Pravá anglická snídaně je pro pořádné fajnšmekry, kteří moc neřeší zdravé stravování nebo je netrápí boj se štíhlou linií. Samozřejmě jednou za čas takový pokrm nikomu neuškodí, ale při dopřávání si ho denně by nám tělo moc nepoděkovalo.
To ale neznamená, že se příznivci zdravého životního stylu musí s anglickou snídaní rozloučit. Vždy se dá najít nějaká jiná a vhodnější varianta a ani tohle jídlo není výjimkou. Mám tedy pro vás pár tipů, které vám pomůžou k přípravě a vychutnání si této dobroty a neublížíte tak svému svědomí ani tělu.
Anglická snídaně a její složení
Správná anglická snídaně se skládá ze šťavnatých klobásek, dozlatova opečené anglické slaniny, vajíček připravených na způsob volského oka, bílých fazolí v tomatové omáčce a opečenými rajčátky se žampióny. Určitě je vám hned jasné, že je taková nálož po ránu pro tělo opravdovým šokem obsahujícím pořádnou dávkou tuků. Místo dodání energie tak budete celé dopoledne trávit a zpracovávat tuto vydatnou nálož tuků a bílkovin.
Vydatná anglická snídaně má svůj původ v historii. V Británii se objevila už na počátku 19. století. Angličané se chtěli ráno pořádně nadlábnout, aby vydrželi sytí a plní energie několik dalších hodin. Výhodné to bylo zejména pro dělníky a jiné těžce pracující, protože tak měli plno síly a dokázali déle pracovat bez toho, aniž by jim kručelo v břiše. Na druhou stranu pro dnešní populaci pracující převážně v kancelářích je takto vydatná snídaně energeticky zbytečně bohatá.
Jak připravit klasickou anglickou snídani?
A jak se taková tradiční anglická snídaně vlastně připravuje? Základní recept je jednoduchý, jen je na něj potřeba trochu více času, takže pokud spěcháte, raději si přivstaňte nebo si ji udělejte v klidu o víkendu nebo volnu.
Na 1 porci potřebujete:
- 2 kvalitní vepřové klobásky
- 1–2 plátky anglické slaniny
- 1 vejce
- 1 rajče
- 1 konzervu bílých fazolí v tomatové omáčce
- 2 žampiony
- 1 stroužek česneku
- 2 bílé toasty
- olivový olej na pokapání
- rostlinný olej na smažení
Nejprve si na pánvi s rostlinným olejem osmahněte klobásky (cca 10–15 minut), žampiony pokapejte olivovým olejem a společně se slaninou také na pánvi opečte. Poté ještě zlehka osmahněte nakrájené rajče. Fazole stačí ohřát v mikrovlnné troubě a smíchat s prolisovaným česnekem.
Tousty překrojte na trojúhelníčky a opečte je v topinkovači nebo na pánvi. Jako poslední připravte volské oko, které osolte a opepřete podle svých chutí. Pak už jen servírujte a můžete snídat.
K anglické snídani se tradičně podávají nápoje jako jsou káva, zelený nebo černý čaj s citronem a neodpustí si sklenici pomerančového džusu.
Někteří si dopřávají ještě sladkou tečku v podobě opečeného toustu s máslem nebo arašídovým máslem a marmeládou nebo jiným dezertem. Jiní třeba i předkrm, který zahrnuje ovesnou kaši s porcí smetany a posypanou cukrem. Tady už se ale nacházíme u pořádných jedlíků.
Zkuste anglickou snídani zdravěji
Dnes už víme, jak je důležité kromě sytosti myslet také na své zdraví. A tradiční anglická snídaně zrovna nezapadá mezi ty nejideálnější pokrmy, které bychom do svého těla měli dostat zejména hned po ránu. To ale nic nemění na tom, že by se nedala udělat na zdravější způsob, a ještě byste si na ní pochutnali.
- Nejprve zkuste nahradit smažení pečením v troubě nebo horkovzdušné fritéze. Ušetříte si tak mnoho zbytečných tuků navíc a jídlo nebude tolik mastné. Cholesterol i postava vám zaručeně poděkuje. Můžete takto připravit klobásky, rajčata, žampiony i slaninu. Volské oko klidně udělejte na pánvi.
- Zdraví pomůžete, když si fazole uvaříte pěkně sami doma v hrnci a také když si vytvoříte svou vlastní omáčku z čerstvých rajčat. Ta stačí jen pokrájet a podusit na olivovém oleji.
- Slaninu můžete vyměnit za kvalitní vysokoprocentní šunku. Opět si ušetříte spoustu tuků a tělu dodáte více přínosnějších živin.
- Klobásky vybírejte ty nejpoctivější a s vysokým podílem masa. Pokud by vám ale přece jen nevadilo je úplně vyřadit, můžete zkusit jejich obměnu v podobě opečeného nízkotučného sýru. Získáte tak úplně jinou chuť, ale určitě ji ničím nepřihoršíte.
- Bílý toustový chléb vyměňte za celozrnný toust. Zvyšuje pocit sytosti a dodává více důležitých živin, za které vám tělo i energie budou vděčné.
- A ničemu neuškodíte, když přidáte také kousek čerstvé zeleniny, která dodá vitamíny i vlákninu. Vybírejte podle libosti a své oblíbenosti.
Pokud byste si chtěli pochutnat na sladkém předkrmu nebo dezertu, i ten můžete udělat zdravějším a lehčím způsobem. Nejlepší by ovšem bylo ho úplně vynechat a nechat si ho spíše na jinou samostatnou snídani. Tak se zbytečně nepřecpete a pochutnáte si i v jiný den na výborném jídle.
Tip: Ke zdravému životnímu stylu patří také zdravý spánek. Víte proč jste tak často unavení a ospalí? Máme pro vás 10 tipů na kvalitní a zdravý spánek.
Zdravá ovesná kaše po anglicku
Anglická snídaně se neobejde ani bez oblíbené ovesné kaše. Skvělé na ní je, že si ji můžete připravit nasladko i naslano, záleží čistě na vašich chuťových preferencích. Potřebujete jen pár surovin a základní podstata kaše je hotová. Pak už jen dochucujete podle libosti.
Na 1 porci potřebujete:
- 50 g ovesných vloček
- 200 ml mléka
- špetka soli
V hrnci přiveďte k varu smíchané vločky s mlékem. Hlavně po celou dobu vaření míchejte, aby se vám vločky nepřipálily. Při dosažení bodu varu ztlumte plamen a dochuťte špetkou soli, a ještě chvíli povařte. Pak už podávejte do misky a dochuťte dle libosti.
Jak už bylo zmíněno, u sladkého způsobu si ji Angličané rádi přislazují cukrem a dolaďují smetanou. Můžete ale zkusit přidat trochu medu a třeba kousek banánu nebo jablka se lžičkou skořice. Nic nezkazíte ani hrstkou ořechů.
Pokud si libujete na slaných variantách, orestujte si cibulku se šunkou a poté ji smíchejte s uvařenou kaší. Ještě si ji trochu přisolte, opepřete a připravte volské oko. Teplou kaši posypejte strouhaným sýrem a můžete podávat.
Jak vidíte, i z méně zdraví prospěšného jídla se dá vykouzlit chutný a plnohodnotný pokrm, který vám dodá spoustu energie, živin, pozitivní energie, a ještě si na něm skvěle pochutnáte. Vyzkoušíte tak nová jídla, která patří mezi oblíbená v cizině a své linii neuškodíte. Při správném množství si je klidně můžete vychutnávat i při hubnutí.