Životní stylTop články Top 10: Nejlepší recepty na zdravé vánoční cukroví od Patricie Mikolášová 12. prosince, 2021 publikoval Patricie Mikolášová Publikováno 12. prosince, 2021Aktualizováno 11. prosince, 2022 Vánoce bez cukroví? To nejsou Vánoce! Většina z nás miluje tyto svátky právě kvůli skvělému jídlu. Cukroví je s nimi tradičně spojeno a málokdo z nás si jej dokáže odepřít. A to i když zrovna procházíme dietou a pereme se za vysněnou postavou. Před pár lety jsem se začala zajímat o zdravý životní styl a rozhodla se připravovat zdravé vánoční cukroví. A jak jsem byla překvapena! Nyní moje rodina a přátelé spoléhají na to, že opět udělám luxusní vánoční cukroví, které splňuje kritéria zdravého a vyváženého životního stylu. Letošní svátky? Šťastné, veselé a zdravé! 🎄 🎅. Obsah Prohlédnout si obsah → 1 Proč zdravé vánoční cukroví? 2 Vánoční cukroví zdravé recepty 2.1 Co je svévia a proč se hodí do fitness cukroví? 2.2 1. Vanilkové rohlíčky 2.3 2. Žitné perníčky 2.4 3. Kokosové fitness cukroví 2.5 4. Špaldová linecká kolečka 2.6 5. Meruňkové nepečené cukroví 2.7 6. Mrkvové cukroví 2.8 7. Vosí hnízda 2.9 8. Zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček 2.10 9. Bounty kuličky 2.11 10. Ořechové cukroví Proč zdravé vánoční cukroví? Vánoční svátky jsou plné pohody a dobré jídlo k nim nepochybně patří. První rok, co jsem připravovala zdravé vánoční cukroví, bylo okolí skeptické a nedokázali si představit, jak to bude chutnat. Nakonec zmizelo během dvou dnů a já měla radost, že jsem připravila něco zdravého, ale tak chutného. Zásadní rozdíl hledejte v použitých surovinách. Tradiční cukroví: bílá pšeničná mouka, vejce, mléko, máslo, cukr, ořechy a čokoládová poleva (převážně cukr). ➡️ kalorická bomba bez energie. Dietní zdravé vánoční cukroví, fitness cukroví: kvalitní špaldová či žitná mouka, ovesné vločky, šťastná vejce, mléko či rostlinná varianta, kokosový olej a máslo, může být i hodnotný třtinový cukr, med či jiný sirup, sušené ovoce, kokos, ořechy a vysokoprocentní hořká čokoláda. ➡️ Tyto suroviny nás dokážou zasytit na delší dobu, dodají potřebnou energii a některé z nich skvěle zapadají do dietního jídelníčku. Vánoční cukroví zdravé recepty Jsem zastánce, že Vánoce mají být sladké a vy byste si je tak měli taky užít. Právě proto, v některých receptech na zdravé vánoční cukroví používám i třtinový cukr. U výběru ale pozor – sáhněte po bio přírodním třtinovým cukru s melasou. Vysokoprocentní čokoláda by měla být nejméně 70%. Vysokoprocentní čokoláda v menším množství patří mezi zdravé suroviny. Nedávno se mě kamarádka ptala, co jsou šťastná vejce. Abych to vysvětlila, jedná se o vejce, které jsou od slepic z ekologického chovu a volného výběhu. Při koupi sledujte označení u vajec 0 a 1. Na vejci je to první údaj, následuje země původu a číselný kód značí konkrétní chov. Letos jen šťastná vejce! Zdravé vánoční cukroví bez cukru také zvládnete a budete akorát potřebovat přírodní sladidlo stévii, med či jiný sirup. Zkuste letošní Vánoce ve zdravém životním stylu a překvapte odlehčenou podobou klasických receptů jako jsou vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké či vosí hnízda. Inspirujte se na rychlé zdravé vánoční cukroví a dopřejte si ty nejsladší Vánoce bez výčitek. Co je svévia a proč se hodí do fitness cukroví? Stévia je druh sladidla, které se získává z rostliny stévie. Je přirozeně sladká, ale neobsahuje žádné cukry ani kalorie. Proto se často používá jako alternativa k běžným cukrovým sladidlům, zejména u lidí, kteří se snaží snížit příjem cukru nebo udržet si nízkou hladinu cukru v krvi. Stévia je také často využívána v potravinářském průmyslu při výrobě dietních nebo nízkokalorických výrobků. Vybírejte kvalitní suroviny na zdravé vánoční cukroví. 1. Vanilkové rohlíčky Potřebujete na 70 kusů: 300 g celozrnné špaldové mouky 100 g mletých vlašských ořechů 200 g máslo (pokojová teplota) 1 šťastné vejce (pokojová teplota) 1 žloutek ze šťastného vejce (pokojová teplota) 1 lžička vanilkového extraktu 20 g sypké stévie (na obalení) Potřebný čas: 35 minut. Prosejte mouku do větší misky, přidejte ořechy, máslo, vejce, žloutek a vanilkový extrakt. Všechny suroviny zamíchejte, aby se spojily. Z těsta vytvarujte kuličku a zabalte do potravinářské fólie. Nechte v lednici odpočívat do druhého dne. Odpočaté těsto vyndejte z ledničky, prohněte a rozdělte na 8 stejných částí, z každé části vyválejte váleček. Z jednotlivých válečků odkrajujte cca 4 cm dlouhé kousky. Kousky ohýbejte do tvaru rohlíčků, popřípadě použijte formu. Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170° až 180°C, 10 až 15 minut. Hotové a teplé rohlíčky obalte v sypké stévii. 👩🍳 Extra tip: Místo vanilkového extraktu použijte semínka z vanilkového lusku, stévii můžete nahradit sušeným rýžovým mlékem. 2. Žitné perníčky Potřebujete na 50 kusů: 400 g žitné mouky 3 šťastná vejce (pokojová teplota) 130 g másla (pokojová teplota) 100 g medu 130 g třtinového cukru 100 g mletých vlašských ořechů lžíce perníkového koření lžička jedlé sody Potřebný čas: 50 minut. Všechny suroviny zpracujte ve velké misce v těsto. Z těsta vytvořte kuličku, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočívat do druhého dne. Druhý den těsto propracujte rukama a vyválejte. Z vyváleného těsta vykrajujte pomocí vykrajovátek. Perníčky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem, pečte v předehřáté troubě při 165° až 175°C, po dobu 10 až 12 minut, dozlatova. 👩🍳 Extra tip: Připravte si domácí perníkové koření! Jak na to? Smíchejte 1 lžičku mleté vanilky, 2 lžíce mleté skořice, 1 a půl lžíce mletého zázvoru, půl lžičky mletého badyánu, půl lžičky muškátového oříšku a lžičku mletého hřebíčku. 3. Kokosové fitness cukroví ✅ bez přidání cukru Potřebujete na 20 kusů: 125 g mandlí 100 g kokosové mouky 160 g sušených datlí bez pecky 80 g strouhaného kokosu, hrst kokosu na obalení 6 lžic agávového sirupu 25 ml kokosové smetany Potřebný čas: 20 minut. Mandle a datle rozmixujte v mixéru do tuhé hmoty. Přisypte mouku, kokos a agávový sirup. Tuto hmotu vypracujte rukou a zjemněte kokosovou smetanou. Opět zpracujte rukama. Do hlubokého talíře nasypte hrst kokosu. Z připraveného těsta tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a rovnou je obalte v kokosu. Skladujte v ledničce. 4. Špaldová linecká kolečka Potřebujete na 40 kusů: 150 g celozrnné špaldové mouky 100 g hladké špaldové mouky 50 g hladké špaldové mouky na pomoučení válu 160 g máslo (pokojová teplota) 3 žloutky ze šťastných vajec 60 g třtinového cukru 120 g kvalitní marmelády (bez přidaného cukru) Potřebný čas: 30 minut. Ze všech ingrediencí (kromě marmelády) vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a dejte uležet do ledničky do druhého dne. Druhý den těsto prohněte rukama a na pomoučeném vále vyválejte. Do vyváleného těsta vykrajujte kolečka a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Kolečka pečte v předehřáté troubě při 165° až 175°C, po dobu 10 minut. Po upečení spojte kolečka marmeládou. 👩🍳 Extra tip: Linecká kolečka můžete obalit v sypké stévii či sušeném rýžovém mléku. Linecká nemusí být jen kolečka. Použijte i jiná vykrajovátka! 5. Meruňkové nepečené cukroví ✅ bez přidání cukru Potřebujete na 12 kusů: 200 g sušených meruněk 100 g mandlí 12 kusů celých loupaných mandlí 8 g drcených kakaových bobů 100 g vysokoprocentní hořké čokolády Potřebný čas: 30 minut. Sušené meruňky a mandle rozmixujte v mixéru. Přidejte kakaové boby a zpracujte rukama. Tužší těsto rozdělte na 12 stejných kousků. Prsty vytvarujte placku, vložte mandli a vyválejte kuličku. Na vodní lázní si rozpusťte hořkou čokoládu a kuličky do ní opatrně namáčejte. Kuličky dávejte na talíř vyložený pečícím papírem. Kuličky nechte vychladnout v ledničce, po té podávejte. 6. Mrkvové cukroví ✅ bez přidání cukru Potřebujete na 40 kusů: 200 g nastrouhané mrkve 340 g celozrnné špaldové hladké mouky balení kypřícího prášku bez fosfátů 50 g medu 250 g másla (pokojová teplota) mořská sůl Potřebný čas: 45 minut. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech vyložený pečícím papírem. V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, mouku, prášek do pečiva, med a špetku soli. Zapracujte změklé máslo. Z těsta tvořte sušenky zhruba o průměru 4 cm a výšce 1 a půl cm, skládejte na připravený plech. Pečte v troubě 20 minut při 180°C, po té snižte na 150°C a dopečte po dobu 10 minut. 7. Vosí hnízda Potřebujete na 25 kusů: 160 g jemně mletých ovesných vloček 70 g třtinového cukru 15 g třtinový cukr (na vymazání formičky) 20 g holandského kakaa 15 g medu či javorový sirup 90 g másla (pokojová teplota) či kokosový olej 25 g másla (na vymazání formičky) 25 kusů celozrnných piškotů či bezlepkových 50 ml vaječný koňak Potřebný čas: 59 minut. V míse smíchejte ovesné vločky, 70 g třtinového cukru, kakao, med a 90 g másla (kokosového oleje). Ingredience důkladně zpracujte rukama, dokud se nevytvoří kompaktní těsto z kterého uděláte kouli. Kouli z těsta zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na dvě hodiny do ledničky. Vychlazené těsto vyndejte z lednice a připravte si formičku na vosí hnízda. Mně se ověřila plastová formička. Připravte si 15 g třtinového cukru a 25 g másla (kokosového oleje), celozrnné piškoty. Formičku vždy vymažte máslem (kokosovým olejem), vysypte třtinovým cukrem. Kousek připraveného těsta natlačte do formičky, uprostřed udělejte důlek a do něj opatrně lžičkou nalijte vaječný koňak. Přiklopte piškotem. 👩🍳 Extra tip: Vyzkoušejte domácí nealkoholický vaječný koňak! Potřebujete : 900 ml kokosového mléka z plechovky, 6 žloutků, lžička vanilkového extraktu či semínka z vanilkového lusku a 3 lžičky javorového sirupu. Postup: Kokosové mléko zahřejte v kastrůlku na středním plameni. Po zahřátí zašlehejte za stálého míchání vaječné žloutky a vanilkový extrakt. Směs zhoustne, míchejte 10 až 12 minut stále při střední teplotě. V poslední fázi přidejte javorový sirup, kastrůlek odstavte a nechte vychladnout. Vaječný koňak podávejte chlazený a skladujte jej v ledničce. 8. Zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček Ovesné vločky jsou dobré pro zdraví, protože jsou bohaté na živiny a mají nízký obsah tuku. Obsahují vysoké množství vlákniny, která pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a pomáhá s trávením. Ovesné vločky také obsahují spoustu bílkovin a sacharidů, což je důležité pro udržení energetické hladiny a zdraví svalů. Navíc jsou ovesné vločky snadno dostupné a levné, takže jsou skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží jíst zdravě, ale nechtějí utratit hodně peněz za potraviny. ✅ bez přidání cukru Potřebujete na 12 kusů: 100 g jemně mletých ovesných vloček 70 g celozrnné špaldové hladké mouky 60 g kokosového oleje (tekutý stav) 2 lžíce medu 30 g strouhaného kokosu lžička kypřícího prášku bez fosfátů lžička vanilkového extraktu lžička jedlé sody Potřebný čas: 22 minut. Troubu předehřejte na 170°C, plech vyložte pečícím papírem. Smíchejte v míse ovesné vločky, mouku, kokos, jedlou sodu a kypřící prášek. Rozmíchejte kokosový olej, med a vanilkový extrakt. Přidejte rozmíchané suroviny do sypké směsi. Z těsta tvarujte kuličky a skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky zmáčkněte skleničkou nebo dlaní. Pečte kokosové sušenky při 170°C, po dobu 12 minut dozlatova. Sušenky podávejte vychladlé. 9. Bounty kuličky ✅ bez přidání cukru Potřebujete na 15 kusů: 120 g strouhaného kokosu 2 lžičky medu 200 g kokosového mléka z plechovky (vychlazeného) 150 g hořké čokolády Potřebný čas: 40 minut. V míse smíchejte kokos, med a vychlazené kokosové mléko. Vložte mísu na 20 minut do mrazáku, aby těsto ztuhlo. Připravte vodní lázeň na rozpuštění hořké čokolády. Po 20 minutách tvarujte ze ztuhlého těsta kuličky a namáčejte do rozpuštěné čokolády. Kuličky nejlépe skládejte na talíř vyložený pečícím papírem. Kuličky vložte na 10 minut do mrazáku. Vychlazené podávejte. V mrazáku bounty kuličky vydrží až několik měsíců, při skladování v ledničce spotřebujte do týdne. 10. Ořechové cukroví ✅ bez přidání cukru Potřebujete na 20 kusů: 400 g mandlí plátky mandlí na ozdobu (není nutné) 4 lžíce sypké stévie lžička skořice lžíce karobu 3 bílky ze šťastných vajec Potřebný čas: 30 minut. Předehřejte troubu na 180°C. Odeberte stranou 20 mandlí na ozdobu. Zbylé mandle rozmixujte v mixéru. Mandle rozmixujte hruběji, ne do krému. Přimíchejte stévii, skořici a karob, zamíchejte. Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do mandlové směsi. Vytvořte těsto a tvarujte z něj kolečka. Kolečka skládejte na připravený plech a na každé z nich umístěte doprostřed mandli či posypte plátky mandlí. Ořechová kolečka pečte při 180°C na 15 minut. 👩🍳 Extra tip: Zkuste vyměnit mandle za lískové ořechy! Přeju krásné Vánoce plné pohody a výtečného jídla! fitness jídloinspiracejídloPro ženyreceptytipyZdravá stravazdravá výživaZdravízdravý životní styl 1 FacebookTwitterPinterestLinkedinEmail Patricie Mikolášová Narodila jsem se ve znamení Vodnář. Zajímám se o zdravý životní styl, fashion, cvičení a jógu🧘. „Everything happens for a reason.“🦄 Předchozí článek Ostropestřec mariánský: Co je + pozitivní zdravotní účinky Následující článek 8 Tipů: Jak ovládat vztek a předejím mu? Články, které stojí za přečtení: P/E: Co ukazatel znamená a jak využít při investování do akcií? Blue chips aneb Rolls Royce mezi akciemi Výhody a nevýhody lesních školek Iontové nápoje: K čemu slouží a kdy sáhnout po vodě? Jaký vybrat dárek pro muže k výročí? Stoicismus: Co se můžeme naučit od starověkých filozofů?