Asijská kuchyně si získala naše srdce. Křehké maso, arašídy a jasmínová rýže. To je oblíbené kung pao! Za svůj život jsem ochutnala několik verzí. Některé byly naprosto famózní, jiné bych spíše označila jako takovou českou variantu na kuřecí čínu s rýži. Tradiční čínský kung pao recept je s kuřecím masem, ale na popularitě nestrádá ani vepřové, s krevetami či vegetariánské. Pestrost asijské kuchyně nabízí možnost kombinovat zeleninu, maso a přílohu. Sice kung pao nepatří mezi doporučované jídlo při redukčních dietách, ale těžko se odolává vůni sójové omáčky a křupavosti ořechů. Pro dnešek už víte, co uvařit. ⬇️
Obsah článku
Než se do toho dáte
Na přípravu asijských jídel je nejlepší wok pánev. Doporučuji si suroviny nakrájet dopředu. Asijská jídla jsou rychlá na smažení a nejvíce času zabere krájení. Jednotlivé suroviny pak přidáváte v krátkém intervalu. Do kung pao receptů patří asijské suroviny. Bez sójové omáčky se rozhodně neobejdete. Potraviny seženete běžně ve větších obchodech či přímo v asijských prodejnách. Vhodné přílohy jsou rýže, nudle a špagety.
Ingredience do pravé číny:
- sójová omáčka (sójovka) – lze koupit i variantu se sníženým obsahem soli
- kukuřičný škrob
- ústřicová omáčka
- rýžové víno
- saké
- arašídový olej
- chilli papričky, drcené chilli, chilli pasta
- scherry – druh alkoholického nápoje
- sezamový olej
- rýžový ocet
- mirin – druh sladkého japonského rýžového vína
- hoisin – čínská barbeque omáčka
👩🍳 Tip na přílohu: Jasmínová rýže z trouby. Rýži propláchněte pod proudem studené vody. Rozehřejte olej, 30 sekund restujte rýži, zalijte vodou (1 díl rýže, 1,5 dílu vody) a pomalu přiveďte k varu. Vařte do doby, kdy je rýže vidět na hladině a voda je pod rýží. Předehřejte troubu na 200°C. Přiklopte poklici a vložte do předehřáté trouby. Troubu vypněte. Hrnec s poklicí ponechte v troubě cca 18 minut.
1. Kuřecí kung pao recept
Potřebujete na 2 porce:
- 250 g kuřecího masa (nejlépe prsa)
- hrst nesolených arašídů
- hrst nesolených kešu
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 1 – 2 stroužky nastrouhaného česneku
- 10 g kukuřičného škrobu
- 2 jarní cibulky
- půl červené papriky
- 5 g třtinového cukru
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřicové omáčky
- 10 ml rýžového nebo vinného octa
- 10 ml sladkého vína, saké
- arašídový olej
- sušené chilli papričky, drcené chilli podle chuti
- lžíce vody
Potřebný čas: 15 minut
Kuřecí kung pao recept
- Opracujte a nakrájejte kuřecí maso na kousky.
Kousky masa smíchejte s 25 g kukuřičného škrobu, přidejte lžíci a půl sójovky. Uložte na chvíli do lednice.
- V menší misce důkladně smíchejte zbylou sójovku, škrob, lžíci ústřicové omáčky, lžíci vody, třtinový cukr, sladké víno a ocet.
- Nakrájejte jarní cibulku, papriku, sušené chilli papričky.
- Do wok pánve nalijte větší množství arašídového oleje, nechte rozehřát. Přidejte připravené maso na kousky.
Maso promíchávejte, obracejte. Trvá to zhruba 1,5 minuty. Maso odkapejte a olej vylijte.
- Nyní do wok pánve přidávejte v následujícím pořadí: nastrouhaný zázvor, chilli a česnek – 30 sekund, nakrájená paprika – dalších 30 sekund, orestované maso – 20 sekund, arašídy, kešu a jarní cibulka – 20 sekund.
Nyní odsuňte bokem, vlijte připravenou omáčku a zamíchejte. Vraťte na plotýnku a restujte 1 minutu.
- Kuřecí kung pao ihned podávejte.
2. Pravá čína s nudlemi recept
Potřebujete na 4 porce:
- 450 g čínských nudlí Vimixa nebo špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 kuřecí prsa bez kosti a kůže
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 115 g nesolených arašídů
- 2 kusy jarní cibulky
- sůl a čerstvě namletý pepř podle chuti
- 120 ml sójové omáčky
- 120 ml kuřecího vývaru
- 120 ml suchého scherry
- 2 lžíce červené chilli pasty
- 60 g třtinového cukru
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce sezamového oleje
Potřebný čas: 20 minut
Kung pao recept s nudlemi
- Dejte vařit osolenou vodu na nudle či špagety.
Do vroucí vody přidejte nudle nebo špagety a vařte podle doby uvedené na obalu.
- Vyšlehejte si v misce sójovku, vývar, sherry, chilli pastu, cukr, ocet, škrob a sezamový olej. Dejte omáčku stranou.
- Celá kuřecí prsa osolte a opepřete.
- Rozehřejte olivový olej na střední stupeň. Vložte kuřecí prsa a restujte z každé strany 3 – 4 minuty (jedenkrát obraťte).
Kuřecí prsa dejte stranou vychladit, poté nakrájejte na menší kousky.
- Do pánve přisypte prolisovaný česnek, restujte 1 minutu. Vlijte připravenou omáčku.
Omáčku přiveďte k varu a na mírném stupni vařte do zhoustnutí zhruba 1 – 2 minuty.
- Do omáčky přidejte hotové nudle, kousky kuřete, arašídy a nakrájenou jarní cibulku.
Restujte maximálně ještě 2 – 3 minuty.
- Servírujte.
3. Květákové
Potřebujete na 4 porce:
- 1 květák
- 4 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 2 cm zázvoru
- 4 jarní cibulky
- 50 g nesolených arašídů
- 2 lžíce čerstvého koriandru
- 50 g kukuřičné mouky
- 100 ml sójové omáčky
- 50 ml rýžového víno
- 1 lžíci javorového sirupu
- 125 ml arašídového oleje
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 lžičku sečuánského pepře
- 1 lžičku sušeného drceného chilli
- 1 lžíci sezamového oleje
Potřebný čas: 40 minut
Květákové kung pao recept
- Ve wok pánvi rozehřejte olej na vysoký stupeň. Do horkého oleje vložte badyán, sečuánský pepř a chilli.
Vše promíchejte, 30 sekund nechte na vysokém stupni. Odstavte, vlijte sezamový olej. Dejte stranou vychladit a poté sceďte přes plátýnko či síto.
- Sójovku, rýžové víno a javorový sirup smíchejte.
Květák si rozdělte na růžičky, vložte do této marinády alespoň na 30 minut.
- Pánev vraťte na vysoký stupeň, vlijte polovinu scezeného oleje.
Jednotlivé růžičky květáku vyndejte z marinády. Zbylou marinádu uschovejte. Do nové misky nasypte kukuřičnou mouku a v ní obalujte květák.
- Obalené růžičky květáku vložte do rozpáleného oleje, stále míchejte. Smažte dohněda a křupava.
V případě potřeby přidejte olej, 2 lžíce oleje si ponechte. Usmažený květák osušte v papírové utěrce.
- Pánev wok očistěte, vlijte zbylý olej a dejte na vysoký stupeň.
- Olej musí kouřit, pak přidejte v následujícím pořadí chilli, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor – 30 sekund, jarní cibulku – 1 minuta, květák, arašídy a většinu koriandru – 30 sekund, zbylou marinádu – 1 minuta.
Lehce květák prohoďte na pánvi, aby se obalil v omáčce.
- Květákové kung pao ozdobte zbylým koriandrem, podávejte s rýží.
Rychlý recept na vepřové kung pao
Potřebujte na 4 porce:
- 500 g vepřové kýty
- 150 g arašídů
- půlka pórku
- 1 jarní cibulka
- 1 paprika
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce rostlinného oleje
- sůl, pepř
- sezamová semínka podle chuti
- 50 ml vývar, voda na podlití
Potřebný čas: 20 minut
Vepřová čína recept
- Maso očistěte, nakrájejte na nudličky.
- Pórek nakrájejte na kolečka, jarní cibulku a papriku na nudličky.
- Do rozehřátého oleje vložte připravené maso a arašídy, restujte 3 minuty. Přidejte sójovou omáčku, pórek, jarní cibulku a papriku, restujte.
Občas promíchejte.
- Skoro měkké maso podlijte vývarem či vodou.
Nasypte sezamová semínka podle chuti. Krátce povařte, dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte.
Jednoduché kung pao recept s krevetami
Potřebujte na 4 porce:
- 450 g středně velkých očištěných krevet bez ocásků
- 60 ml sójové omáčky
- 60 ml mirin
- 60 ml rýžového octa
- 2 lžíce hoison omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 – 3 lžíce červené chilli pasty
- 1 lžičku sezamového oleje
- půl lžičky pepře
- 60 ml vody
- 10 g kukuřičného škrobu
- 235 g solených arašídů
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 červené papriky
- 2 cibule
- 2 lžičky čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 4 – 6 stroužků prolisovaného česneku
Potřebný čas: 40 minut
Kung pao recept s krevetami
- V misce smíchejte sójovou omáčku, mirin, rýžový ocet, omáčku hoison, cukr, chilli pastu, sezamový olej a pepř.
- 1/3 marinády dejte stranou, vložte do ni krevety, aby se marinovaly.
Krevety marinujte 30 minut.
- Do zbývající marinády přidejte vodu a kukuřičný škrob.
Omáčku dejte stranou.
- Nakrájejte cibuli a papriku.
- V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přisypte cibuli a restujte po dobu 3 minut.
Přidejte papriku, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor, restujte 2 minuty.
- Do pánve dejte krevety, restujte do růžové barvy po dobu 2 – 3 minut.
Nyní přidejte připravenou omáčkou a povařte do zhoustnutí. Dochuťte solí, pepřem, drceným chilli a cukrem podle potřeby. Na samostatné pánvi orestujte arašídy dozlatova.
- Porce zasypte praženými arašídy a podávejte.
Kung pao recepty vylepšujte o zeleninu, přidejte bambusové výhonky, mrkev, brokolici či pak choi. Experimentování v kuchyni a objevování nových chutí vás dovede k vlastnímu receptu na čínu. Jaké kung pao si dnes připravíte? Dobrou chuť. 👩🍳