Sílu, kterou nabízí houba hlíva ústřičná, už poznala spousta lidí i u nás. Tato dřevokazná houba je k dostání buď ve formě tablet, nebo přímo jako plodnice – potravina – v supermarketech. Její konzumaci rozhodně můžeme doporučit. Více o jejích blahodárných účincích se dozvíte právě v tomto článku.
Obsah článku
Původ hlívy ústřičné
První zprávy o léčivých účincích hlívy máme z Číny už z doby vlády dynastie Sung, čili období let 960‒1279. Od této chvíle se hlíva ústřičná stala nedílnou součástí Tradiční čínské medicíny. S jejími plodnicemi se ale můžeme setkat po celém světě, a to především v chladnějším pásmu v oblastech od nížin až po horská pásma. Typicky se objevuje na živých a odumřelých kmenech listnáčů nebo jejich pařezech, největší výskyt zaznamenáváme na bucích, ořešácích, topolech a vrbách. Klidně na ni můžete narazit třeba během procházky v parku.
Odhalení potenciálu hlívy
Rozšíření houby do celého světa spojené s poznáním jejího potenciálu trvalo samozřejmě určitý čas a probíhalo postupně. Například v Evropě začalo pěstování hlívy ústřičné intenzivněji probíhat až kolem poloviny 20. století. Zejména v minulých letech nastal její boom. Stala se přirozenou součástí našeho jídelníčku, který dokáže příjemně zpestřit, a spousta z nás odhalila její prospěšnost pro zdraví.
Hlíva ústřičná jako kulinářský poklad
Tato houba je skvělou ingrediencí plně využitelnou v kuchyni. Fantazii kuchaře se meze nekladou. Vynikající hlíva úspěšně snese téměř jakoukoliv kulinářskou úpravu. Můžete ji dusit, smažit, péct, vařit… V asijských pokrmech se objevuje velmi často, ale spousta lidí jí přišla na chuť i u nás. Jestliže jste ji dosud nezkusili, nastal nejvyšší čas to napravit. Dostanete ji i běžně v supermarketu, zpravidla v plastovém košíčku. Vynikající je třeba guláš z hlívy a „dršťková“ polévka.
Kdy hlíva roste?
Houbaři hlívu milují, protože na rozdíl od jiných druhů roste obvykle až do pozdního zimního období, kdy už na žádné jiné druhy hub nenarazíte. Můžete tak přinést plný košík hlívy třeba i na konci listopadu či v prosinci. Houba roste v trsech, takže když ji odhalíte, košík nasbíráte poměrně rychle. Ve hře je ale i kvalita houby, která je přímo odvislá od půdy, ze které roste.
Proto byste ji rozhodně nikdy neměli sbírat v kontaminovaných oblastech. Jako mnoho jiných hub, dokáže v sobě absorbovat těžké kovy a další nebezpečné látky, takže doslova vyluxuje negativa substrátu, z něhož roste. Proto ji sbírejte jenom v čistém prostředí, nebo se raději spolehněte na nákup pěstované hlívy ústřičné.
Podlehnete-li její síle, záhy poznáte, že dokonce ani pěstování hlívy ústřičné není nijak složité. Věřte, že to zvládnete levou zadní. Budete ovšem potřebovat špalky dřeva, nebo polyethylenové pytle s obsahem nařezané pšeničné slámy.
Hlíva ústřičná v tabletách má vyšší účinnost
Pokud vás nadchla hlíva ústřičná, účinky nejlépe oceníte v tabletách. Pochopitelně, že můžete vyzkoušet nejrůznější recepty s ní spojené a pochutnat si, ale platí zde jeden starý známý faktor. Tepelná úprava, byť sebekratší, samozřejmě znehodnocuje výživné látky, které plodnice obsahuje. Z tohoto důvodu je jasné, že hlíva ústřičná v tabletách je nejlepší formou, jak vytěžit z přírodního pokladu maximum. I když na tabletách si pochopitelně na rozdíl od „dršťkové“ polévky z hlívy nepochutnáte. Pro váš imunitní systém ale mají větší význam.
Pokud se rozhodnete vyzkoušet hlívu ve formě doplňku stravy, vždy si ověřte, v jaké formě výrobce hlívu do tobolek dostal. Často narazíte na tobolky plněné usušenou a rozemletou houbou. Vyšší koncentraci účinných látek však mají tablety s extraktem z hlívy, díky kterým dostanete do těla to nejpodstatnější, co tato houba nabízí.
7 nejvýznamnějších účinků hlívy ústřičné
Hlíva ústřičná má účinky na lidské zdraví bez nadsázky kouzelné. V Tradiční čínské medicíně se váže hlavně k játrům, žaludku a slezině. V hlívě ústřičné se nachází kyselina listová, dále aminokyseliny, celá řada minerálů jako draslík, hořčík, vápník, sodík, fosfor, železo, zinek, měď, mangan a selen a vitamínů počínaje těmi ze skupiny B, dále potom vitamín C, D a K.
Pojďte se s námi podívat na sedm nejvýznamnějších účinků hlívy:
1. Posílení imunity
Neocenitelný vliv má hlíva ústřičná na obranyschopnost lidského organismu. Tělo snadněji odolá chřipce, virům a bakteriím. Tento potenciál jí dodává především vysoký obsah betaglukanů. Právě posílení imunity má velmi pozitivní vliv i v případě nádorových onemocnění. Díky lépe nastartované imunitě se tělo dokáže lépe bránit nekontrolovatelnému bujení.
2. Snižování hladiny cholesterolu
Zvýšená až vysoká hladina cholesterolu se stává metlou moderní doby. Houba napomáhá rovněž k odstranění vlhkosti a hlenů, kam se počítá i hlen v podobě nadměrného množství cholesterolu v krvi. Produkuje statin – látku, která snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Předmětem výzkumu je, jaké množství hlívy by bylo vhodné denně zkonzumovat pro efektivní snížení cholesterolu.
3. Optimalizace hladiny cukru
Zvýšená hladina krevního cukru, tedy glykémie, se dá ovlivnit směrem k nižším hodnotám také hlívou ústřičnou. Látky v ní obsažené účinně pomáhají kontrolovat glykémii především u pacientů s cukrovkou 2. typu. Dokážou dobře aktivovat činnost slinivky břišní k vyšším výkonům. Cukr v krvi účinně regulují také betaglukany, kterých má hlíva opravdu velké množství.
4. Úprava krevního tlaku
Máte vysoký tlak? Potom byste měli houbu určitě vyzkoušet, protože pomáhá k jeho normalizaci. Funguje tak zároveň jako prevence kardiovaskulárních chorob, kam zahrnujeme anginu pectoris a infarkt myokardu, a mozkovým příhodám, tedy stavům, k nimž vysoký krevní tlak může vést, pokud nebude dostatečně léčen. Podporuje rovněž krvetvorbu.
5. Zpomalování procesu stárnutí
Volné radikály jsou záporně nabité částice, které ve vašem těle působí doslova paseku. Způsobují stárnutí buněk, napadají buněčná jádra a stávají se tak příčinami vzniku různých civilizačních chorob, rakovinu nevyjímaje. Hlíva obsahuje látku ergothionein, která je silným antioxidantem, který vychytává volné radikály a chrání tak buňky vašeho těla před poškozením.
6. Boj se stresem
Téměř neustále jste vystavování nějakému stresu. Zatímco ten krátkodobý může mít pozitivní vliv na váš pracovní výkon, u toho dlouhodobého je všechno jinak. Ten naopak patří mezi zabijáky. Ovšem účinky hlívy ústřičné pomáhají organismu vyrovnat se s vyšší mírou zátěže, které je vystavován. Povzbudí vaše tělo v případě, že jste nuceni se vypořádat s tělesným nebo duševním vyčerpáním. Tlumí také chronickou únavu a stresové projevy.
7. Zmírňování chronických zánětů a infekcí
Hlívu se vyplatí užívat, i pokud trpíte chronickými zánětlivými procesy různého charakteru. Užitečná je například při artritidě. Prokazatelně má hlíva silné antibakteriální účinky. Napomáhá také obnově sliznic a tkání. Podobně také kladně působí i při nejrůznějších kožních chorobách chronického charakteru jako jsou ekzémy, akné, ale i popáleniny.
Pokud se Vám článek líbil, tak si můžete přečíst také o zdravé červené čočce nebo o zdravých receptech z brokolice.