Domů » Top 10: Nejlepší recepty na zdravé vánoční cukroví

Top 10: Nejlepší recepty na zdravé vánoční cukroví

od Patricie Mikolášová
vánoční cukroví zdravé recepty

Vánoce bez cukroví? To nejsou Vánoce! Většina z nás miluje tyto svátky právě kvůli skvělému jídlu. Cukroví je s nimi tradičně spojeno a málokdo z nás si jej dokáže odepřít. A to i když zrovna procházíme dietou a pereme se za vysněnou postavou. Před pár lety jsem se začala zajímat o zdravý životní styl a rozhodla se připravovat zdravé vánoční cukroví. A jak jsem byla překvapena! Nyní moje rodina a přátelé spoléhají na to, že opět udělám luxusní vánoční cukroví, které splňuje kritéria zdravého a vyváženého životního stylu. Letošní svátky? Šťastné, veselé a zdravé! 🎄 🎅.

Proč zdravé vánoční cukroví?

Vánoční svátky jsou plné pohody a dobré jídlo k nim nepochybně patří. První rok, co jsem připravovala zdravé vánoční cukroví, bylo okolí skeptické a nedokázali si představit, jak to bude chutnat. Nakonec zmizelo během dvou dnů a já měla radost, že jsem připravila něco zdravého, ale tak chutného. Zásadní rozdíl hledejte v použitých surovinách.

Tradiční cukroví:

  • bílá pšeničná mouka, vejce, mléko, máslo, cukr, ořechy a čokoládová poleva (převážně cukr).

➡️ kalorická bomba bez energie.

Dietní zdravé vánoční cukroví, fitness cukroví:

  • kvalitní špaldová či žitná mouka, ovesné vločky, šťastná vejce, mléko či rostlinná varianta, kokosový olej a máslo, může být i hodnotný třtinový cukr, med či jiný sirup, sušené ovoce, kokos, ořechy a vysokoprocentní hořká čokoláda.

➡️ Tyto suroviny nás dokážou zasytit na delší dobu, dodají potřebnou energii a některé z nich skvěle zapadají do dietního jídelníčku.

Vánoční cukroví zdravé recepty

Jsem zastánce, že Vánoce mají být sladké a vy byste si je tak měli taky užít. Právě proto, v některých receptech na zdravé vánoční cukroví používám i třtinový cukr. U výběru ale pozor – sáhněte po bio přírodním třtinovým cukru s melasou. Vysokoprocentní čokoláda by měla být nejméně 70%.

příprava vánočního cukroví
Vysokoprocentní čokoláda v menším množství patří mezi zdravé suroviny.

Nedávno se mě kamarádka ptala, co jsou šťastná vejce. Abych to vysvětlila, jedná se o vejce, které jsou od slepic z ekologického chovu a volného výběhu. Při koupi sledujte označení u vajec 0 a 1. Na vejci je to první údaj, následuje země původu a číselný kód značí konkrétní chov.

vejce
Letos jen šťastná vejce!

Zdravé vánoční cukroví bez cukru také zvládnete a budete akorát potřebovat přírodní sladidlo stévii, med či jiný sirup. Zkuste letošní Vánoce ve zdravém životním stylu a překvapte odlehčenou podobou klasických receptů jako jsou vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké či vosí hnízda. Inspirujte se na rychlé zdravé vánoční cukroví a dopřejte si ty nejsladší Vánoce bez výčitek.

vánoční pečení
Vybírejte kvalitní suroviny na zdravé vánoční cukroví.

1. Vanilkové rohlíčky

Potřebujete na 70 kusů:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g máslo (pokojová teplota)
  • 1 šťastné vejce (pokojová teplota)
  • 1 žloutek ze šťastného vejce (pokojová teplota)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 20 g sypké stévie (na obalení)

Potřebný čas: 35 minut.

  1. Prosejte mouku do větší misky, přidejte ořechy, máslo, vejce, žloutek a vanilkový extrakt.

    Všechny suroviny zamíchejte, aby se spojily. Z těsta vytvarujte kuličku a zabalte do potravinářské fólie. Nechte v lednici odpočívat do druhého dne.vánoční cukroví zdravé recepty

  2. Odpočaté těsto vyndejte z ledničky, prohněte a rozdělte na 8 stejných částí, z každé části vyválejte váleček.

  3. Z jednotlivých válečků odkrajujte cca 4 cm dlouhé kousky. Kousky ohýbejte do tvaru rohlíčků, popřípadě použijte formu.

  4. Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170° až 180°C, 10 až 15 minut.

  5. Hotové a teplé rohlíčky obalte v sypké stévii.

    zdravé vánoční cukroví

👩‍🍳 Extra tip: Místo vanilkového extraktu použijte semínka z vanilkového lusku, stévii můžete nahradit sušeným rýžovým mlékem.

2. Žitné perníčky

Potřebujete na 50 kusů:

  • 400 g žitné mouky
  • 3 šťastná vejce (pokojová teplota)
  • 130 g másla (pokojová teplota)
  • 100 g medu
  • 130 g třtinového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • lžíce perníkového koření
  • lžička jedlé sody

Potřebný čas: 50 minut.

  1. Všechny suroviny zpracujte ve velké misce v těsto.

    Z těsta vytvořte kuličku, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočívat do druhého dne.

  2. Druhý den těsto propracujte rukama a vyválejte.

  3. Z vyváleného těsta vykrajujte pomocí vykrajovátek.

  4. Perníčky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem, pečte v předehřáté troubě při 165° až 175°C, po dobu 10 až 12 minut, dozlatova.

    žitné perníčky

👩‍🍳 Extra tip: Připravte si domácí perníkové koření! Jak na to? Smíchejte 1 lžičku mleté vanilky, 2 lžíce mleté skořice, 1 a půl lžíce mletého zázvoru, půl lžičky mletého badyánu, půl lžičky muškátového oříšku a lžičku mletého hřebíčku.

3. Kokosové fitness cukroví

✅ bez přidání cukru

Potřebujete na 20 kusů:

  • 125 g mandlí
  • 100 g kokosové mouky
  • 160 g sušených datlí bez pecky
  • 80 g strouhaného kokosu, hrst kokosu na obalení
  • 6 lžic agávového sirupu
  • 25 ml kokosové smetany

Potřebný čas: 20 minut.

  1. Mandle a datle rozmixujte v mixéru do tuhé hmoty.

    Přisypte mouku, kokos a agávový sirup. Tuto hmotu vypracujte rukou a zjemněte kokosovou smetanou. Opět zpracujte rukama.

  2. Do hlubokého talíře nasypte hrst kokosu.

  3. Z připraveného těsta tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a rovnou je obalte v kokosu.

    Skladujte v ledničce.fitness cukroví

4. Špaldová linecká kolečka

Potřebujete na 40 kusů:

  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 50 g hladké špaldové mouky na pomoučení válu
  • 160 g máslo (pokojová teplota)
  • 3 žloutky ze šťastných vajec
  • 60 g třtinového cukru
  • 120 g kvalitní marmelády (bez přidaného cukru)

Potřebný čas: 30 minut.

  1. Ze všech ingrediencí (kromě marmelády) vypracujte těsto.

    Zabalte do potravinářské fólie a dejte uležet do ledničky do druhého dne.

  2. Druhý den těsto prohněte rukama a na pomoučeném vále vyválejte.

  3. Do vyváleného těsta vykrajujte kolečka a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem.

  4. Kolečka pečte v předehřáté troubě při 165° až 175°C, po dobu 10 minut.

  5. Po upečení spojte kolečka marmeládou.

    luxusní vánoční cukroví

👩‍🍳 Extra tip: Linecká kolečka můžete obalit v sypké stévii či sušeném rýžovém mléku.

vánoční cukroví
Linecká nemusí být jen kolečka. Použijte i jiná vykrajovátka!

5. Meruňkové nepečené cukroví

✅ bez přidání cukru

Potřebujete na 12 kusů:

  • 200 g sušených meruněk
  • 100 g mandlí
  • 12 kusů celých loupaných mandlí
  • 8 g drcených kakaových bobů
  • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády

Potřebný čas: 30 minut.

  1. Sušené meruňky a mandle rozmixujte v mixéru.

    Přidejte kakaové boby a zpracujte rukama.

  2. Tužší těsto rozdělte na 12 stejných kousků.

  3. Prsty vytvarujte placku, vložte mandli a vyválejte kuličku.

    raw cukroví

  4. Na vodní lázní si rozpusťte hořkou čokoládu a kuličky do ní opatrně namáčejte.

    Kuličky dávejte na talíř vyložený pečícím papírem.

  5. Kuličky nechte vychladnout v ledničce, po té podávejte.

    nepečené cukroví

6. Mrkvové cukroví

✅ bez přidání cukru

Potřebujete na 40 kusů:

  • 200 g nastrouhané mrkve
  • 340 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • balení kypřícího prášku bez fosfátů
  • 50 g medu
  • 250 g másla (pokojová teplota)
  • mořská sůl

Potřebný čas: 45 minut.

  1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.

  2. V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, mouku, prášek do pečiva, med a špetku soli.

    Zapracujte změklé máslo.

  3. Z těsta tvořte sušenky zhruba o průměru 4 cm a výšce 1 a půl cm, skládejte na připravený plech.

  4. Pečte v troubě 20 minut při 180°C, po té snižte na 150°C a dopečte po dobu 10 minut.

    dietní zdravé vánoční cukroví

7. Vosí hnízda

Potřebujete na 25 kusů:

  • 160 g jemně mletých ovesných vloček
  • 70 g třtinového cukru
  • 15 g třtinový cukr (na vymazání formičky)
  • 20 g holandského kakaa
  • 15 g medu či javorový sirup
  • 90 g másla (pokojová teplota) či kokosový olej
  • 25 g másla (na vymazání formičky)
  • 25 kusů celozrnných piškotů či bezlepkových
  • 50 ml vaječný koňak

Potřebný čas: 59 minut.

  1. V míse smíchejte ovesné vločky, 70 g třtinového cukru, kakao, med a 90 g másla (kokosového oleje).

    Ingredience důkladně zpracujte rukama, dokud se nevytvoří kompaktní těsto z kterého uděláte kouli.

  2. Kouli z těsta zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na dvě hodiny do ledničky.

  3. Vychlazené těsto vyndejte z lednice a připravte si formičku na vosí hnízda.

    Mně se ověřila plastová formička.

  4. Připravte si 15 g třtinového cukru a 25 g másla (kokosového oleje), celozrnné piškoty.

  5. Formičku vždy vymažte máslem (kokosovým olejem), vysypte třtinovým cukrem.

  6. Kousek připraveného těsta natlačte do formičky, uprostřed udělejte důlek a do něj opatrně lžičkou nalijte vaječný koňak. Přiklopte piškotem.

    vosí hnízda

👩‍🍳 Extra tip: Vyzkoušejte domácí nealkoholický vaječný koňak! Potřebujete : 900 ml kokosového mléka z plechovky, 6 žloutků, lžička vanilkového extraktu či semínka z vanilkového lusku a 3 lžičky javorového sirupu. Postup: Kokosové mléko zahřejte v kastrůlku na středním plameni. Po zahřátí zašlehejte za stálého míchání vaječné žloutky a vanilkový extrakt. Směs zhoustne, míchejte 10 až 12 minut stále při střední teplotě. V poslední fázi přidejte javorový sirup, kastrůlek odstavte a nechte vychladnout. Vaječný koňak podávejte chlazený a skladujte jej v ledničce.

8. Zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček

✅ bez přidání cukru

Potřebujete na 12 kusů:

  • 100 g jemně mletých ovesných vloček
  • 70 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • 60 g kokosového oleje (tekutý stav)
  • 2 lžíce medu
  • 30 g strouhaného kokosu
  • lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • lžička vanilkového extraktu
  • lžička jedlé sody

Potřebný čas: 22 minut.

  1. Troubu předehřejte na 170°C, plech vyložte pečícím papírem.

  2. Smíchejte v míse ovesné vločky, mouku, kokos, jedlou sodu a kypřící prášek.

  3. Rozmíchejte kokosový olej, med a vanilkový extrakt.

  4. Přidejte rozmíchané suroviny do sypké směsi.

  5. Z těsta tvarujte kuličky a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.

  6. Kuličky zmáčkněte skleničkou nebo dlaní.

  7. Pečte kokosové sušenky při 170°C, po dobu 12 minut dozlatova.

    Sušenky podávejte vychladlé.zdrave vanocni cukrovi z ovesnych vlocek

9. Bounty kuličky

✅ bez přidání cukru

Potřebujete na 15 kusů:

  • 120 g strouhaného kokosu
  • 2 lžičky medu
  • 200 g kokosového mléka z plechovky (vychlazeného)
  • 150 g hořké čokolády

Potřebný čas: 40 minut.

  1. V míse smíchejte kokos, med a vychlazené kokosové mléko.

    Vložte mísu na 20 minut do mrazáku, aby těsto ztuhlo.

  2. Připravte vodní lázeň na rozpuštění hořké čokolády.

  3. Po 20 minutách tvarujte ze ztuhlého těsta kuličky a namáčejte do rozpuštěné čokolády.

    Kuličky nejlépe skládejte na talíř vyložený pečícím papírem.

  4. Kuličky vložte na 10 minut do mrazáku.

  5. Vychlazené podávejte.

    V mrazáku bounty kuličky vydrží až několik měsíců, při skladování v ledničce spotřebujte do týdne.rychlé zdravé vánoční cukroví

10. Ořechové cukroví

✅ bez přidání cukru

Potřebujete na 20 kusů:

  • 400 g mandlí
  • plátky mandlí na ozdobu (není nutné)
  • 4 lžíce sypké stévie
  • lžička skořice
  • lžíce karobu
  • 3 bílky ze šťastných vajec

Potřebný čas: 30 minut.

  1. Předehřejte troubu na 180°C.

  2. Odeberte stranou 20 mandlí na ozdobu. Zbylé mandle rozmixujte v mixéru.

    Mandle rozmixujte hruběji, ne do krému. Přimíchejte stévii, skořici a karob, zamíchejte.

  3. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do mandlové směsi.

  4. Vytvořte těsto a tvarujte z něj kolečka.

  5. Kolečka skládejte na připravený plech a na každé z nich umístěte doprostřed mandli či posypte plátky mandlí.

  6. Ořechová kolečka pečte při 180°C na 15 minut.

    ořechové cukroví

👩‍🍳 Extra tip: Zkuste vyměnit mandle za lískové ořechy!

zdravé vánoční cukroví
Přeju krásné Vánoce plné pohody a výtečného jídla!

Články, které stojí za přečtení: