Domů » TOP 10: Nejlepší zdravé snídaňové kaše

TOP 10: Nejlepší zdravé snídaňové kaše

autor Tereza Gödrichová
0 komentář
zdravé svačiny fitness

Milujete kaše ke snídani, ale už vás omrzelo dělat stále tu samou příchuť dokola? Nebojte, chutných verzí se dá vymyslet nespočet, tak zkuste obměnit či přidat pár jiných přísad. Načerpejte inspiraci třeba těmito tipy na opravdu báječné kašičky.

Zažeňte snídaňovou nudu s těmito 10 nápady na chutné a zdravé kaše, které vám dodají sílu a energii na celé dopoledne a hlavně vás jejich díky své pestrosti a variabilitě jen tak neomrzí. Spolu s nimi parádně odstartujete svůj den.

Nejlepší snídaňové kaše

Dáváte přednost teplé snídani, nebo si raději pochutnáte na něčem studenějším? Ať už tak či onak, kaše potěší obě skupiny. Také po ní sahají spíše ti, kteří preferují sladké snídaně, ale lze ji vykouzlit i slaným způsobem. Mimo to ji můžete připravit také v bezlepkové, vegan nebo Low Carb verzi, takže si své fanoušky najde zkrátka všude (možná jen ne u těch, kteří potřebují jídlo krájet).

Namíchejte si svou ranní, výživnou misku snídaně na doma, do práce/školy a také na cesty. Tyto recepty vám dodají dobrý pocit, plno prospěšných živin a úžasných chutí. A jaké základní verze kaší lze ukuchtit?

  • Ovesnou,
  • krupicovou,
  • rýžovou,
  • pohankovou,
  • čirokovou,
  • oříškovou (z libovolného druhu ořechu),
  • kokosovou,
  • různou kombinaci výše uvedených atd.

Kaše se díky své výtečné chuti a různorodosti stává oblíbenou součástí ranní rutiny mnoha lidí. Jestli hledáte recept na zdravou a rychlou snídani, kaše je často ideální volbou. 

Základní recept na kaši

Co se týče úplně základního receptu na kaši, tak ten je naprosto jednoduchý. Vyberte si pouze druh kaše, který chcete připravovat (ovesná, rýžová, mandlová atd.) a tekutinu (kravské či jakékoliv jiné mléko nebo vodu). Pak už si jen hrajte s poměrem surovin tak, abyste získali dokonalou konzistenci podle vašich představ. Někdo má rád hustější, někdo zase řidší. 

Stačí si tedy udělat tento základ a pak už si kaši dochutit podle sebe. Občas se styl přípravy základu může lišit podle toho, jestli chcete uvařit kaši ihned a vychutnat si ji teplou, nebo ji nechat připravovat samotnou přes noc (overnight oats). 

Ideálně ke kaši přidejte i nějaký zdroj bílkovin – vmíchejte tvaroh, řecký jogurt, proteinový prášek nebo vejce, pokud kaši vaříte. Nezapomeňte také na tuky (jestli jste už nepoužili tučnou verzi mléka nebo zdroje bílkovin), tedy například oříšky, semínka nebo hořkou čokoládu.

Ranní kaše s ovocem
Ranní kaše dokáže skvěle nastartovat den

1. Kaše alá banán v čokoládě

Do kaše  už při vaření přidejte rozmačkaný banán (můžete klidně jen půlku a druhou nakrájet a použít jako ozdobu vrchu hotové kaše naservírované v misce. Ještě předtím nezapomeňte vmíchat kvalitní kakao a přidat také kousek vysokoprocentní hořké čokolády. A pro ještě lepší chuť i lžičku oblíbeného oříškového másla.

💡 Tip: Tuto verzi připravíte skvěle i jako „kaši přes noc“ a posunete ji o level výš, když na ní vytvoříte čokoládovou polevu. Kaši uvařte, nechejte vychladnout a pak ji polijle rozpuštěnou čokoládou. Nechte přes noc ztuhnout v ledničce.

2. Kaše s vůní podzimu

Podzim přímo vybízí k zařazováním jablka či dýně do jídelníčku. Nastrouhaným jablíčkem či dýňovým pyré můžete vylepšit i svou ranní misku lásky. Pak už stačí jen zasypat skořicí, perníkovým nebo pumpkin spice kořením. A nezapomeňte na vlašské ořechy.

Skvělou podzimní příchuť získáte i se švestkami či povidly. Nebojte se zkusit i nějaké další koření, jako například kardamom, muškátový oříšek nebo hřebíček.

3. Kaše ve stylu bounty

Milujete bounty, tedy spojení kokosu a čokolády? Tak zkuste svou kaši uvařit v kokosovém mléce a přidat i strouhaný kokos. Vrch zalijte čokoládou rozpuštěnou s trochou kokosového oleje a nechte ztuhnout. A nebojte se přidat i nějaký kokosový krém a následně užít si vynikající chuť i vůni.

4. Fermentovaná ovesná kaše

Všichni si nejspíše uvědomují, jak jsou ovesné vločky zdravé a výživné. Pokud však chcete jejich zdravotní benefity posunout o další level výš, zkuste je nechat fermentovat. Tím zajistíte částečné štěpení škrobů, díky čemuž je pak ale lépe stravitelná a zesládne, a navíc podpoříte zdraví svých střev.

Ovesné vločky zalijte vodou, kefírem a klidně přidejte i nějaký kvalitní bílý jogurt. Tak to nechte při pokojové teplotě 8 až 12 hodin fermentovat. Klidně k nim ještě večer přidejte i nějaké oříšky. Ráno si je dochuťte podle sebe a můžete si užít skvělou snídani.

💡 Tip: Využívejte v kuchyni sezónnosti. Ta se dá skvěle zapojit do různých snídaňových kaší. Na jaře vyzkoušejte fermentovanou kaši doplněnou o plno již rozkvetlých, jedlých květů, v létě zase svou snídani dozdobte kupou čerstvého ovoce. Na podzim do nich vmíchejte trochu dýňového pyré, nastrouhaného jablka nebo pokrájených švestek. Zima přímo vybízí k dodání chutě a vůně kokosu nebo pomerančů. Určitě přijdete na svou unikátní oblíbenou příchuť, kterou si spojujete s daným ročním obdobím.

5. Kaše s příchutí raffaello

Proměňte zdravou a výživnou kaši na svou oblíbenou kokosovou laskominu. Nejen, že je opravdu snadná na přípravu, ale také dokonale krémová, zasytí, dobije energii až do oběda a navíc uspokojí vaše mlsné chuťové pohárky. 

Pokud si rádi pochutnáváte na kokosu, pak byste měli velmi brzy vyzkoušet tuto verzi raffaello kaše. K ovesným vločkám přidejte strouhaný kokos a ještě na horké kaši nechte roztopit kousek bílé čokolády

Případně si můžete připravit verzi přes noc tak, že na kaši navrstvíte ganache z bílé čokolády, smetany, zasypanou kokosem a celou snídani necháte ztuhnout přes noc v ledničce.

💡 Tip:  Pokud máte doma protein v příchuti bílé čokolády nebo kokosu, můžete ho do kaše využít. Tím zdokonalíte celkovou chuť a přidáte extra dávku proteinů.

6. Low Carb alá krupicová kaše

„Pohádka mládí“ neboli velmi oblíbená krupicová kaše dokáže potěšit nespočet dětí i dospělých. Někteří dodržují různé stravovací režimy, jako například Low Carb stravu, keto nebo bezlepkovou dietu. Pro ně mnoho druhů kaší znamená konec, ovšem tato miska lásky může  spoustě z nich hodně brzy začít chybět. Pokud patříte mezi ně nebo chcete zkusit chutnou obměnu vaší stálice, zkuste tento rychlý tip na variantu alá krupicové kaše bez použití krupice.

Místo krupice použijte směs oblíbených mletých oříšků, které povařte v libovolném mléce. Ke konci přidejte i trochu ghí nebo klasického másla. Pak už kaši jen posypte vším, na co jsme u krupice zvyklí (místo cukru použijte erythritol). 

Ovesná kaše přes noc
Kaše můžete připravit i tak, že si je můžete vzít kdekoliv s sebou

7. Snickers kaše

Co takhle dopřát si snickersku rovnou v ranní kaši, a to ještě zdravým, výživným a chutným způsobem? Tuto snickers kaši musíte zkusit. Lze ji klasicky uvařit ihned, nebo ji nechat samotnou se připravit přes noc, kdy se vločky krásně odleží a získají perfektní konzistenci.

K vločkám přidejte rozmixované datle, arašídové máslo (ideálně s kousky) a čokoládu (na horké kaši ji nechte rozpustit, v případě kaše přes noc si ji roztopte a nechte přes noc ztuhnout v ledničce). Kaši můžete vylepšit ještě karamelovým pudinkem, oříškovým máslem s příchutí karamelu a posypat oříšky.

8. Citronový cheesecake v kaši

Pokud hledáte zdravou a snadnou snídani, která chutná jako lahodný dezert, vyzkoušejte tuto kaši alá citronový cheesecake. Stačí ji dochutit nastrouhanou citronovou kůrou, lžičkou šťávy z citronu a špetkou vanilky a pak ještě přidat oblíbené sladidlo (třeba med) a tvaroh, řecký jogurt nebo skyr. Pokud ji připravujete přes noc, zakomponujte i chia semínka.

Můžete zkusit i kaši alá borůvkový koláč – stačí do ní přidat borůvky, tvaroh, řecký jogurt nebo skyt, kousek nastrouhané citronové kůry, lžičku šťávy z citronu a sladidlo dle chuti. Klidně vytvořte i malou dávku drobenky z kokosu, kokosového oleje a erythritolu, kterou kaši jen posypejte.

9. Tiramisu kaše

Dopřejte si ještě jeden dezert k snídani, navíc i s „nutnou“ dávkou kofeinu, o což se postará zdravá a velmi chutná tiramisu kaše. Krásně krémové a opět přes noc připravené ovesné vločky s příchutí kávy a čokolády už vás budou nedočkavě vyhlížet ráno v ledničce. 

Smíchejte ovesné vločky s chia semínky, vanilkovým extraktem, rozmačkaným banánem a mlékem. Poté přidejte ještě trochu uvařené a vychladlé kávy. Takto nechte kaši připravovat přes noc. Ráno přidejte tvaroh, řecký jogurt nebo skyr smíchaný s kakaem a případně i kousky hořké čokolády.

10. Slaná kaše

Možná jste ke zmínce o slané kaši trochu skeptičtí, ale věřte, že chutná opravdu skvěle. Ideální volba, když už se klasiky přejíte a máte náladu na chuťovou změnu, nebo sladkému příliš neholdujete.  

Ovesné vločky klasicky uvařte, ale i se solí, pepřem a případně dalším oblíbeným kořením a bylinkami. Přidejte k nim i vajíčka (buď při vaření, nebo si je uvařte zvlášť – natvrdo, měkko, volská oka atd. – a kaši jimi ozdobte), nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, nějaká semínka či oříšky, klidně i avokádo. Nezapomeňte doplnit i nějakou zeleninu a můžete vychutnávat.

💡 Tip: Mezi další vhodné doplňky slané ovesné kaše patří opečené žampiony, restovaná zelenina nebo třeba tofu.

🎓 Zajímavost: Slaná snídaně dokáže lépe udržet stabilnější cukr v krvi. Po nočním hladovění a spánku hrozí největší výkyv krevního cukru, a proto by vaše první jídlo dne mělo být postaveno tak, aby vás cukr příliš nevyletěl a následně neklesl.

vejce
Slané kaše se nebojte a zkuste ji obohatit o vajíčka

Kaše patří mezi oblíbené zdravé snídaně, které si můžete vychutnávat kdykoliv po celý rok. Miska (nebo talíř) plná teplých či studených ovesných nebo jiných vloček upravených do velmi chutné podoby dokáže pohladit po duši, uspokojit chutě a dodat spoustu energie do nového dne.

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz