Domů » 3 Recepty na skvělé domácí tacos

3 Recepty na skvělé domácí tacos

autor Dominika Veselá
0 komentář
tacos za 30 minut

Tacos je mexické národní jídlo. Jedná se o placky (slušně bychom řekli tortilly) naplněné směsí, která se liší recept od receptu. Pro Mexičany je podávání tacos jakýmsi rituálem a podobně jako v Itálii existují rozsáhlé rodinné podniky zabývající se výrobou lahodných a neopakovatelných těstovin, jsou v Mexiku celé klany specializované na tvorbu tradičního tacos.

Mexické tacos je k dostání v tradičních stáncích zvaných „taquerías“ specializujících se na výrobu extra měkkých a vláčných placek (jinde ve světě jsou k dostání i tvrdé pšeničné varianty). Náplň tacos se stánek od stánku (a podnik od podniku) liší, ale určitý vzorec je možné vypozorovat. Největší pozornost se věnuje masu, protože do tacos receptů lze použít takřka jakékoli:

  • Kuřecí,
  • Vepřové,
  • Hovězí (nejrozšířenější),
  • Rybí,
  • Mořské plody,
  • Masová směs (mix kuřecího a vepřového, nebo vepřového a hovězího).

Samozřejmostí je i vegetariánské tacos, tzn. bezmasé. Věříte, že příprava domácího tacos není nikterak složitá a k vychutnání mexického národního jídla nemusíte navštěvovat specializované exotické restaurace? Vše zvládnete v pohodlí domova, podívejte!

Pravé mexické tacos se vyrábí ze šťavnatého hovězího masa.
Pravé mexické tacos se vyrábí ze šťavnatého hovězího masa. | Zdroj: unocasa.com

💡 Tip: Víte, že tacos je skvělým prvním jídlem např. po jednodenním půstu? Zasytí, dodá energii a přitom nezatíží žaludek.

Stručná historie tacos – USA chce monopol, Mexiko chce tradici!

Oblíbené jídlo Američanů, kteří by si na něj rádi přivlastnili monopol, ale marně. Dnes už každý ví, že historie tacos sahá do Mexika, kde místní domorodci jedli variantu, která vypadala úplně jinak než ta dnešní.

🎓 Zajímavost: Staří Mexičané používali čerstvě upečené, měkké kukuřičné tortilly a plnili je směsí z ryby a vařených vnitřností. Byl to základní pokrm poskytující životně důležité živiny a energii bojovníkům.

Původní tacos neobsahovalo ingredience, které nalezneme v tom dnešním – tedy žádný sýr, hlávkový salát, rajčata ani zakysanou smetanu. Moderní kukuřičné tacos je ve skutečnosti méně než 100 let staré!

Název „Taco“ pochází z 18. století od těžařů stříbra!

Pojmenování Taco (dnes spíše „tacos“) vzniklo v 18. století a vymysleli jej těžaři stříbra v Mexiku, kteří balili střelný prach do papíru. Tomu se říkalo „taquito“, od toho název tacos pro masovou směs zabalenou v kukuřičné placce.

🎓 Zajímavost: Do té doby bylo tacos známé jako jídlo dělnické třídy, tzn. horníků, dělníků, těžařů. Tradiční pouliční jídlo, které konzumovali, bylo tedy nazváno „tacos de minero“, což v překladu znamená „hornické tacos“.

Tortilla hornického tacos nebyla tou „tvrdou skořápkou ve tvaru písmene U“, jak ji známe dnes. Šlo o měkoučkou kukuřičnou tortillu s pikantní masovou náplní. Pokrm to byl sytý, chutný, cenově dostupný a dodal pracovníkům spoustu energie.

8minutové video vás seznámí se stručnou historií mexického národního jídla.

Mňam! Lahodná kukuřičná placka zefektivnila masovou výrobu tacos!

Předsmažená tacos „kapsa“ ve tvaru písmene U, kterou známe všichni, vznikla až ve 40. letech minulého století. Mexičané si nápad patentovali jako první, aby urychlili proces výroby tacos.

🎓 Zajímavost: Celosvětově proslulý řetězec Taco Bell metodu okoukal o 10 let později, aby zefektivnil masovou výrobu chutného tacos.

🗣️ Odborníci dodávají: Dříve se tacos dělaly na objednávku ve stánku, a šlo výhradně o měkké kukuřičné tortilly s masem. Předpřipravená křupavá placka usnadnila masovou výrobu v Americe a umožnila naskladnit trvanlivé tortilly do supermarketů.

Dnes najdete tacos prakticky všude, od místního stánku s pouličním jídlem až po obchod s potravinami. Mexické restaurace přestávají „amerikanizovat“ své suroviny a přinášejí skutečnou chuť Mexika – a Američané to milují.

Moderní tacos se liší od toho, které preferovali Američané ve 20. století. Nebývá tam sýr ani salát. Zatímco Američané jedli tacos jakožto studenou večeři, Mexičané je připravují horké a vláčné. Rozhodně si pochutnáte na měkké kukuřičné tortille plněné:

  • Autenticky ochuceným masem,
  • Koriandrem,
  • Plátky ředkvičky,
  • Grilovanou cibulí a
  • Celým sortimentem pálivých omáček.

Mexiko lpí na tradici a je odhodlané světu nabídnout „to pravé“ tacos bez zbytečných přísad, které v něm podle jeho slov nemá co pohledávat. Toužíte-li ochutnat tradiční mexické tacos, zajděte si do speciálně vybaveného stánku, nebo si ho připravte doma. Ukážeme vám, jak.

Taco Bell
Taco Bell je celosvětově nejpopulárnější výrobce lahodného tacos v měkké placce. | Zdroj: foxbusiness.com

💡 Tip: Napsali jsme pro vás 33 tipů, co vařit, když nevíte co k obědu. Lahodné tacos např. se zeleninou může být jedním z výživných obědů!

Rituál přípravy tacos starý několik set let! Úlohy jsou striktně rozdělené.

Tradiční hovězí varianta tacos, tacos de carne asada, se připravuje pozvolna, beze spěchu a rituálně. Každá osoba podílející se na procesu tvorby má přesně rozdělené úlohy. V pouličních stáncích probíhá příprava následovně:

  1. Jeden člověk (muž, nebo žena) griluje natenko nakrájené plátky hovězího masa.
    • Většinou se používá kvalitní hovězí svíčková, nebo pupek.
    • Maso se peče na dřevěném uhlí, gril se před pokladem plátků otírá bílou cibulí a hovězím tukem.
  2. Hotové maso (tj. zprudka osmahnuté na grilu) se přenáší do připravené nádoby.
    • Dřevěné uhlí se musí před položením masa pod vrstvou popela červeně zatřpytit. Znát přesný okamžik pokladu je zásadní. Zkušený kuchař musí podržet ruku v délce plechovky piva nad ohněm a vydržet čtyři až pět sekund. Pokud vydrží kratší dobu, je gril příliš rozpálený. Pokud vydrží déle, je nutné znovu zapálit oheň.
  3. Z misky další člověk (vždy muž) bere hromádku masa a naseká ji na dřevěném špalku.
    • Tomuto člověku se v Mexiku říká parrillero. Ten nejen griluje, ale také nakupuje ingredience, zve hosty a baví je. Dobrý parrillero nemusí být zkušený kuchař, stačí nadšenec do vaření; nutné je jen maso nepokazit, dostat ho rychle ven z grilu a nakrájet na kostičky. Dále zajišťuje, aby tortilly byly teplé a salsa, smažené fazole a guacamole hotové. Zatímco parrillero řídí gril a krájení masa, ženy mají obvykle na starosti přípravu ostatních ingrediencí.
  4. Když je maso nasekané, parrillero vezme tortillu, kterou mu podává třetí člověk (vždy žena) a plní ji.
    • Tortilla musí být čerstvá a teplá, proto se dělá přímo na stánku před zraky strávníka. Ženy mívají dopředu nachystané těsto, ze kterého uždibují kousky, válí na placky, a ty smaží na grilu po mase.
    • Muž se sekáčkem dá doprostřed tortilly maso, na něj trochu pálivé omáčky a fazolí a podává strávníkovi.

Jedlík si pak masovou směs dozdobí podle svých preferencí z misek. Na výběr má salsu, guacamole, zelí, ředkvičky, salát, okurku, koriandr a limetu. Na závěr by se směs měla vždy pokapat šťávou z limetky.

Tradiční hovězí tacos si můžete připravit i doma. Pomůže vám toto názorné video.

💡 Tip: Místo hovězího můžete použít např. tofu. Tím nahradíte maso a neztratíte důležitý zdroj bílkovin!

3 recepty na skvělé domácí tacos – Snadná příprava a neopakovatelná chuť!

Domácí tacos lze snadno připravit a pochutnat si na něm můžete během chvilky. Vyrobíte si domácí tortillu, případně si ji můžete koupit, ale kupovaná verze je tvrdá a pšeničná. Varianta zhotovená z kukuřice je měkčí a lahodnější.

Jste připraveni pochutnat si na tradičním tacos s masem i na bezmasou verzi?

Recept č. 1: Domácí tacos s kuřecím masem, chilli a paprikou!

Na přípravu kuřecího tacos si nachystejte:

  • 2 lžičky chilli,
  • 1 lžička mletého kmínu,
  • 1 lžička sušeného oregana,
  • ½ lžičky česnekového prášku,
  • 500 gramů vykostěných kuřecích stehen,
  • 1 lžíce řepkového oleje,
  • 12 menších kukuřičných placek,
  • 1 avokádo (oloupané, rozpůlené, zbavené jádřince a nakrájené na kostičky),
  • ½ šálku čerstvě nasekaného koriandru,
  • 1 limetka,
  • Sůl a pepř podle chuti.

Postup přípravy

  1. V malé misce smícháme chilli, kmín, papriku, oregano, česnekový prášek, 1 lžičku soli a 1/2 lžičky pepře. Kuřecí kousky touto směsí ochutíme.
  2. Řepkový olej rozpálíme ve velké pánvi (na středně vysokou teplotu).
  3. Kuře kousky klademe na pánev v jedné vrstvě a smažíme dozlatova. Čekáme, dokud maso není propečené, tj. asi 4-5 minut po každé straně. Před nakrájením na kousky necháme vychladnout.
  4. Směs podáváme v ohřátých tortillách, přelijeme guacamole z avokáda, koriandru a limetky.
Kuřecí tacos s paprikou, chilli a koriandrem.
Lahodné tacos z kuřecího masa je snadné na přípravu. | Zdroj: delish.com

💡 Tip: Ke kuřecímu masu se skvěle hodí brokolice. Podívejte se na další recepty s brokolicí a nechte se inspirovat!

Recept č. 2: Nejlahodnější rybí tacos podle Natashy Kravchukové

Tacos z ryb je hitem posledních let. Rybí maso dodává pokrmu jedinečnou chuť, zároveň jde o jídlo lehké a nenadýmavé. Skvostem je bezkonkurenční limetová omáčka, která posouvá celý recept na úplně jinou úroveň!

Na rybí tacos si připravte:

  • 1 celou čerstvou rybu (může to být losos, pražma, tuňák, ale i herynek),
  • ½ lžičky kmínu,
  • ½ lžičky kajenského pepře,
  • 1 lžička soli,
  • ¼ lžičky černého pepře,
  • 1 lžička olivového oleje, nebo kousek másla,
  • ½ šálku zakysané smetany,
  • 1/3 šálku majonézy,
  • 2 lžíce limetkové šťávy (z 1 střední limetky),
  • 1 lžička česnekového prášku,
  • 1 lžička omáčky Sriracha.

Postup přípravy

  1. Velký plech vyložíme pergamenem nebo silikonovou vložkou.
  2. V malé misce smícháme kmín, kajenský pepř, lžičku soli a černý pepř. Směsí koření rovnoměrně posypeme obě strany rybího masa.
  3. Rybu lehce pokapeme olivovým olejem a potřeme troškou másla.
  4. Pečeme na 100 °C po dobu 20-25 minut.
  5. Nyní si připravíme omáčku. Smícháme zakysanou smetanu, majonézu, limetkovou šťávu, česnekový prášek a omáčku Sriracha.
  6. Šleháme, dokud není vše dobře promíchané.
  7. Domácí kukuřičné tortilly rychle opečeme nasucho na pánvi z obou stran, aby se prohřály a změkly.
  8. Servírování: začínáme s rybou, poté přidáme zbývající ingredience a zakončíme vydatným posypem sýru cotija a úžasnou tacos omáčkou! Podáváme s měsíčkem čerstvé limetky.
Rybí tacos podle Natashy Kravchukové.
Jednoduché rybí tacos je extra zdravý a chutný pokrm. | Zdroj: natashaskitchen.com

💡 Tip: Jedná se o skvělý recept pro všechny, kteří se rozhodli začít s ketodietou! Inspirujte se v našem jídelníčku na celý týden!

Recept č. 3: Vegetariánské tacos z 5 surovin! Nejrychlejší pokrm na světě.

Kukuřičné tortilly nemusíte plnit výhradně masem. Skvělá je i tzv. vegetariánská verze plná zeleniny. Dodá vám potřebné vitaminy, minerály a stopové prvky. Navíc si pošmáknete. Web freshoffthegrid.com přichází z revolučním receptem z pouhých 5 ingrediencí, z nichž jde uvařit dokonalé a chutné tacos. Potřebujete rychle podávat večeři a už vám nestačí 15 tipů na chutná jídla do 15 minut? Vyzkoušejte tento recept!

Připravte si:

  • ¾ šálku vody,
  • 1 lžíce taco koření,
  • ½ lžíce sušené mleté cibule nebo 1 lžička cibulového prášku,
  • 1 plechovka černých fazolí, okapaná (může být i červená čočka),
  • 8 lžic salsy (směs rajčat, cibule, česneku, koriandru a chilli),
  • 6 kukuřičných tortill
  • Volitelné: avokádo, koriandr, limetka, červená cibule.

Postup přípravy

  1. Z vody, koření, mleté cibule, černých fazolí a salsy vytvoříme zeleninovou směs.
  2. Vodu necháme zredukovat a vaříme, dokud nevznikne hustá „pasta“.
  3. Kukuřičné tortilly nasucho opečeme na pánvi, aby změkly a ohřály se.
  4. Plníme je zeleninovou směsí a podle chuti přidáváme „posyp“, což může být avokádo, koriandr, ředkvička nebo nášup cibule.
  5. Podáváme pokapané limetkovou šťávou.
Vegetariánské tacos je plnohodnotnou náhradou tradiční masové varianty. | Zdroj: self.com

💡 Tip: Toužíte začít žít zdravě? Změna jídelníčku je prvním krokem k úspěchu. Co takhle si místo hamburgeru dát k obědu zeleninové tacos? Zdravá strava je polovinou sukcesu!

Dobrou chuť!

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz