Domácí müsli představuje o mnoho méně sladkou a mnohdy i zdravější variantu než ty koupené v obchodech. Vlastní verze vám umožní vytvořit si svou chutnou kombinaci, která se vám nejvíce zamlouvá, a vytvoří zdravou a výživnou snídani či svačinu do misky.
Tvorbu müsli omezují pouze hranice vaší fantazie (a možná suroviny, které máte doma ve spíži). A pokud vás zajímá, jak takové lahodné a zároveň výživné domácí müsli připravit, čtěte dále.
Obsah článku
Kupované nebo domácí müsli?
Nejspíš všichni moc dobře víte, co slovíčko „müsli“ znamená. Jedná se o snídaňové cereálie obvykle obsahující nějakou kombinaci ovesných vloček, ořechů, semínek, sušeného ovoce a dalších surovin. Taková malá miska obsahující müsli vám dodá spoustu výživných látek, potřebné energie a především lahodnosti.
Bohužel mnoho značek kupovaných cereálií v obchodech obsahuje příliš přidaného cukru a konzervačních látek. Existují některé druhy, které dělají zcela zdravé a čisté možnosti, ale ty zase dosti zasáhnou do peněženky. Proto je nejlepší nápad vytvořit si své vlastní domácí müsli.
Jak připravit domácí müsli?
Příprava vlastního müsli je velmi snadná a přímočará. Vezměte si ovesné nebo jiné vločky, ořechy, semínka i ostatní ingredience a vše smíchejte dohromady. Vše si můžete upravit podle vlastních chuťových preferencí. Mimo jiné, to je jedna z mnoha výhod müsli.
Domácí müsli se nemusí vždy jen péct. Pro zvýraznění chuti ho v některých případech stačí pouze opéct na pánvi. To vám ušetří o trochu více času, pokud si zrovna nemůžete dovolit čekání na dopečení nebo se vám nechce zapínat trouba.
Upečené domácí müsli vydrží ve vzduchotěsné nádobě až 2 týdny. To, které bylo jen opečené na pánvi, už tak dlouho nevydrží, takže jestli zvolíte tuto cestu, doporučuji udělat si méně porcí na 2–3 dny.
💡 Tip: Pokud si rádi pochutnáváte na těchto snídaňových cereáliích, tak vás určitě oslovily i müsli tyčinky. Zkuste tyto domácí ve zdravější verzi, než jsou ty kupované.
Jak si vychutnat domácí müsli?
Jestli si kladete otázku, jak takové domácí müsli podávat, nehledejte v tom žádné složitosti. Stačí vzít svou oblíbenou misku nasypat do ní porci svých cereálií a pak už záleží čistě jen na vás. Někdo müsli zalévá studeným či teplým mlékem, jiný dává přednost bílému jogurtu.
Každý si müsli vychutnává jinak. Výborné je také zamíchané v tvarohu, smoothie bowl nebo jen tak hrst na sucho do pusy. Každopádně namočené domácí müsli parádně nabobtnají a dokážou zpříjemnit třeba i takový zmrzlinový pohár či jiný dezert.
Nejčastěji se servíruje k snídani nebo na svačinku. S přídavkem čerstvého ovoce vytvoří velmi chutnou a zdravou kombinaci, která nejen dodá správnou dávku energie, ale také uspokojí touhy po sladkém.
1. Karamelové müsli s vůní perníku
Jednoduchý rychlý recept na domácí müsli s příchutí karamelu a vůní po slaďoučkém perníku, který zvládne doma úplně každý. Navíc zcela bez přidaného cukru, ale stále příjemně sladké. Stačí použít ty správné suroviny a báječné cereálie jsou na světě.
Potřebujete
- 100 g datlí + voda
- 3 lžíce medu nebo javorového/čekankového sirupu
- 300 g ovesných vloček
- 50 g Dobré vlákniny (volitelně)
- 20 g práškového arašídového másla (volitelně)
- oříšky dle libosti a vlastních chutí
- skořice, perníkové koření
- špetku soli
- preclíky v čokoládě a perníku
Nejprve rozmixujte datle s trochou vody do hladka. Poté přidejte med nebo sirup a důkladně promíchejte. Následně smíchejte s oříšky, ovesnými vločkami, Dobrou vlákninou, arašídovým máslem a solí. Dochuťte skořicí, perníkovým kořením.
Müsli směs vložte na plech s pečicím papírem a pečte na 160 °C cca 15 minut, pak směs promíchejte a pečte do zlatova dalších 10 minut.
Po vychladnutí vmíchejte preclíky (jinak by se roztopily). Domácí müsli skladujte ideálně v uzavřené nádobě v temnu.
Toto müsli se svou chutí hodí do chladného podzimního či zimního rána, ale i kdykoliv jindy během roku. Také je vynikajícím zdrojem sacharidů a tuků, a proto se hodí doplnit ho bílkovinou (jogurt, tvaroh, kefír, mléko atd.)
💡 Tip: Můžete si vytvořit i bezlepkové domácí müsli. Stačí místo klasických ovesných vloček zvolit bezlepkovou variantu. Nemusí se jednat pouze o ovesné vločky, skvěle chutnají i pohankové či jáhlové.
2. Čokoládové müsli s banánovou příchutí
Recept na toto zdravé domácí müsli je opět opravdu snadný. Ideální volba na snídani či svačinu, která vás parádně zasytí, dodá potřebné živiny, energii, a ještě si pochutnáte na výtečné čokoládě a banánu.
Potřebujete
- 250 g ovesných vloček
- 70 g ořechů podle vaší chuti
- 2 lžíce medu nebo čekankového/javorového sirupu
- 1 lžíci semínek (lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, chia semínka či směs)
- 1 lžíci ořechového másla
- 1 lžíci holandského kakaa
- 2 rozmačkané banány
- špetku soli
- 50 g sušených banánů
- 50 g kousků hořké čokolády (min. 70 % podílu kakaa)
Nejprve si předehřejte troubu na 160 °C. Poté rozmačkejte banány a všechny ostatní ingredience kromě hořké čokolády s nimi smíchejte.
Směs rovnoměrně rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte cca 15–20 minut do zlatova a mezitím jednou promíchejte.
Po vytažení z trouby nechte vychladnout a následně smíchejte s hořkou čokoládou, aby se nerozpustila. Případně můžete část dát rovnou ke směsi na pečení a část až po vychladnutí.
Báječně chutná s mandlovým, kokosovým či jiným oříškovým mlékem. Ale na chuti ji neubere ani jiný zdroj bílkovin, jako třeba kravské mléko, tvaroh, jogurt nebo kefír.
3. Domácí müsli s příchutí francouzských toustů
Tento recept na domácí müsli díky správně zvolenému koření připomíná mnoha oblíbenou snídani – francouzské tousty. Kromě toho je neuvěřitelně snadné na přípravu, vyžaduje pouze pár ingrediencí a nabízí mnoho křupavých kousků. Věřte, že se budete olizovat až za ušima.
Potřebujete
- 200 g ovesných vloček
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- 50 g nasekaných mandlí
- 100 g oříškového másla dle vlastní libosti
- 4 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 lžíci kokosového oleje
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 lžičku skořice
- špetku mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- špetku soli a mletého pepře
Troubu předehřejte na 160 °C.
V míse smíchejte javorový sirup, oříškové máslo, vanilkový extrakt a všechno ostatní koření, dokud se pořádně nespojí. Poté přisypte ovesné vločky, nasekané vlašské ořechy i mandle a důkladně míchejte, dokud se vše nepropojí.
Směs přendejte na plech s pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Pečte zhruba 25 minut a mezitím jednou promíchejte.
Müsli nechte zcela vychladnout a poté můžete hodovat.
Nejtěžší část je čekání na vychladutí, neboť ta úžasná vůně velmi láká. A pozor, toto domácí müsli je nebezpečně návykové. Úžasné s jogurtem, mlékem i čímkoliv jiným.
4. Snickers domácí müsli
Müsli, které chutná podobně jako oblíbené Snickers tyčinky? Obsahuje totiž klasickou kombinaci karamelu, arašídů a čokolády, kterou najdete v této sladkosti. Výhodou ale je, že toto domácí müsli obsahuje zdravé ingredience a je bez přidaného cukru.
Potřebujete
Karamel
- 100 g datlí
- 50 ml vody
Müsli
- 2 lžíce medu nebo čekankového/javorového sirupu
- 2 lžíce arašídového másla
- 1/2 lžičky vanilky
- 300 g ovesných vloček
- 50 g nasekaných arašídů
- špetku soli
- 100 g kousků hořké čokolády (min. 70 % podílu kakaa)
Nejprve začněte s přípravou karamelu. Datle nechejte přes noc namočené ve vodě a následující den je i s vodou rozmixujte do karamelové konzistence.
Karamel pak smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi, ale pozor, pouze s polovičním množstvím čokolády.
Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na na 160 °C asi 25 minut do zlatova. V polovině pečení ji promíchejte. Po vytažení z trouby počkejte, až úplně vychladne a přidejte zbytek čokolády.
Chutná skvěle v mléce, jogurtu, v ranní kaši nebo jen tak na sucho v puse.
5. Medové müsli se skořicí a lískovými oříšky
Slaďoučký med, vůně skořice a kousky chutných lískových oříšků vytváří delikátní kombinaci vhodnou pro domácí müsli, na které si určitě pochutnáte. Miska téro lahodné granoly vám dodá dostatek energie, živin a dobré nálady.
Potřebujete
- 250 g ovesných vloček
- 100 g lískových oříšků
- 5 lžic medu
- 4 lžíce oříškového másla (ideálně lískooříškového)
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce vroucí vody
- špetka soli
Lískové oříšky můžete nechat v celku nebo je nasekejte na menší kousky. Poté k nim přisypejte vločky. V misce smíchejte med, oříškové máslo a vodu. Pak tuto směs spojte s vločkami, ořechy i zbytkem ingrediencí.
Hotovou směs nasypte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 25 minut. Müsli je potřeba zhruba dvakrát promíchat.
Domácí müsli je skvělou chutnou snídaní nebo svačinkou na cesty. Můžete ho jíst samotné nebo ho přidejte kamkoli vás napadne jako lahodné křupání. Zachutná dospělým i dětem.
💡 Tip: Pokud chcete snížit sacharidy a cukry v müsli, ideální použijte místo medu čekankový sirup. Abyste ale zachovali medovou chuť, sáhněte po jeho verzi s příchutí medu. Má přidáno přírodní medové aroma, takže nepoznáte rozdíl, a ještě tělu dodáte více vlákniny.
6. Kokosové müsli s brusinkami
Spojení kokosu a brusinek vytváří neskutečně lahodnou kombinaci. Nejenže kokos skvěle chutná, ale také nádherně provoní celý váš domov. Pokud tedy patříte mezi lidi, kteří se po jeho chuti můžou utlouct, neváhejte a vyzkoušejte toto domácí müsli.
Potřebujete
- 250 g ovesných vloček
- 1 lžičku skořice v prášku
- 4 lžíce kokosového oleje
- 4 šálku javorového/čekankového sirupu
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 100 g sušených brusinek
- 100 g strouhaného kokosu
- špetku soli
Nejprve si za stálého míchání opečte kokos na pánvi o středním plameni, dokud nezačne zlátnout. Tím krásně zvýrazníte jeho chuť.
V misce smíchejte ovesné vločky, sůl a skořici. Na menší pánvi zahřejte javorový sirup, kokosový olej a vanilkový extrakt po dobu cca 2 minut, dokud se vše nespojí v hladkou směs. Do suché směsi s ovesnými vločkami nalijte mokré ingredience a míchejte do té doby, až se vše hezky propojí.
Tento základ müsli pak přendejte na plech vystlaný pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C po dobu 25–30 minut, míchejte po každých 10 minutách. Nechte zhruba 1 hodinu chladnout.
Poté přisypte sušené brusinky a opečený kokos a promíchejte.
Díky chuti skořice a brusinek je toto domácí müsli velmi chutné a hodí se i jako jedlý dárek. Pochutnejte si na ní s mlékem, kefírem či jogurtem k snídani nebo svačině. Místo sirupu můžete použít i med.
7. Kávové müsli s čokoládou
Jste ranní člověk a milujete svou chvilku s šálkem dobré kávy v brzkých hodinách? Tak oživte svou obvyklou rutinu s ideální snídaní pro všechno kávoholiky. Toto domácí müsli totiž potěší všechny milovníky kávy, ale i čokolády, neboť ta se v ní nachází také.
Potřebujete
- 2 lžíce medu nebo čekankového/javorového sirupu
- 1 panák espressa
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 300 g ovesných vloček
- 20 g strouhaného kokosu
- 20 g dýňových semínek (nebo jiných oblíbených semínek)
- 1/4 c nasekaných vlašských ořechů (nebo ořechů dle výběru)
- 50 g čokoládových kousků (min. 70 % podíl kakaa)
- špetku soli
Smíchejte zvolené sladidlo, espresso, vanilkový extrakt, sůl a kakao, dokud se dobře nespojí. Pak přidejte zbytek surovin (kromě čokolády) a promíchejte, až se vše rovnoměrně spojí a obalí.
Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte cca 25 minut (nebo do zlatova), mezitím jednou promíchejte.
Upečené müsli vyndejte z trouby a přimíchejte čokoládové kousky. Tím se čokoláda krásně roztopí. Po úplném vychladnutí skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Super křupavé müsli s bohatou chutí kávy a jemnou sladkostí čokolády povznese vaše chuťové pohárky do ráje. Vychutnejte si ho s mlékem, jogurtem nebo i čímkoliv jiným, co vás napadne.
Výroba vlastního müsli je snadná, levná a může být i mnohem zdravější než kupované druhy v obchodě. Kromě toho vždy budete přesně vědět, co vaše směs obsahuje a vyhnete se tak nějakým nežádaným přísadám.
I když kupované představuje rychlejší variantu, domácí müsli nezabere zas tolik času. Navíc si můžete umíchat svou vlastní směs podle svých chuťových preferencí a pravidelně ji obměňovat, když už se vám přejí. Kombinace chutí jsou nekonečné.