Domů » Adam Dostál: Podnikat jsem začal už ve 13

Adam Dostál: Podnikat jsem začal už ve 13

od Aneta
Publikováno Aktualizováno
Adam Dostál

Adam Dostál je velmi úspěšný podnikatel, který se rozhodl naučit evropany jíst jedlý hmyz. Ten představuje nejen zajímavé rozšíření našeho jídelníčku, ale také jednu z cest k udržitelnější budoucnosti. GRIG je dnes největší startup v Česku. Ale tím to určitě neskončí – Adamovým cílem je udělat z jedlého hmyzu nejdostupnější zdroj živočišných proteinů a tak se rozhodně může těšit na zářnou budoucnost.

Je libo kobylku, červa nebo cvrčka? Všechny stojí za vyzkoušení.

1. Jaká byla vaše cesta k jedlému hmyzu a k projektu Grig.cz?

Podnikat jsem začal ve 13 letech, od té doby jsem se pokoušel rozjet mnoho podnikatelských nápadů, ale většinou to skončilo neúspěchem. Nápad začít podnikat s jedlým hmyzem, je zatím ten nejúspěšnější. Vznikl na letním táboře, při sázce s ostatními kluky o to, kdo ochutná živou kobylku. Já byl tenkrát jediný, kdo to nedokázal, protože mi to přišlo velmi nechutné, ale spát mi to nedalo a tak jsem si o jedlém hmyzu začal zjišťovat více. Velký potenciál v hmyzu viděla jak OSN tak EU, řekl jsem si, že se tomu začnu věnovat a uvidíme jak mě to bude bavit. 

Dnes je GRIG na světě déle jak 5 let, patříme mezi 3 největší startupy v Evropě a v Česku jsme na prvním místě. Za rok 2022 jsme v ČR dokázali hmyzí produkty dostat ke 100 000 lidem a všichni byli nadšení. 

Adam Dostál - Grig

2. Jaký hmyz konkrétně je u vás k dostání a jaký má největší úspěch?

Prodáváme produkty z cvrčků, červíků a kobylek. Nejlépe se nám prodávají červíci s příchutí parmazán a chipsy Wasabi, kde zákazník ani nepozná, že jí hmyz, protože hmyz je v chipsech pomletý na prášek. Celkově má dneska Grig na trhu 9 produktů jako jsou chipsy, tyčinky, lízátka, čokolády a krekry.

V prvním kvartále 2023 plánujeme na trh uvést první burger z jedlého hmyzu ve střední Evropě, velmi se těším až tento produkt představíme veřejnosti, protože to bude první produkt, který bude více jako normální jídlo. Burger dává velký smysl, bude 2x zdravější než klasické hovězí maso a zhruba 10x ekologičtější. Co se týče chuti, tak budeme velmi podobní například burgeru Beyond meat.

3. Čeho byste chtěli dále dosáhnout a jaké jsou vaše cíl do budoucna?

Našim hlavním cílem je naučit evropany jíst jedlý hmyz. Také se naučit naše produkty prodávat po celé Evropě a hlavně z hmyzu do 3 let udělat nejlevnější zdroj živočišného proteinu.

4. Co pro vás byly přelomové mezníky v životě a v kariéře?

Hlavním mezníkem pro mě bylo dosažení plnoletosti, protože jsem konečně mohl začít legálně podnikat. Další velký mezník byla maturita, protože od té doby jsem se mohl projektům věnovat naplno a nemusel jsem čas ztrácet ve škole.

5. Jaký je podle vás klíčový faktor úspěchu?

Za mě je to určitě vytrvalost a motivace. Také je skvělé, když se zamilujete do řešení problémů, protože ve firmě jich každý den řešíte několik a záleží jenom na tom, zdali se tím necháte rozhodit, nebo si to užíváte. Obecně se snažím nyní brát vše méně vážně a více si to užívat. 

Adam Dostál - Grig

6. Co vám jde snadno od ruky a s čím naopak bojujete?

Velmi snadno mi jde komunikace s lidmi, naopak nejvíce bojuji s českou byrokracii v potravinářském prostředí. Vše trvá šíleně dlouho a nikdo nic přesně neví. 

7. Koho byste doporučil sledovat na sociálních sítích? Kdo je pro vás inspirací a prezentuje zajímavé myšlenky?

Na sociálních sítích nesleduji známé osobnosti. Velmi se mi líbí myšlenky Simona Sinka, Warrena Buffeta nebo Navala Ravikanta. Mám mnoho zajímavých lidí, kteří mě v životě inspirují. 

8. Jaké denní rituály doporučujete?

Každý den hned po probuzení vyrazím na procházku nebo si zaběhat. Beru to jako skvělý čas na přemýšlení nebo pro poslech podcastů či audioknih. Také je super se občas během dne zastavit a ujastnit si svoje denní priority, občas toho děláme hrozně moc najednou, až ztratíme ponětí o tom, co je pro nás opravdu důležité.

10. Co byste vzkázal svému mladšímu já?

Je to těžké, protože mi je 22 let. Každopádně pokud bych měl něco vybrat, tak je to: 

  1. Naučit lépe pracovat s časem a prioritizovat.
  2. Více číst.
  3. Užívat si to, nebrat vše tak vážně.
Adam Dostál

11. Jaká investice (časová a finanční) si myslíte, že vás v životě posunula nejdál?

Jsem v klubu Mastermind s mnohem zkušenějšími podnikateli a leadery, od nich se dokážu velmi rychle nachytřit a získávám skvělou zpětnou vazbu na svůj business a problémy, které řeším.

Stručné odpovědi:

1. Nejoblíbenější citát?

“I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.”  Thomas Edison, inventor

2. Nejoblíbenější autor?

Yuval Noah Harari.

3. Kniha, která vás v životě nejvíce inspirovala?

Naval Ravikant – Almanach.

4. Nejoblíbenější aplikace?

Google keep.

5. Koníček, u kterého si nejlépe odpočinete?

Procházky.

Články, které stojí za přečtení: