Zajímáte se o zdravý životní styl a fitness? Věřím, že jste už někdy do vyhledávače zadali ovesné vločky recepty. Není divu, vyhledávací dotazy: ovesné vločky recepty a ovesné vločky recepty fitness má po celý rok vysokou hledanost. Vyzkoušela jsem a zjistila, proč jsou tak oblíbené. Objevte i vy zázračné účinky vloček a zařaďte je do každodenního jídelníčku. Způsobů, jak připravit ovesné vločky je nespočet. A je to skvělé jídlo nejen na snídani. Nevěříte? Zkuste Top 5: Nejlepší recepty z ovesných vloček. Možná vás překvapí, jak chutnou večeři z nich vykouzlíte.
Obsah článku
Proč jíst ovesné vločky?
Ovesné vločky rozhodně patří mezi zdravé suroviny a nabízí několik výhod, proč je jíst denně:
- skvělé nutriční složení, obsah vitamínů a dalších prospěšných látek pro naše zdraví
- dobití energie
- dlouhodobé zasycení
- pomocník při hubnutí
- lepší zažívání
- zkrášlující schopnost
- pozitivní vliv na nervovou soustavu – snižují hladinu cholesterolu v krvi
💡 Můj tip: Připravte si domácí masku na unavenou pleť. Do hrnku dejte dvě lžíce jemně mletých ovesných vloček, zalijte horkou vodou, aby byly vločky ponořené. 10 minut nechte odpočinout. Aplikujte na obličej a dekolt, doba působení: 20 minut.
⚠️ Bohužel ovesné vločky negativa ukrývají pro celiaky a alergiky na lepek. Přirozeně je oves bezlepkový, ale díky kontaminaci a následnému zpracování dojde ke styku s jinými obilovinami. Oves dále obsahuje bílkovinu zvanou avenin, která dokáže pár procentům celiakům způsobit stejné problémy jako lepek. V tomto případě ovesné vločky nahraďte za bezlepkové ovesné vločky.
Ovesné vločky kalorie 100 g: 386kcal, nutriční složení: 13 g bílkoviny, 68 g sacharidy, 7 g tuky, 7g vlákniny.
Bezlepkové ovesné vločky kalorie 100 g: 385kcal, nutriční složení: 14g bílkoviny, 68 g sacharidy, 7 g tuky, 5 g vlákniny.
Už teď je jasné, že vločky jsou součást zdravého a vyváženého jídelníčku. Sportovci moc dobře vědí, že je to výborné nejen předtréninkové jídlo, které nakopne k lepšímu výkonu. Fitness stravování je bohaté na bílkoviny a ovesné vločky jsou nedílnou součástí.
Ovesné vločky recepty
Nejznámější způsob, jak připravit ovesné vločky snadno a rychle je ovesná kaše. Ani tady nechybí a navíc s banánem tvoří dokonalou kombinaci. Chutná klasika, která neomrzí. Provoňte své ráno vaflemi, ke svačině si dopřejte jogurt s ovesnými vločkami a na oběd zkuste květákové placky. Zdravá a lehká večeře připravená během chvíle? To jsou cuketové kuličky. Nebo si je raději dáte na oběd? Je to jen na vás! Vyzkoušejte ovesné vločky recepty a poznejte blahodárný účinek při každodenní konzumaci. Dobrou chuť! 😋
1. Rychlé ovesné vafle s proteinem
Potřebujete na dvě porce:
- 100 g rozemletých ovesných vloček
- 2 šťastná vejce
- 30 g libovolného proteinu
- 140 g jogurtu (případně sójový)
- 4 lžíce vody
- 2 lžíce sirupu či medu
Potřebný čas: 4 minuty
- Vyšlehejte všechny ingredience kromě sirupu či medu.
- Těsto vlijte do vaflovače bez tuku.
Smažte těsto zhruba 2 minuty.
- Vafle polijte sirupem či medem.
2. Květákové placky
Potřebujete na 4 porce:
- 1 květák
- 100 ml mléka či rostlinné varianty
- 100 g ovesných vloček
- 2 šťastná vejce
- špetka sušené majoránky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chutí
Potřebný čas: 25 minut
- Očistěte květák a rozdělte na růžičky.
- Růžičky rozmixujte nebo nastrouhejte, dejte do misky.
- Vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
- Tuhý sníh opatrně vmíchejte ke květáku.
Přidejte mléko, ovesné vločky a žloutek.
- Směs zamíchejte, přidejte majoránku. Dochuťte solí a pepřem.
Přidejte utřený česnek.
Do tuhého těsta přidejte pár lžic mléka. - Rozehřejte pánev s olivovým olejem.
Ze směsi tvořte placičky, opékejte do zlatova z každé strany 3 minuty.
Placičky můžete péct i v troubě.
3. Ovesná kaše s banánem
Potřebujete na 1 porci:
- 50 g ovesné vločky
- 1 střední velmi zralý banán
- 1 lžíce kokosového oleje nebo ghí
- 200 ml vroucí voda
- 1 lžíce oblíbených nasekaných ořechů
- oblíbené ovoce na ozdobení
- špetka soli
- skořice podle chuti
Potřebný čas: 15 minut
- Vločky namočte přes noc.
Pokud časově nestíháte, vynechte tento krok. Vločky budete vařit o něco déle.
- Vločky dejte do hrnce.
Přidejte nakrájený banán, zalijte horkou vodou, osolte.
- Vločky s banánem a vodou nechte dojít k bodu varu.
Ztlumte na střední plamen a za občasného míchání vařte 10 – 15 minut, vmíchejte kokosový olej nebo ghí.
- Ovesnou kaši vlijte do misky, posypte ořechy, ovocem a skořicí. Podávejte.
4. Cuketové kuličky
Potřebujete na 5 porcí:
- 200 g ovesných vloček
- 1 menší cuketa
- 3 šťastná vejce
- 100 g cottage sýru
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
Potřebný čas: 30 minut
- Nastrouhejte cuketu najemno, osolte.
Cuketu nechte vypotit nejlépe přes síto, pod něj dejte misku, aby voda rovnou odtékala.
- Předehřejte troubu na 190 ° C.
- Až cuketa vypustí vodu, rukami ji ještě vyždímejte od zbylé vody.
Vyždímanou cuketu přendejte do misky.
- K cuketě přidejte ovesné vločky, vejce, cottage sýr a oregano. Zamíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
- Z těsta vytvářejte kuličky, které naskládáte na plech vyložený pečícím papírem.
Je-li těsto příliš řídké, přidejte ovesné vločky. Pokud je moc tuhé, přilijte trochu mléka.
- Plech vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 – 190 °C 15 – 20 minut.
👩🏾🍳 Extra tip: K cuketovým kuličkám se perfektně hodí tzatziky. Jak na ně? Potřebujete celou okurku, 300 g bílého jogurtu či tvarohu (skvělá je i kombinace obojího), citrónovou nebo limetkovou šťávu, stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje a sůl, pepř. Okurku nastrouháte a vše smícháte. Dochuťte solí a pepřem. Hotovo!
5. Ovesné vločky s jogurtem
Potřebujete na 1 porci:
- 200 g bílého jogurtu (selský, řecký)
- 100 g jemně mletých ovesných vloček
- 1 nastrouhané jablko
- 70 g borůvky nebo maliny
- 1 lžička skořice
- hrst rozinek nebo ořechů
Potřebný čas: 10 minut
- Do skleněné uzavíratelné nádoby nasypte polovinu ovesných vloček a na to polovinu jogurtu.
Přidejte ovoce, půlku nastrouhaného jablka, rozinky či ořechy.
- Zasypte druhou polovinou ovesných vloček, přidejte nastrouhané jablko. Lehce zamíchejte.
- Posypte skořicí a nejlépe přes noc nechte v ledničce.