Stála jsem v supermarketu. Dítě vozíkem proráželo davy, ale já ho nesledovala. Pokládala jsem si totiž v tu chvíli zásadní životní otázku.
“Jsme natolik bohatí, abych si mohla dovolit koupit Ramu mimo akci?”
Stála totiž 99 Kč.
“Ne, bez Ramy se obejdeme,” řekla jsem nahlas. Paní vedle mě se usmála, tak nějak smutně. Nákup potravin má dnes moc stmelovat lidi. Při pohledu na ceny trpíme společně.
Jde vůbec dneska ušetřit na jídle? Jíst se musí. Nebo ne? Jak dlouho vydrží člověk bez jídla?
A na kvalitě slevovat přeci nebudeme. Chceme zůstat zdraví…
💡Tip: Jezte komplexní sacharidy. Tyto potraviny jsou velmi levné, syté a zdravé. Mezi tyto komplexní sacharidy patří rýže a brambory. Jedná se samozřejmě typicky o přílohy, ale zkuste si někdy dát například rýži nebo brambory pouze se sýrem bez masa. Ještě lepším tipem je čočka, která má i mnoho bílkovin na je velmi zdravá. 1 Kg čočky patří mezi nejlevnější a nejkomplexnější potraviny.
Obsah článku
Jak ušetřit na jídle a nešetřit přitom na zdraví.
Nemusíte se vzdávat čerstvých a kvalitních potravin ve prospěch levných náhražek. Nešetřete na zdraví. S našimi tipy utratíte méně peněz, aniž byste museli snižovat laťku a ještě vám zbude finanční rezerva.
1. Nakupujte jednou až dvakrát týdně.
Chodíte nakupovat každý den? Chyba. Tak utratíte nejvíc. Pokaždé, když do krámu vkročíte, spolehlivě koupíte i něco, pro co jste nepřišli. Jedním z klíčů k šetření je chodit do krámu co nejméně.
2. Plánujte a čtěte letáky.
Kdy se rozmýšlíte o tom, co nakoupíte? V autobuse cestou z práce?
Vypracujte si nové návyky. Věnujte rozmýšlení o tom, co budete vařit, pár desítek minut času každý týden. Vezměte si do ruky diář nebo kalendář. Berte v úvahu, kde budete které dny, kolik bude na přípravu jídla času. Není nic horšího než spontánně nakoupit potraviny v akci a pak je vyhodit, protože nebyl čas je sníst.
Zaznamenejte si, které dny budete na cestách a připravte si svačinu. Žádný snack v předražené večerce cestou z porady na poradu nebo nákup čokolády z automatu. Zdravá svačinka do práce bude připravena v tašce předem.
Projděte si slevové akce obchodů, kam chodíte pravidelně. Necestujte za slevami zbytečně přes celé město. Pohonné hmoty zdražily též. Když budete letáky procházet pravidelně, zjistíte, že supermarkety zařazují do slevy vždy podobné potraviny. Právě podle toho, co váš oblíbený obchod v akci nabízí, můžete vytvořit jídelníček pro tento týden. Takto vám může právě slevový leták poskytnout inspiraci k rozhodování, co vařit. Podle toho sestavte nákupní seznam.
3. Používejte suroviny na přípravu více jídel.
Plánujete smažený květák? Přidejte do nákupního seznamu také suroviny na květákovou polévku, kterou uvaříte z vody, kde jste vařili květák. Obrali jste kuřecí kosti? Schovejte je na polévku. Tu buď uvaříte hned následující den nebo kosti zmrazíte a polévka bude v sobotu.
Když tuto techniku zkombinujete s plánováním a sledováním slevových akcí, můžete na jednom pokrmu ušetřit několik desítek korun.
4. Nepřehánějte to s nákupem v akci a čtěte obaly.
Povím vám tajemství. Vždycky bude v akci nějaký jogurt. Vybírejte suroviny ve slevě, to se bezpochyby vyplatí, ale nepřehánějte to s množstvím. Nejvíc zbytečně utratíte, když budete vyhazovat nespotřebované jídlo.
V akci obzvlášť kontrolujte datum spotřeby. Některé krámy se takto zbavují potravin, kterým se datum doporučené nejzazší spotřeby už blíží. Pro starší osoby to také znamená nosit si na nákup brýle.
5. Propočítávejte cenu za jednotku.
Ve většině supermarketů najdete pod cenovkou vyvedenou velkým písmem také cenu za jednotku. Takže nemusíte nic dělit ani násobit. Pokud hůře vidíte, opět se vám budou hodit brýle. Tato informace bývá drobným písmem a musíte chvíli hledat. Samozřejmě se vždy zamyslete, zda větší množství zvládnete spotřebovat. Když přebytečné maso letí do popelnice, tak se nákup většího množství nevyplatil. Ale můžete nakoupit větší objem a zbytek zamrazit. Jindy zase velký obal skrývá malou gramáž. Neorientujte se tedy pouze podle ceny za zboží. Hledejte cenu za jednotku.
6. Využijte sílu mrazáku.
Věděli jste, že zmražené pečivo chutná po rozmrazení jako čerstvé? Večeři není potřeba sníst celou a narvat se k prasknutí. Mějte k dispozici plastové krabičky a zamrazujte zbytky po malých porcích. Máte jídlo pro celou rodinu na další dny. Až budete přemýšlet, co dnes k obědu, jen otevřete mrazák.
7. Vařte doma, ale dávejte si pozor u pečení.
Připravujte si doma svačinky a na večeře a obědy choďte do restaurace jen výjimečně. Většina firem nabízí zaměstnancům ve společenské místnosti mikrovlnnou troubu. I tehdy, pokud vám zaměstnavatel jako benefity dává stravenky, nemusíte je utratit v hospodě. Můžete za ně nakoupit potraviny a z nich doma uvařit pro celou rodinu. Nebo připravit větší množství jídla, které zamrazíte po jednotlivých porcích.
Péct doma moučníky se také vyplatí. Zde ale pozor. Některé suroviny obsažené v receptech mohou být natolik drahé, že výsledný dort nebo koláč bude stát víc než ten kupovaný. Počítejte tedy korunky už při čtení receptu.
8. „Zabalte mi to, prosím, s sebou.”
Pokud chodíte do restaurace, měli byste se tuto větu naučit. Lidé, kteří se strachují o štíhlou linii málokdy sní celou porci jídla v restauraci. Objem jídla, jaký se v hospodách (za odpovídající cenu) prodává, je totiž větší, než kolik bychom snědli doma. Pravděpodobně tak málokdy sníme celou porci, aniž bychom se cítili jako balón, co se chystá prasknout. Necpěte se. Snězte dvě třetiny nebo polovinu a zbytek si nechte zabalit s sebou. Zaplatíte sice za krabičku, ale máte oběd na další den. Ve stejné krabičce si navíc jídlo můžete i odnést do práce.
9. Nakupujte v klidu a sami.
Pokud chcete ušetřit, musíte u nákupu trochu přemýšlet. Naše předchozí tipy zahrnovaly spoustu čtení, hledání detailů, počítání a porovnávání. Přidejte si k tomu nutnost odolat lákadlům a dostatek pozornosti, aby vás ve slabé chvilce nenachytala zdánlivě výhodná akce. K tomu všemu se musíte soustředit a mít klid. Neberte s sebou děti ani protivného manžela. Pokud to jde, vyberte si denní dobu, kdy je v obchodě méně lidí.
Spěch je kapitola sama pro sebe. Na jedné straně může vaší peněžence někdy prospět, pokud obchodem jen v chvatu prolétnete. Nenachytáte se na akce a nakoupíte jen to, pro co jste skutečně přišli. Pokud tedy chcete nakoupit jen pár drobností, dejte si časový limit. Potom nakoupíte skutečně jen těch pár drobností. Na větší nákup se ale vyplatí vyhradit si více času.
10. Nenakupujte hladoví.
O tomto psychologickém tipu jste už asi slyšeli. Je totiž dokázaný několika studiemi. Pokud máte hlad, spolehlivě koupíte více jídla, než jste původně zamýšleli. Budete hůře odolávat sladkostem a svačinkám pro mlsouny. V neposlední řadě vám to chutné jídlo najednou nebude připadat tak drahé jako když máte plný žaludek. Když jdete do krámu řádně najezení s pocitem spokojeného břicha, bude vám peněz vynaložených za potraviny spolehlivě víc líto. A ušetříte. Šetření totiž začíná spíš v naší hlavě než ve slevovém letáku.
11. Komplexní sacharidy a zelenina.
Nakupujte komplexní sacharidy jako je rýže nebo brambory. Pokud je léto, tak se snažte kupovat sezónní zeleninu. Velmi dobrý je květák nebo brokolice. Brokolice má navíc i bílkoviny a dostatek minerálů. Získáte tak velmi levně to nejlepší pro vaše tělo.
Závěrečný tip: Veďte si záznamy
Není horší pocit než nevědět, mezi kterými prsty vám peníze protekly. Pokud jste si doposavad nevedly finanční záznamy, tím začněte. Měsíc si zapisujte, za co jste utratili kolik peněz, a po měsíci si poznámky pročtěte. Sami přijdete na to, kde ušetřit. Už jen to, že si útratu poznamenáte, vám zabrání bezmyšlenkovitě rozhazovat. S tím ostatním vám pomohou naše tipy.