Domů » Recepty: Jak udělat domací hummus?

Recepty: Jak udělat domací hummus?

od Tereza Gödrichová

I když se přesně neví, odkud vlastně hummus pochází, jedno jasné je – jedná se o zdravý pokrm, který se s oblibou konzumuje v zemích Blízkého Východu, ale v posledních letech roste na popularitě i u nás a stává se součástí zdravých vyvážených jídelníčků.

Pokud jste si i vy hummus oblíbili, ale už vás nebaví ho stále kupovat v obchodě a láká vás výroba své vlastní verze, u které s jistotou víte obsahující suroviny (a také si je můžete určit sami), možná vás zaujme tento článek. Dozvíte se v něm pár tipů a receptů na vynikající domácí verze hummusů.

Co je to hummus?

Nejprve si objasníme, co vlastně ten slavný hummus představuje. Jedná se o luštěninový pokrm na způsob pomazánky či dipu vytvořený z cizrny a různých dalších ingrediencí. Skvěle zapadá do mnoha dietních stylů, neboť neobsahuje živočišné produkty. Můžou ho tedy konzumovat vegani, vegetariáni, ale i třeba bezlepkáři.

Nejlepší hummus je lahodně krémový, ale přesto lehký a krásně nadýchaný. Skvěle se hodí na podávání různého občerstvení pro hosty, ale i jako vaše jakékoliv jídlo během dne. Jedná se o zdravou pochoutku, která je navíc výživná a příjemně zasytí.

Nejčastěji se konzumuje s různým pečivem, jako třeba pita chlebem, opečeným toustem, ale i s čerstvou zeleninou, se kterou ho nabíráte a jíte. Pokud se bojíte luštěninové chuti, nemějte obavy, díky koření a jiným přísadám ani nepoznáte, že se jedná o cizrnový pokrm.

Hummus
Cizrnový zázrak jménem hummus chutná báječně

Jak připravit nejlepší hummus?

Vytvořit chuťově skvělý hummus není žádná věda. Vlastně se jedná o jednoduchý postup z pár základních a velmi důležitých ingrediencí. Hlavně si u tohoto receptu můžete být jistí, že obsahuje pouze reálné a zdravé suroviny.

1. Správná příprava cizrny

Většina luštěnin se před vařením namáčí (ale pozor, některé to nepotřebují). Cizrna patří k té skupině, které dlouhé namočení prospívá a vyloženě ho vyžaduje. Proto ji namočte do většího množství studené vody se špetkou soli alespoň na 12 hodin (ideálně přes noc). Tím zdvojnásobí svůj objem, změkne a perfektně se tak připraví k následnému vaření.

S vařením nespěchejte a dopřejte cizrně dostatek času, tedy od dosažení bodu varu zmírněte plamen a nechte ji pod pokličkou pobublávat 2–3 hodiny (ale klidně i více, jestli máte tu možnost). Tím krásně změkne a stane se ideální pro přípravu lahodného hummusu. 

Vařte ji v neosolené vodě, ale poté ji neslévejte a nechte v ní cizrnu volně vychladnout. Až poté ji sceďte a uvařenou ji rozmixujte. Pokud je při mixování příliš tuhá, dořeďte ji ledovou vodou.

Můžete použít i cizrnu v plechovce, čímž si usnadníte a urychlíte celkovou přípravu hummusu – nemusíte ji totiž namáčet a vařit tak dlouho. Stačí ji slít, opláchnout a uvařit po dobu zhruba 20 minut od dosažení bodu varu (nezapomeňte opět snížit plamen a přikrýt pokličkou). Zbytek postupu už je totožný s výše zmíněnou verzí.

2. Tahini

Tahini je pasta ze sezamových semínek, která se pyšní velmi výraznou chutí a skvělými výživovými hodnotami, dále vysokým obsahem některých vitamínů skupiny B a minerálů jako vápník, zinek a železo. 

Možná se budete divit, ale všechny tahini se nevyrábí stejně. Tato sezamová pasta je nejlepší samozřejmě čerstvá, ale tu u nás stěží seženete. Každopádně i tak skvěle poslouží zdejší kupovaná sklenička.

Správné množství kvalitního tahini je klíčem k hladké konzistenci hummusu. A opravdu tuto surovinu nevynechávejte, neboť s ní se výsledné chuti této oblíbené luštěninové pomazánky nic nevyrovná. 

3. Ledově studená voda

Opravdu musí být pořádně ledově vychlazená, protože jen ta pomáhá tomu, aby hummus získal nadýchanou konzistenci. Navíc se také postará o krásnou světlou barvu.

4. Citronová šťáva

Citronová šťáva koupená v obchodě zkrátka nechutná tak dobře jako ta čerstvá. Jen ta čerstvá hummusu dodá to pravé ořechové. Použijte tedy čerstvé citrony a váš humus získá svěží a lahodnou chuť.

5. Česnek 

Když prolisujete česnek, smícháte ho s citronovou šťávou a tuto směs necháte několik minut odpočívat, česnek ztratí drsný, syrový říz a změkne. Opravdu to tak udělejte, hummus pak chutná báječně.

6. Mletý kmín

Nejlépe čerstvě nadrcený, protože nádherně voní a jeho chuť je příjemně výrazná. Pro hummus se kmín skvěle hodí, neboť ho parádně obohatí a vaše chuťové pohárky vystřelí do oblak.

7. Sůl

Důležité je správné množství soli, neboť jen špetka navíc může vyvolat nežádoucí příliš slanou chuť. Bohatě stačí ½ čajové lžičky k zvýraznění výsledného hummusu. Nejlépe uděláte, když použijete mořskou sůl.

7. Olivový olej

Stačí pouze jedna polévková lžíce vmíchaná hummusu, která mu dodá mnohem krémovější konzistenci a lahodnější chuť. Pak už jen stačí trochu na pokapání při podávání a vynikající pochoutku máte na talíři.

Hummus tedy opravdu nejlépe chutná, když se správně připraví. Hladká konzistence pak přímo vybízí k nabírání na pečivo či zeleninu. Díky tahini získává oříškový a lehce pikantní tón, citron se postará o svěžest a ostatní suroviny už doladí chuť do dokonalosti.

💡 Tip: Jedná se o skvělý recept pro všechny, kteří se rozhodli začít s ketodietou! Inspirujte se v našem jídelníčku na celý týden!

potraviny na hubnutí
Je třeba přidat ty správné suroviny, aby se dosáhlo vynikající chuti

Různé variace hummusu

Jakmile si vytvoříte základní hummus, můžete si ho vylepšit pár dalšími ingrediencemi. Ačkoliv prostá verze chutná lahodně, občas člověk potřebuje obměnu. Naštěstí je hummus v tomto směru skvěle tvárný a lze ho vytvořit v různých zajímavých příchutích.

  • Zelený hummus: I když zelená barva nevypadá příliš vábně, skrývá v sobě chuťový i vitamínový poklad. Do hummusu přidejte hummus rozmixovaný listový špenát a různé bylinky.
  • Olivový hummus: Skvělou chuť vykouzlí i taková kombinace. Olivy nakrájejte na malé kousíčky a vmíchejte je do hummusu.
  • Červený hummus: Nebojte se ho obohatit o mletou sladkou či pálivou červenou papriku. 
  • Česnekový hummus: Stačí pár stroužků prolisovaného česneku navíc.
  • Hummus s pečenou paprikou: Přidejte okapanou a na proužky nakrájenou pečenou papriku.
  • Kari hummus: Toto indické koření povznese vaše chuťové pohárky. Vmíchejte kari dle libosti i s kurkumou. Vznikne vám tak krásně oranžový a výrazný hummus.
  • Hummus ze sušených rajčat: Opláchnutá a okapaná sušená rajčata v oleji vykouzlí skvělou chuť.

Jestli vás i tyto variace začnou nudit, jděte se podívat do obchodu k regálům s hummusy. Tam načerpáte spoustu nápadů na dochucení. Určitě neváhejte a zkuste doma experimentovat s různými příchutěmi.

Základní recept na hummus

Teď už nezbývá nic jiného, že se pustit do tvorby své domácí verze této vynikající cizrnové pomazánky. Vyzkoušejte tento krémový, nadýchaný hummus, který vás okouzlí svou výtečnou chutí. 

Potřebujete

  • 200 g suché cizrny
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1–2 stroužky česneku
  • 3 lžíce tahini
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky soli (ideálně mořské)
  • šťáva z ½ citronu 
  • 2 až 4 lžíce ledové vody (více podle potřeby)
  • 1 lžíce panenského olivového oleje

Cizrnu namočte na 12 hodin do dostatečného množství studené vody (aspoň 5 cm přesahujícím hladinou nad cizrnu) se špetkou jedlé sody.

Po uplynutí tohoto času ji slijte, vodu nahraďte novou, přiveďte k varu a dál zvolna vařte pod pokličkou 2–3 hodiny (ale lépe i více) doměkka. Poté odstavte z plotny, vodu osolte ½  lžičkou soli, promíchejte a nechte v ní cizrnu vychladnout. Pak ji slijte přes cedník. 

Česnek prolisujte a smíchejte ho s citronovou šťávou a tuto směs nechte několik minut odpočívat (cca 10 minut). Pak tuto směs pořádně rozmixujte s tahini, dokud není hmota hustá a krémová. Podle potřeby zastavujte, abyste seškrábali veškeré tahini přilepené na stěnách. Během mixování podle potřeby řeďte ledově vychlazenou vodou.

Poté ke směsi přidejte u čerstvě namletý kmín a vychladlou, scezenou cizrnu. Během mixování zakápněte olivovým olejem a mixujte, dokud není směs opravdu hladká. Opět podle potřeby seškrábejte ze stran. V případě potřeby přidejte po lžících více ledové vody, abyste dosáhli super krémové konzistence.

Ochutnejte a případně upravte podle potřeby – osolte nebo dokyselte další lžící citronové šťávy pro lepší chuť. 

Hummus naservírujte do misky nebo na talíř a vrch přelijte olivovým olejem. Podávejte s pečivem, pita chlebem nebo čerstvou zeleninou. Zbylý hummus vydrží v lednici dobře zakrytý až 1 týden.

Hummus s červenou řepou
I červená řepa může skvěle obohatit hummus

Snadný, chutný a výživný – takový pokrm se hodí pro každou příležitost. Dochucujte a obměňujte podle libosti a nechte si chutnat.

Články, které stojí za přečtení: