Brokolice pochází sice ze středomořské oblasti, ale v našich končinách se jí dostává veliké oblibě. Lze ji totiž připravit na mnoho způsobů, a protože má i slušný obsah vlákniny, umí i zasytit. Můžeme ji chystat zcela dietním způsobem, ale přidávat ji lze i do těžších jídel. Ať už tak nebo tak, zařazením brokolice do svého jídelníčku nic nezkazíte. Brokolice je chutná a zdravá zelenina, která má své pevné místo ve stravě různých sportovců i kulturistů.
🥦 Tip: Brokolici zařazují často do jídelníčku také lidé, kteří chtějí ubrat na své váze. Zde Vám přinášíme další tipy, jak zhubnout→
Obsah článku
Vaření brokolice se stává populárním
Brokolice je rostlina, která je příbuzná s kapustou nebo květákem. Původem je ze středomořské oblasti a dá se jíst syrová i vařená, resp. dušená. Jejím hlavním přínosem je obsah vitaminu C, vitaminu E, vitaminu B1, kyseliny listové a vitaminu B2 a minerálních látek, jako je draslík nebo vápník.
Je populární, protože je velmi chutná, ale také proto, že studie potvrzují její přínos v obraně proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám. S tím, jak se lidé snaží jíst lépe a zdravěji, také přichází sláva této rostliny. Obsahuje dostatek vlákniny a jako hlavní jídlo vás tak zasytí, a přitom po ní nepřiberete.
Tuto zelenou krásku můžeme kombinovat také s cuketou nebo lilkem. Rozmanitosti se meze nekladou. Jako další přísada jsou skvělé brambory i těstoviny. Chuť dodá skvěle kuřecí maso, ale i šunka, slanina a různé druhy sýrů. Stačí si zvolit lehčí nebo těžší varianty.
Nejlepší recepty z brokolice
Všechny způsoby úpravy brokolice jsou báječné a mají skvělou chuť, ovšem nic se nevyrovná zapečené brokolici. Dáváme ji tedy na první příčky pomyslného žebříčku nejlepších receptů z brokolice. Pokud zapékáme brokolice, vždy ji předem uvaříme. Je to lepší pro chuť i konzistenci jídla.
Před vařením brokolici vždy řádně umyjeme a odstraníme ze stonku všechny tuhé listy. Nakrájenou brokolici uvaříme v takovém množství osolené vody, aby byly všechny její části ponořené. Vaříme ji do poloměkka, poté zcedíme. Brokolici postačí 10 minut vaření. Příliš dlouhým vařením ztrácí chuť a vitamíny, které potřebujeme pro zdraví a imunitu.
🥦 Tip: Vodu po vaření brokolice můžeme použít jako základ pro zeleninovou polévku.
1. Zapečená brokolice se sýrem
Budeme potřebovat:
- 1 ks brokolice
- 1 ks větší cibule
- Olej na smažení (dle vaší volby, nejlepší je olivový)
- 2 stroužky česneku
- 300 ml smetany (můžete použít s nižším obsahem tuku, ale pro pečení je nejlepší 33%)
- 400 g tvrdého sýra (typický je eidam, pro chuť je lepší gouda)
- 2 ks vajec
- Sůl a pepř
- Parmezán nebo niva na posypání
Nejdříve si uvaříme brokolici, jak je uvedeno výše v článku. Cibulku s česnekem osmahneme na pánvi dozlatova. Smetanu smícháme s vejci, solí a pepřem. Uvařenou brokolici, osmaženou cibulku s česnekem a tvrdý sýr vyskládáme do zapékací misky. Směs pak zalijeme smetanou s vejci. Nakonec vše posypeme parmezánem nebo nivou, dle preferencí. Vše dáme péct na 180°C po dobu 20 minut.
2. Zapečená brokolice s kuřecím masem
Budeme potřebovat:
- 1 ks brokolice
- 3 plátky kuřecích prsou
- Brambory (dle chuti, pro 3 plátky kuřecích prsou, bude stačit 5 velkých brambor)
- 300 ml smetany na vaření, nejlépe 33%
- Sůl, pepř, sušený česnek, Oregano
- Parmazán na posypání
Omyté kuřecí maso nakrájíme na kostičky. Brambory a brokolice uvaříme do měkka, nezapomene osolit. Maso osolíme, opepříme a přidáme ostatní koření. Směs masa a vařených brambor smícháme s brokolicí. Vložíme do zapékací misky, zalijeme osolenou smetanou na vaření, posypeme parmezánem a dáme péct. Podle typu trouby necháme péct zhruba 50 min při 170°C.
3. Brokolice s těstovinami
Budeme potřebovat:
- 1 ks brokolice
- 1 balení plátkové šunky (nejlépe s 95% obsahem masa)
- 400 g těstovin (nejlepší jsou typu fusilli, tedy vřetena)
- Olej na smažení, nejlépe olivový
- Balení strouhaného eidamu
- 300 ml 33% smetany
- Sůl, česnek, pepř
Nejdříve dáme vařit brokolici a těstoviny. Na oleji osmahneme na drobnou nakrájenou šunku. Vařenou brokolici a těstoviny dáme do velké mísy. Smetanu smícháme se solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Poté přidáme osmaženou šunku, strouhaný sýr a smetanu k brokolici a těstovinám. Vše dobře promícháme. Můžeme podávat rovnou, kdo má raději zapečenou variantu, může směs vložit na 20 min do trouby.
4. Brokolicové karbanátky
Budeme potřebovat:
- 1 ks brokolice
- 1 ks vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 ks cibule
- Strouhanka
- Hladká mouka
- Sůl a pepř
Tentokrát brokolici není třeba vařit předem. V tomto případě si brokolici rozmixujeme, aby vytvořila kašovitou směs. Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme spolu s česnekem na oleji. Připravíme si velkou mísu, do které dáme brokolici, vejce, sůl, pepř, cibuli s česnekem a strouhanku. Tu přidáváme postupně tak, aby vznikla hustější směs. Ze směsi pak tvoříme malé placičky nebo kuličky, podle vašich preferencí, a ty pak obalujeme v hladké mouce. Vzniklé obalené placičky smažíme na oleji.
🥦 Tip: Pokud chceme mít zdravější verzi karbanátků, pak je pečeme na pečícím papíře v troubě a bez obalování v hladké mouce.
5. Brokolicová polévka
Budeme potřebovat:
- 1 ks brokolice
- 100 ml smetany na vaření
- 1 stroužek česneku
- Máslo
- Sůl, pepř
- Pečivové krutonky
Brokolici dáme vařit do osolené vody. Když je poloměkká rozmixujeme ji v mixéru spolu s vodou, ve které se vařila. Na másle zprudka osmahneme česnek. Tekutou směs dáme opět vařit, přidáme osmažený česnek a za pomalého míchání přilijeme smetanu. Dochutíme solí a pepřem. Povaříme ještě 10 min a můžeme podávat. Brokolicový krém je nejchutnější podávat s pečivovými krutonky. Kdo je veliký mlsoun, může přidat strouhaný sýr navrch.
🥦 Tip: Pro lepší chuť můžete vodu nahradit vývarem. Kuřecím nebo zeleninovým.
Nezapomeňte, že úpravě brokolice se meze nekladou. Lze ji také kombinovat s jinými druhy zeleniny, proto je brokolice tak oblíbená u vegetariánů. Její chuť skvěle podtrhne dobrý sýr a smetana. Kdo má radši trochu výživnější recepty, pak stačí přidat slaninu nebo maso. Lez ji podávám jako přílohu nebo jako hlavní jídlo. Přejeme dobrou chuť.
Pokud jste již všechny recepty z brokolice vyzkoušeli, tak můžete pokračovat na článek s 15 tipy na rychlou a zdravou večeři.