jíst s úmyslem. Tato praxe může pomoci zabránit přejídání, zlepšit trávení a zlepšit váš vztah k jídlu.

Měli byste jíst bez rušivých elementů. To znamená žádná televize, telefon, raději vypněte i písničky, podcasty nebo rádio. Čtení knížky, časopisu či novin si také nechte na později. Opravdu se soustřeďte na „tady a teď“ s vaším jídlem. Dovoleno je pouze jedení s ostatními lidmi, jedná se sice také o vzruch, ale příjemný, vítaný a přirozený.

7. Experimentujte s přerušovaným půstem

Přerušovaný půst patří k nejstarším metodám biohackingu. Jedná se o dodržování určitého časového okna mezi konzumací jídla a následným postěním. Oblíbené intervaly, které mnoho lidí dodržuje, jsou 14:10 (14 hodin postění a 10 hodin na jezení) nebo 16:8. Začněte ale klidně s 12:12.

Tato strategie může pomoci při:

  • regulaci hmotnosti,
  • snížení zánětu v těle,
  • kontrole hladiny cukru v krvi,
  • snížení krevního tlaku,
  • zvýšení odolnosti vůči srdečnímu stresu,
  • snížení srdeční frekvence.

Je důležité zdůraznit, že i když se přerušovaný půst obecně popažuje za bezpečnou metodu, nemusí vyhovovat každému. Určité skupiny lidí, včetně starších osob, těhotných nebo kojících žen a lidí s oslabenou imunitou nebo těch beroucích určité léky či majících nějaké zdravotní problémy (například trpí poruchami příjmu potravy), by měly být opatrné a nejprve si promluvit se svým lékařem, než takové diety vyzkouší.

Přerušovaný půst také nemusí vyhovovat zejména ženám po celý měsíc. Ženy jsou totiž cyklické, a tak jak se mění jejich hormony v rámci měsíce, mají i proměnlivý apetit. Někdy zkrátka potřebují jíst více, jindy méně. Proto ženám často vyhovuje měnit časová okna – někdy 12:12, jindy třeba 16:8.

Přerušovaný půst zdravě a snadno
Přerušovaný půst může podpořit vaše zdraví

Biohackingové stravování značí víc než jen jídelní plán. S optimalizací své výživy získáte úžasnou možnost zlepšit své celkové zdraví a zvýšit svou energii. Ať už se tedy ponoříte do světa biohackové stravy jakkoliv, cíl je vždy stejný – vytvořit udržitelnou pozitivní změnu, která vás bude bavit a nebude nijak omezovat (to znamená umět si ji i přizpůsobovat aktuální situaci).

Hlavně vždy poslouchejte své tělo! Snad nejdůležitějším aspektem biohackingu vašeho stravování je naslouchání signálům vašeho těla. Věnujte pozornost tomu, jak se cítíte po konzumaci konkrétních potravin.

A jestli vás toto téma zajímá, více se o biohackingu se dozvíte tady.

Přidat komentář →

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz