Domů » TOP 6: Recepty na jednoduché zdravé polévky

TOP 6: Recepty na jednoduché zdravé polévky

autor Tereza Gödrichová
0 komentářů

Existuje přece tolik důvodů, proč milovat polévky – snadno a rychle se připravují, uklidňují mysl a představují zdravé a výživné jídlo, ideální k obědu nebo večeři. Jen si představte všechnu tu zeleninu a další chutné a plnohodnotné ingredience, které si naservírujete do jedné misky či talíře. 

A když jste vyzbrojeni mnoha tipy na zdravé polévky, máte vyhráno. Už tedy žádné výmluvy, pokud jde o přípravu výživného jídla. Tyto jednoduché recepty naplněné až po okraj chutnými přísadami vás udrží na správné cestě ke šťastnému a spokojenému tělu i duchu.

Zdravé polévky patří do každého jídelníčku

Hledáte recepty na zdravé polévky, které byste přidali do svého pravidelného jídelníčku? Ani snad neexistuje lepší zdravý pokrm, než jsou právě polévky – většinou obsahuji plno zeleniny a jiných výživných surovin. Skvěle poslouží jako hlavní chod nebo jako doplněk vašeho menu. 

Zdravé polévky mohou být plnohodnotné samy o sobě nebo je lze zkombinovat s jednoduchými přílohami (komplexní sacharidy, bílkoviny a tuky). Tak co, jste připraveni uvařit si nějakou chutnou misku či talíř lásky?

dýňová polévka
Zdravé polévky jsou chutné, výživné a syté

1. Vývar

Kuřecí nebo hovězí vývar patří mezi klasické zdravé polévky. Snad každý si ho vybavuje jako „elixír zdraví či uzdravení“, který zejména při nemoci vždy s oblibou připravovaly naše maminky nebo babičky. Uvařit si ho ale můžete kdykoliv během roku, protože vám vždy poskytne své benefity a taky chutná báječně.

Potřebujete

  • kuřecí/hovězí či jiné maso nebo kosti,
  • 2 mrkve,
  • petržel,
  • celer,
  • cibuli.
  • česnek,
  • 2 bobkové listy, 
  • 3 kuličky nového koření,
  • 5 kuliček pepře,
  • sůl podle potřeby,
  • cca 3 l vody.

Pokud používáte maso, tak ho omyjte a vložte do hrnce společně s očištěnou zeleninou, oloupanou cibulí i česnekem. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Zeleninu nekrájejte, aby se příliš nerozvařila a dobře se s ní pracovalo. Veškeré koření nasypte do sítka na koření a přidejte k masu a zelenině. Nakonec ještě dosolte a vývar nechte pomalu táhnout na mírném plamenu zhruba 3 hodiny. 

Během této doby sbírejte pěnu, aby vývar zůstal čistý. Po 3 hodinách vyjměte zeleninu, koření a maso či kosti. Část zeleniny nakrájejte a vložte zpět do vývaru. Maso oddělte od kosti a příliš tučných částí. Poté ho nakrájejte a přidejte zpět do polévky. Na závěr můžete posypat petrželkou.

Poctivý vývar podávejte s nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť, nebo jej vylepšete játrovými knedlíčky.

💡 Tip: Pokud máte vývaru příliš hodně nebo ho celý nezkonzumujete, zamražte si ho přeceděný na později. Nejen že si ho později můžete kdykoliv dopřát, ale hodí se i jako základ do různých jiných pokrmů.

2. Dýňová polévka

Tento tip patří mezi zdravé polévky ideální k přípravě na podzimní dny, neboť svou chutí a ingrediencemi perfektně padnou do tohoto ročního období. Spojení dýně, další zeleniny, smetany či kokosového mléka a koření vytvoří lahodný krém, který vás učaruje svou barvou, vůní i chutí.

Potřebujete

  • 150 g dýně hokkaido (cca ½ střední dýně),
  • 100 g brambor,
  • 150 g mrkve (dle chuti klidně i další kořenovou zeleninu),
  • 1 cibuli,
  • kari koření,
  • kurkumu
  • sůl, pepř podle chuti,
  • zakysanou smetanu nebo plechovku kokosového mléka,
  • 1 lžičku panenského oleje,
  • petrželovou nať,
  • dýňová semínka.

Oloupanou, nakrájenou a semínkového vnitřku zbavenou dýni a vložte do hrnce společně s oloupanými a nakrájenými bramborami. Protože je mrkev z uvedené zeleniny nejtvrdší, pokrájejte ji na velmi drobná kolečka či plátky, aby se také pořádně uvařila do měkka zároveň s brambory a dýní.

Zeleninu zajite vodou a přidejte k ní veškeré koření. Osolte a uvařte do husté polévky, dokud zelenina nezměkne. Poté přidejte smetanu či kokosové mléko a rozmixujte s hladký krém.

Podávejte a můžete omastit lžičkou kvalitního oleje, dozdobit nasekanou petrželkou a dýňovými semínky.

3. Zelňačka

Milujete zelňačku, ale vaříte ji vždy jen s klobásami, což se zrovna moc nehodí do zdravého životního stylu? Nebojte, můžete ji připravit i bez nich a trochu ji „ozdravit“. Kromě samozřejmé suroviny (zelí) v této polévce najdete další vydatné ingredience zvýrazňující její celkovou chuť. Jedná se o chutné jídlo samo o sobě, ale s přídavkem pár dalších přísad vykouzlíte lahodný pokrm. Pokud rádi experimentujete a toužíte vyzkoušet něco nového, neváhejte a pusťte se do následujícího receptu.

Potřebujete

  • 500 g syrových očištěných brambor,
  • 500 g kysaného zelí,
  • vývar nebo vodu,
  • sušené či čerstvé houby,
  • 1 cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • 7 kuliček nového koření,
  • ½ lžičky mletého kmínu,
  • bobkový list,
  • trochu zakysané smetany,
  • 1 lžíci olivového oleje,
  • petrželku,
  • 1 lžíci solamylu + vodu,
  • 2 lžíce nálevu ze zelí.

Pokud máte sušené houby, nejprve je předem namočte do vody, aby nabobtnaly.

Do hrnce vložte naškrábané a na kousky pokrájené brambory. Kysané zelí přeceďte pomocí cedníku,  ale lák zatím nevylévejte. Použijete ho totiž na závěrečné dochucení polévky. Zelí i namočené či čerstvé, nakrájené houby přidejte k bramborám. Nakonec vložte i veškeré koření, osolte a veřte zhruba 30 minut.

Po této době si připravte záklechtku ze solamylu a studené vody. Před zahuštěním polévky vyjměte bobkové listy a nové koření. Přímo do horké vody vlijte smetanu a pak teprve polévku zahusťte záklechtkou. Povařte cca 2 minuty. Na závěr omasťte lžící chutného olivového oleje.

Pro zvýraznění chuti přidejte asi dvě lžíce nálevu ze zelí. Polévku tak příjemně okyselí. Do hotové polévky vložte už pouze posekanou petrželku.

4. Česneková polévka

Česnek se právoplatně drží mezi zdravými potravinami, a proto se nemusíte bát ho použít i do polévky. Česnečka patří mezi vděčné a zdravé polévky, které máte uvařené velmi snadno a rychle. Bývají oblíbené na různých túrách, ale skvěle chutnají i v pohodlí domova.

Potřebujete

  • 500 g brambor,
  • 1,2 l vody nebo vývaru,
  • mletý kmín,
  • vejce,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 lžíci kvalitního oleje,
  • sůl, pepř podle chuti,
  • petrželovou nať,
  • případně tvarůžek.

Brambory naškrábejte a nakrájejte na menší kousky. Zalijte je nejdříve vodou či vývarem, lehce osolte, posypte mletým kmínem a vložte svázanou petrželovou nať, která polévku krásně ovoní. Trochu čerstvé petrželky si nechte do hotové polévky. Nechte vařit cca 10 minut.

Poté vyndejte petrželovou nať a v polévce pak rozmíchejtej vejce na zahuštění a nechte ho přejít alespoň 1 až 2 minuty varem. Do hotové polévky přidejte prolisovaný česnek a jednu lžíci panenského oleje, který dodá polévce kvalitní tuky. 

Podávejte s petrželovou natí a případně vložte 1 tvarůžek. Kdo má rád polévku ještě vydatnější, může si do ní vsypat opečené nebo jen orestované kostičky chleba.

potraviny na hubnutí
Česnek je zdravá surovina, která se hodí pro zdravé polévky

5. Polévka z červené čočky

Tato polévka se hodí do jakéhokoliv ročního období. V létě oceníte její lehkost, zatímco v zimě zas příjemně zahřeje. Můžete ji dochutit i kari nebo chilli kořením, čímž dostane vylepšenou chuť, která opravdu prohřeje tělo i mysl. Navíc je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu.

Potřebujete

  • 250 g červené čočky,
  • 1 l vývaru,
  • rajčatového pyré,
  • cibuli,
  • mrkev,
  • sůl, pepř podle chuti.

Čočku propláchněte, dejte do hrnce, zalijte vodoua přiveďte k varu. Vařte do změknutí cca 15 minut.

V jiném hrnci orestujte oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli společně s pokrájenou mrkví. Poté zalijte vývarem přidejte prolisovaný česnek, rajčatové pyré a uvařenou čočku. Promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Za dalších zhruba 20 minut vaření máte hotovo.

💡 Tip: Slyšeli jste už o červené čočce? Přečtěte si tyto čtyři zdravé recepty na nejlepší pokrmy z ní.

6. Špenátová polévka

Špenátovou polévku vykouzlíte z čerstvého i mraženého špenátu. Jedná se o jednoduchý krém, který máte hotový za pár minut. Díky spojení s mlékem či smetanou a sýrem získává polévka neodolatelnou chuť a společně s opečenými krutonky a vejcem vás dostane k jídelnímu stolu cobydup. A věřte, že si ji oblíbí i ti, kteří špenát nemají příliš v lásce.

Potřebujete

  • 500 g čerstvého špenátu,
  • 500 ml vývaru,
  • cibuli,
  • 3 lžíce másla,
  • 250 ml mléka nebo smetany,
  • muškátový oříšek,
  • sůl, pepř podle chuti,
  • strouhaný sýr,
  • opečené kostičky chleba,
  • volské oko.

Čerstvý špenát důkladně propláchněte a poté ho vložte hrnce, zalijte trochou vody, lehce osolte a na středním plameni povařte do změknutí, tedy asi 5 minut. Pokud máte mražený špenát, tak ho rozmražte v mikrovlnce, případně v troše vody v hrnci a osolte. Po vychladnutí z něj vymačkejte tekutinu.

V hrnci rozpusťte máslo a orestujte na něm oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli. Přidejte špenát promíchejte. Přilijte vývar, mléko nebo smetanu a dochuťte muškátovým oříškem. Přiveďte k varu a nechte na mírném plameni asi 10 minut bublat.

Těsně před koncem přisypte nastrouhaný sýr a podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte s orestovanými kostičkami chleba a volským okem.

Špenátové smoothie
Ze špenátu vykouzlíte i mnoho jiných zdravých pokrmů, jako například smoothie

Nápadů na zdravé polévky není nikdy dost. Kromě výše uvedených receptů je můžete připravit z všemožné zeleniny (například květáková, brokolicová, mrkvová, rajčatová, z červené řepy atd.), ale třeba i luštěnin (fazolová, hrachová, čočková, cizrnová). Výborně chutná také cibulová nebo nějaká s masem.

Vychutnejte si pohodlné jídlo s málem kalorií tak, že si uvaříte zdravou polévku plnou výživných ingrediencí. Jedná se o ideální lehký oběd nebo či večeři sám o sobě nebo pouze doplněk vašeho vícechodového menu.

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz