Domů » Recept na zdravé lívance 3× jinak 🥞

Recept na zdravé lívance 3× jinak 🥞

od Tereza Gödrichová

Zdravé stravování vůbec nemusí být nudné. Navíc si můžete vychutnat i Vaše oblíbené pochoutky, akorát s menší obměnou ingrediencí, a tedy ve zdravějším provedení. Co takhle dopřát si na pořádnou víkendovou snídani chutné lívance? A k tomu ještě bez výčitek.

Pokud Vás honí mlsná, můžete si usmažit lívance na zdravější způsob, které pořádně zasytí a tělu dodají potřebné živiny. Kromě toho se nemusíte obávat o svou figuru. Oproti těm klasickým ušetříte na velkém množství cukru a tuku, což přispívá k držení si své linie.

Lívance na mnoho způsobů

Na lívancích je parádní to, že si je můžete udělat několika způsoby, tudíž si určitě najdete ten pravý a nejchutnější, který sedí přímo Vám a ještě Vás podpoří ve zdravém stravování. Pokud například nemáte rádi některou z uvedených ingrediencí v receptu, můžete vyzkoušet jinou variantu, kde se tato surovina nevyskytuje. Všechny níže uvedené recepty jsou navíc bez kynutí.

🥞Tip: Vyznavači zdravého životního stylu, mohl by Vás zajímat článek o zvýšení imunity nebo o správném spánku.

Sladké lívance
Zdravé lívance jako chutná snídaně nebo svačina

1. Banánové lívance s ovesnými vločkami (1 porce)

Ovesné vločky jsou bohaté na vitamíny a vlákninu, takže dodají potřebné živiny a přispějí k většímu pocitu sytosti. Banán je vhodný pro svou přirozenou sladivost a chuť.

Potřebujete:

  • 1 banán
  • 1 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 30 g ovesných vloček

Postupujete:

V míse si pomocí vidličky rozmačkejte banán na kaši. Poté smíchejte s vejcem a přidejte vločky, kypřící prášek a vymíchejte těsto. Na mírném ohni na pánvi s kapkou oleje osmažte lívance z obou stran.

🥞Tip: Skvělé jsou s jogurtem smíchaným se skořicí a medem.

Banánové lívance
Banánové lívance jsou parádní snídaní

2. Tvarohové lívance s pudinkovým dipem (1 porce)

Tvaroh je parádní potravina k doplnění bílkovin. Přidáním této suroviny do těsta vzniknou krásně nadýchané lívanečky, po kterých Vám jen tak nevyhládne. Kombinace s čokoládovým pudinkem potěší Vaše chuťové buňky.

Potřebujete:

  • 80 g nízkotučného tvarohu
  • 40 g špaldové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce kakaa

Postupujete:

Všechny ingredience si vymíchejte do hladkého těsta. Kdyby bylo příliš husté, přidejte mléko a při řídkém mouku. Opékejte na mírném plamenu s trochou oleje z obou stran.

Na pudinkový dip si uvařte čokoládový pudink podle návodu. Můžete dozdobit malinami nebo jahodami.

🥞Tip: Do pudinku místo cukru přidejte odměrku čokoládového proteinu.

3. Slané lívance se sýrem (1 porce)

Pokud nepatříte mezi milovníky sladkých dezertů, máme pro Vás tip na jednu slanou verzi lívanců. Ve spojení se sýrem tvoří opravdovou dobrotu.

Potřebujete:

  • 80 g špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 30 g pomazánkového másla/lučiny
  • 100 ml mléka
  • 30 g strouhaného sýru
  • Sůl, pepř, bylinky

Postupujete:

Sýr si nastrouháme (pokud již nemáme strouhaný) a smícháme ho s pomazánkovým máslem, vejcem a mlékem. Poté přidáme mouku a dochutíme solí, pepřem a bylinkami podle chuti. Na mírném ohni osmahneme z obou stran s kapkou oleje.

🥞Tip: Skvělý je česnekový dip z tvarohu nebo třeba lze lívance využít jako přílohu k volským okům.

Slané lívanečky
Lívance můžou být připravené také naslano

V nápadech se meze nekladou, takže zkuste různé obměny tohoto oblíbeného pokrmu. Takto připravené lívance můžete konzumovat zcela bez výčitek. Navíc se nemusíte obávat o svou figuru a můžete je přidat také do hubnoucího jídelníčku.

Další parádou je, že si je můžou dopřát i ti, kteří nejsou úplní vyznavači sladkých dobrot. Chutnají skvěle nasladko i naslano, sami vyzkoušejte dle svých chuťových preferencí.

Články, které stojí za přečtení: