Domů » Makrobiotická strava: Tipy, recepty a informace

Makrobiotická strava: Tipy, recepty a informace

od Tereza Gödrichová

Některé lidi toužící po zlepšení svého zdravotního stavu a jídelníčku láká makrobiotická strava. Jiní to zkoušejí, když mají diagnostikováno například srdeční onemocnění, obezitu nebo premenstruační syndrom a doufají, že tento způsob stravování zmírní jejich příznaky a podpoří celkové uzdravení.

luštěniny
Makrobiotická strava zařazuje přírodní potraviny

Makrobiotická strava: O co jde?

Makrobiotické stravování se zakládá na přírodních, organických potravinách, tedy těch nezpracovaných. Jedná se o úplné vyloučení chemických látek a umělých přísad. A tyto zákazy se týkají nejen jídla, ale také výrobků osobní hygieny i čistících a jiných prostředků v domácnosti.

Druhy povolených potravin se mírně liší podle individuální osoby. Co byste tedy konkrétně měli jíst? O tom rozhoduje následujících několik faktorů:

  • stávající zdravotní problémy,
  • pohlaví,
  • věk,
  • lokalita.

Poslední faktor představuje geografickou polohu vašeho bydliště. Potraviny nacházející se u nás v Česku se odlišují od těch, které jsou například v Asii nebo Americe. Ano, sice tady seženete i exotickou stravu, ale chuťově (i zdravotně) na vás působí úplně jinak než v místě svého původu.

Makrobiotická strava má zejména pomoci vyrovnat psychický a fyzický stav člověka. Jedná se o specifický životní styl zjišťující dosažení vnitřní harmonie, k čemuž právě napomáhá „čisté stravování“.

Komu může makrobiotická strava prospět?

Není nikde podložené, že by makrobiotická strava mohla vyléčit nemoci. Tento způsob stravování však může některým lidem přinést zdravotní výhody, pokud se tedy jedná jen o doplňkovou terapii.

Můžete ji vyzkoušet, jesli vás trápí:

  • srdeční onemocnění,
  • cukrovka,
  • jste ohroženi rakovinou prsu.

Makrobiotická strava se z velké části skládá z vegetariánství. Výrazně omezuje živočišné produkty (takže i jejich tuky). Proto může prospívat lidem, které trápí srdeční choroby nebo špatný (vysoký) cholesterol.

Tento životní styl se díky velkému příjmu zeleniny pyšní vysokým obsahem fytoestrogenů. Jedná se o přirozeně se vyskytující chemické sloučeniny v rostlinách. Fytoestrogeny mohou u některých žen pomáhat snižovat hladinu cirkulujících estrogenů a je možné, že pomůžou i s rakovinou prsu, ale toto tvrzení není dostatečně podložené.

Makrobiotická strava může být prospěšná také pro některé lidi s cukrovkou. Vylučuje totiž ze stravy veškeré sladké potraviny a nápoje. Pozor ale na to, že se tento způsob stravování zakládá také na celozrnných potravinách. Ty více ovlivňují hladinu cukru v krvi než zpracované sacharidy, takže tato strava není vhodná pro všechny lidi s cukrovkou. Je ale dokázáno, že makrobiotická strava lidem s cukrovkou prospívá více než běžné stravování.

Pitný režim
Makrobiotická strava vyřazuje také veškeré sladké nápoje

Které potraviny makrobiotická strava zahrnuje?

Makrobiotické stravování se zakládá především na konzumaci celých, organických obilovin. Celozrnné potraviny obvykle tvoří zhruba 50 % denního příjmu potravy. Mezi skvělé příklady patří například:

  • bulgur,
  • špalda,
  • oves,
  • pohanka,
  • hnědá rýže,
  • quinoa.

Celozrnné obiloviny se považují za vhodnější než celozrnné těstoviny a pečivo. Úplně se jich však zbavovat nemusíte, tyto druhy zpracovaných potravin se připouští v malém množství.

Také místní, sezónní zelenina by měla tvořit přibližně 1/3 denního příjmu potravin. Mezi takové druhy, které se do jídelníčku zařazují na denní bázi, patří:

  • kapusta,
  • květák,
  • brokolice,
  • dýně,
  • cibule,
  • ředkvičky,
  • mrkev,
  • petržel,
  • zelí.

Zbytek denního příjmu potravy obstarají tyto potraviny:

  • luštěniny,
  • sójové výrobky (například tofu a tempeh),
  • mořské řasy,
  • rostlinný olej,
  • přírodní koření (třeba mořská sůl).

Co se týče přípravy zeleniny a jiných potravin, doporučuje se vaření v páře nebo restování.

Dále se v rámci makrobiotické stravy dovolují různé polévky. Ty uvaříte z výše uvedených potravin a tyto teplé pokrmy pak mohou tvořit každodenní základ jídelníčku. Parádní n nich je, že hezky prohřejí a zasytí.

💡 Tip: Obrovskou popularitu v posledních letech také získává keto dieta. Pokud vás zajímá více, mrkněte na oblíbená jídla v rámci tohoto stravování a také na to, jak sestavit jídelníček na celý týden.

Které potraviny byste měli omezit nebo se jim vyhnout?

I když by se tyto potraviny neměly konzumovat ve velkém množství, příležitostně, dokonce i několikrát týdně, se dovolují. Patří mezi ně například:

  • ovoce a bobuloviny,
  • ořechy a semena,
  • okurky,
  • celer,
  • hlávkový salát.

Následující biopotraviny se mohou jíst jen velmi zřídka nebo pouze několikrát za měsíc:

  • ryby,
  • mořské plody,
  • mléčné výrobky,
  • vejce,
  • maso (kromě vepřového).

Potraviny, kterým se musí zcela vyhýbat, jsou:

  • některé druhy zeleniny (brambory, papriky a rajčata),
  • nápoje obsahující kofein (káva, zelený čaj),
  • alkoholické nápoje,
  • zpracované potraviny (bílé a jiné sladké i slané pečivo, cukrovinky, slané snacky),
  • všechny potraviny s umělými přísadami,
  • sladké limonády, 
  • cukr a výrobky obsahující kukuřičný sirup,
  • melasa,
  • vanilka,
  • vepřové maso,
  • tropické ovoce (například ananas a mango),
  • ostré a kořeněné potraviny,
  • koření (česnek a oregano).

Dále byste měli dodržovat určité zásady. Jedná se o soustředěné, rozvážné a pomalé jedení bez rozptylování (telefon, televize). Dalším bodem je jíst pouze jídlo, které zažene hlad, a měli byste ho mnohokrát rozžvýkat, dokud není téměř tekuté. Vodu nebo jiné nápoje, jako například čaj z kořene pampelišky, čaj z hnědé rýže a kávu z obilných zrn, byste měli pít pouze k ukojení žízně.

Jaké jsou nevýhody makrobiotické stravy?

I přes své potenciální výhody není makrobiotická strava vhodná pro každého. Pokud milujete kořeněná jídla nebo nemůžete žít bez ranního šálku kávy, zeleného čaje či občasného večerního aperolu, je pro vás tento způsob stravování nejspíš příliš omezující. Kromě toho je také bohatý na potraviny s vysokým obsahem soli. To obecně není ideální pro osoby s vysokým krevním tlakem nebo onemocněním ledvin.

U některých lidí makrobiotické stravování způsobuje příliš vysoký úbytek tělesného tuku. Protože strava obsahuje málo živočišných tuků, ovoce a mléčných výrobků, může poskytovat příliš málo živin. Jedná se o:

  • bílkoviny,
  • železo,
  • hořčíku,
  • vápník,
  • vitamíny.

Makrobiotika se nedoporučuje jako náhrada lékařské péče nebo tradiční terapie pro všechny, kteří trpí na srdeční onemocnění, cukrovku nebo rakovinu. Kromě toho by se jí měli vyhnout i osoby náchylné na poruchy příjmu potravy nebo těhotné a kojící ženy.

Jak začít s makrobiotickou stravou

Před zahájením makrobiotické stravování byste se měli poradit s lékařem nebo dietologem. Pokud se tedy rozhodnete ji vyzkoušet (po probrání s odborníkem), možná budete muset probrat obsah své kuchyně (lednice, mrazák, spíž).

Kromě specifických potravin, je důležitý způsob jejich vaření a přípravy, ale také druhy používaného kuchyňského náčiní. Využití mikrovlnek nebo elektrických sporáků se obecně nedoporučuje. Makrobiotické vaření podle své filozofie představuje klidný, pohodový a uklidňující zážitek. Obvykle zahrnuje používání těchto materiálů:

  • přírodního neošetřeného dřeva,
  • nerezové oceli,
  • smaltovaného a keramického kuchyňského náčiní.

Z kuchyně byste měli také vyřadit veškeré plasty a nahradit je sklem nebo nerezovou ocelí.

Vzorový jídelníček na 3 dny

Snídaně:ovesná kaše s borůvkami
Svačina:směs oříšků a rozinek
Oběd:omáčka z červené čočky s hnědou rýží
Svačina:sušené švestky bez cukru
Večeře:pečená dýně s jáhlami a tempehem
1. den
Snídaně:celozrnný dýňový chlebíček s hráškovým pyré
Svačina:hrst oříšků, jablko
Oběd:pečená cizrna s opečeným tofu, kysané zelí
Svačina:sušené meruňky bez cukru
Večeře:kuřecí nudličky s květákovou rýží a restovanou mrkví
2. den
Snídaně:pohanková kaše s jahodami
Svačina:mrkvový salát s jablkem
Oběd:zeleninová polévka s mořskými řasami
Svačina:rýžová kaše se semínky
Večeře:placky z brokolice, bulgur, ředkvičky
3. den

Jídelníček upravujte o ovoce a zeleninu podle sezóny.

Jahody
Snažte se zařazovat ovoce podle sezóny

Makrobiotická strava může přinést určité zdravotní zlepšení těm lidem, kterým nevadí její nedostatky a nevýhody (také je třeba myslet na chybějící důležité živiny). Nikdy by se však nemělo jednat o náhradu tradiční lékařské léčby. 

Lidé se specifickými zdravotními potížemi, jako je rakovina nebo obezita, by měli opravdu mít schválení od svého lékaře, než se stravováním začnou. Ti, kdo mají jednoduše jen zájem o vyzkoušení tohoto typu stravování, by se ale také měli poradit s lékařem nebo dietologem.

Za zkoušku nic nedáte, ale když se řídíte pravidlem „všeho s mírou“, normální strava zahrnující všechny složky potravin vám neuškodí a v dlouhodobém měřítku je větší pravděpodobnost udržení. A to jak jídelníčku, tak psychické pohody.

Články, které stojí za přečtení: