Vánoce bez cukroví? To nejsou Vánoce! Většina z nás miluje tyto svátky právě kvůli skvělému jídlu. Cukroví je s nimi tradičně spojeno a málokdo z nás si jej dokáže odepřít. A to i když zrovna procházíme dietou a pereme se za vysněnou postavou. Před pár lety jsem se začala zajímat o zdravý životní styl a rozhodla se připravovat zdravé vánoční cukroví. A jak jsem byla překvapena! Nyní moje rodina a přátelé spoléhají na to, že opět udělám luxusní vánoční cukroví, které splňuje kritéria zdravého a vyváženého životního stylu. Letošní svátky? Šťastné, veselé a zdravé! 🎄 🎅.
Obsah článku
Proč zdravé vánoční cukroví?
Vánoční svátky jsou plné pohody a dobré jídlo k nim nepochybně patří. První rok, co jsem připravovala zdravé vánoční cukroví, bylo okolí skeptické a nedokázali si představit, jak to bude chutnat. Nakonec zmizelo během dvou dnů a já měla radost, že jsem připravila něco zdravého, ale tak chutného. Zásadní rozdíl hledejte v použitých surovinách.
Tradiční cukroví:
- bílá pšeničná mouka, vejce, mléko, máslo, cukr, ořechy a čokoládová poleva (převážně cukr).
➡️ kalorická bomba bez energie.
Dietní zdravé vánoční cukroví, fitness cukroví:
- kvalitní špaldová či žitná mouka, ovesné vločky, šťastná vejce, mléko či rostlinná varianta, kokosový olej a máslo, může být i hodnotný třtinový cukr, med či jiný sirup, sušené ovoce, kokos, ořechy a vysokoprocentní hořká čokoláda.
➡️ Tyto suroviny nás dokážou zasytit na delší dobu, dodají potřebnou energii a některé z nich skvěle zapadají do dietního jídelníčku.
Vánoční cukroví zdravé recepty
Jsem zastánce, že Vánoce mají být sladké a vy byste si je tak měli taky užít. Právě proto, v některých receptech na zdravé vánoční cukroví používám i třtinový cukr. U výběru ale pozor – sáhněte po bio přírodním třtinovým cukru s melasou. Vysokoprocentní čokoláda by měla být nejméně 70%.
Nedávno se mě kamarádka ptala, co jsou šťastná vejce. Abych to vysvětlila, jedná se o vejce, které jsou od slepic z ekologického chovu a volného výběhu. Při koupi sledujte označení u vajec 0 a 1. Na vejci je to první údaj, následuje země původu a číselný kód značí konkrétní chov.
Zdravé vánoční cukroví bez cukru také zvládnete a budete akorát potřebovat přírodní sladidlo stévii, med či jiný sirup. Zkuste letošní Vánoce ve zdravém životním stylu a překvapte odlehčenou podobou klasických receptů jako jsou vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké či vosí hnízda. Inspirujte se na rychlé zdravé vánoční cukroví a dopřejte si ty nejsladší Vánoce bez výčitek.
Co je svévia a proč se hodí do fitness cukroví?
Stévia je druh sladidla, které se získává z rostliny stévie. Je přirozeně sladká, ale neobsahuje žádné cukry ani kalorie. Proto se často používá jako alternativa k běžným cukrovým sladidlům, zejména u lidí, kteří se snaží snížit příjem cukru nebo udržet si nízkou hladinu cukru v krvi. Stévia je také často využívána v potravinářském průmyslu při výrobě dietních nebo nízkokalorických výrobků.
1. Vanilkové rohlíčky
Potřebujete na 70 kusů:
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 200 g máslo (pokojová teplota)
- 1 šťastné vejce (pokojová teplota)
- 1 žloutek ze šťastného vejce (pokojová teplota)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 20 g sypké stévie (na obalení)
Potřebný čas: 35 minut
- Prosejte mouku do větší misky, přidejte ořechy, máslo, vejce, žloutek a vanilkový extrakt.
Všechny suroviny zamíchejte, aby se spojily. Z těsta vytvarujte kuličku a zabalte do potravinářské fólie. Nechte v lednici odpočívat do druhého dne.
- Odpočaté těsto vyndejte z ledničky, prohněte a rozdělte na 8 stejných částí, z každé části vyválejte váleček.
- Z jednotlivých válečků odkrajujte cca 4 cm dlouhé kousky. Kousky ohýbejte do tvaru rohlíčků, popřípadě použijte formu.
- Rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170° až 180°C, 10 až 15 minut.
- Hotové a teplé rohlíčky obalte v sypké stévii.
👩🍳 Extra tip: Místo vanilkového extraktu použijte semínka z vanilkového lusku, stévii můžete nahradit sušeným rýžovým mlékem.
2. Žitné perníčky
Potřebujete na 50 kusů:
- 400 g žitné mouky
- 3 šťastná vejce (pokojová teplota)
- 130 g másla (pokojová teplota)
- 100 g medu
- 130 g třtinového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- lžíce perníkového koření
- lžička jedlé sody
Potřebný čas: 50 minut
- Všechny suroviny zpracujte ve velké misce v těsto.
Z těsta vytvořte kuličku, zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici odpočívat do druhého dne.
- Druhý den těsto propracujte rukama a vyválejte.
- Z vyváleného těsta vykrajujte pomocí vykrajovátek.
- Perníčky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem, pečte v předehřáté troubě při 165° až 175°C, po dobu 10 až 12 minut, dozlatova.
👩🍳 Extra tip: Připravte si domácí perníkové koření! Jak na to? Smíchejte 1 lžičku mleté vanilky, 2 lžíce mleté skořice, 1 a půl lžíce mletého zázvoru, půl lžičky mletého badyánu, půl lžičky muškátového oříšku a lžičku mletého hřebíčku.
3. Kokosové fitness cukroví
✅ bez přidání cukru
Potřebujete na 20 kusů:
- 125 g mandlí
- 100 g kokosové mouky
- 160 g sušených datlí bez pecky
- 80 g strouhaného kokosu, hrst kokosu na obalení
- 6 lžic agávového sirupu
- 25 ml kokosové smetany
Potřebný čas: 20 minut
- Mandle a datle rozmixujte v mixéru do tuhé hmoty.
Přisypte mouku, kokos a agávový sirup. Tuto hmotu vypracujte rukou a zjemněte kokosovou smetanou. Opět zpracujte rukama.
- Do hlubokého talíře nasypte hrst kokosu.
- Z připraveného těsta tvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a rovnou je obalte v kokosu.
Skladujte v ledničce.
4. Špaldová linecká kolečka
Potřebujete na 40 kusů:
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g hladké špaldové mouky
- 50 g hladké špaldové mouky na pomoučení válu
- 160 g máslo (pokojová teplota)
- 3 žloutky ze šťastných vajec
- 60 g třtinového cukru
- 120 g kvalitní marmelády (bez přidaného cukru)
Potřebný čas: 30 minut
- Ze všech ingrediencí (kromě marmelády) vypracujte těsto.
Zabalte do potravinářské fólie a dejte uležet do ledničky do druhého dne.
- Druhý den těsto prohněte rukama a na pomoučeném vále vyválejte.
- Do vyváleného těsta vykrajujte kolečka a skládejte je na plech vyložený pečícím papírem.
- Kolečka pečte v předehřáté troubě při 165° až 175°C, po dobu 10 minut.
- Po upečení spojte kolečka marmeládou.
👩🍳 Extra tip: Linecká kolečka můžete obalit v sypké stévii či sušeném rýžovém mléku.
5. Meruňkové nepečené cukroví
✅ bez přidání cukru
Potřebujete na 12 kusů:
- 200 g sušených meruněk
- 100 g mandlí
- 12 kusů celých loupaných mandlí
- 8 g drcených kakaových bobů
- 100 g vysokoprocentní hořké čokolády
Potřebný čas: 30 minut
- Sušené meruňky a mandle rozmixujte v mixéru.
Přidejte kakaové boby a zpracujte rukama.
- Tužší těsto rozdělte na 12 stejných kousků.
- Prsty vytvarujte placku, vložte mandli a vyválejte kuličku.
- Na vodní lázní si rozpusťte hořkou čokoládu a kuličky do ní opatrně namáčejte.
Kuličky dávejte na talíř vyložený pečícím papírem.
- Kuličky nechte vychladnout v ledničce, po té podávejte.
6. Mrkvové cukroví
✅ bez přidání cukru
Potřebujete na 40 kusů:
- 200 g nastrouhané mrkve
- 340 g celozrnné špaldové hladké mouky
- balení kypřícího prášku bez fosfátů
- 50 g medu
- 250 g másla (pokojová teplota)
- mořská sůl
Potřebný čas: 45 minut
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech vyložený pečícím papírem.
- V míse smíchejte nastrouhanou mrkev, mouku, prášek do pečiva, med a špetku soli.
Zapracujte změklé máslo.
- Z těsta tvořte sušenky zhruba o průměru 4 cm a výšce 1 a půl cm, skládejte na připravený plech.
- Pečte v troubě 20 minut při 180°C, po té snižte na 150°C a dopečte po dobu 10 minut.
7. Vosí hnízda
Potřebujete na 25 kusů:
- 160 g jemně mletých ovesných vloček
- 70 g třtinového cukru
- 15 g třtinový cukr (na vymazání formičky)
- 20 g holandského kakaa
- 15 g medu či javorový sirup
- 90 g másla (pokojová teplota) či kokosový olej
- 25 g másla (na vymazání formičky)
- 25 kusů celozrnných piškotů či bezlepkových
- 50 ml vaječný koňak
Potřebný čas: 59 minut
- V míse smíchejte ovesné vločky, 70 g třtinového cukru, kakao, med a 90 g másla (kokosového oleje).
Ingredience důkladně zpracujte rukama, dokud se nevytvoří kompaktní těsto z kterého uděláte kouli.
- Kouli z těsta zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na dvě hodiny do ledničky.
- Vychlazené těsto vyndejte z lednice a připravte si formičku na vosí hnízda.
Mně se ověřila plastová formička.
- Připravte si 15 g třtinového cukru a 25 g másla (kokosového oleje), celozrnné piškoty.
- Formičku vždy vymažte máslem (kokosovým olejem), vysypte třtinovým cukrem.
- Kousek připraveného těsta natlačte do formičky, uprostřed udělejte důlek a do něj opatrně lžičkou nalijte vaječný koňak. Přiklopte piškotem.
👩🍳 Extra tip: Vyzkoušejte domácí nealkoholický vaječný koňak! Potřebujete : 900 ml kokosového mléka z plechovky, 6 žloutků, lžička vanilkového extraktu či semínka z vanilkového lusku a 3 lžičky javorového sirupu. Postup: Kokosové mléko zahřejte v kastrůlku na středním plameni. Po zahřátí zašlehejte za stálého míchání vaječné žloutky a vanilkový extrakt. Směs zhoustne, míchejte 10 až 12 minut stále při střední teplotě. V poslední fázi přidejte javorový sirup, kastrůlek odstavte a nechte vychladnout. Vaječný koňak podávejte chlazený a skladujte jej v ledničce.
8. Zdravé vánoční cukroví z ovesných vloček
Ovesné vločky jsou dobré pro zdraví, protože jsou bohaté na živiny a mají nízký obsah tuku. Obsahují vysoké množství vlákniny, která pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru a pomáhá s trávením. Ovesné vločky také obsahují spoustu bílkovin a sacharidů, což je důležité pro udržení energetické hladiny a zdraví svalů. Navíc jsou ovesné vločky snadno dostupné a levné, takže jsou skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží jíst zdravě, ale nechtějí utratit hodně peněz za potraviny.
✅ bez přidání cukru
Potřebujete na 12 kusů:
- 100 g jemně mletých ovesných vloček
- 70 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 60 g kokosového oleje (tekutý stav)
- 2 lžíce medu
- 30 g strouhaného kokosu
- lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- lžička vanilkového extraktu
- lžička jedlé sody
Potřebný čas: 22 minut
- Troubu předehřejte na 170°C, plech vyložte pečícím papírem.
- Smíchejte v míse ovesné vločky, mouku, kokos, jedlou sodu a kypřící prášek.
- Rozmíchejte kokosový olej, med a vanilkový extrakt.
- Přidejte rozmíchané suroviny do sypké směsi.
- Z těsta tvarujte kuličky a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Kuličky zmáčkněte skleničkou nebo dlaní.
- Pečte kokosové sušenky při 170°C, po dobu 12 minut dozlatova.
Sušenky podávejte vychladlé.
9. Bounty kuličky
✅ bez přidání cukru
Potřebujete na 15 kusů:
- 120 g strouhaného kokosu
- 2 lžičky medu
- 200 g kokosového mléka z plechovky (vychlazeného)
- 150 g hořké čokolády
Potřebný čas: 40 minut
- V míse smíchejte kokos, med a vychlazené kokosové mléko.
Vložte mísu na 20 minut do mrazáku, aby těsto ztuhlo.
- Připravte vodní lázeň na rozpuštění hořké čokolády.
- Po 20 minutách tvarujte ze ztuhlého těsta kuličky a namáčejte do rozpuštěné čokolády.
Kuličky nejlépe skládejte na talíř vyložený pečícím papírem.
- Kuličky vložte na 10 minut do mrazáku.
- Vychlazené podávejte.
V mrazáku bounty kuličky vydrží až několik měsíců, při skladování v ledničce spotřebujte do týdne.
10. Ořechové cukroví
✅ bez přidání cukru
Potřebujete na 20 kusů:
- 400 g mandlí
- plátky mandlí na ozdobu (není nutné)
- 4 lžíce sypké stévie
- lžička skořice
- lžíce karobu
- 3 bílky ze šťastných vajec
Potřebný čas: 30 minut
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Odeberte stranou 20 mandlí na ozdobu. Zbylé mandle rozmixujte v mixéru.
Mandle rozmixujte hruběji, ne do krému. Přimíchejte stévii, skořici a karob, zamíchejte.
- Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do mandlové směsi.
- Vytvořte těsto a tvarujte z něj kolečka.
- Kolečka skládejte na připravený plech a na každé z nich umístěte doprostřed mandli či posypte plátky mandlí.
- Ořechová kolečka pečte při 180°C na 15 minut.
👩🍳 Extra tip: Zkuste vyměnit mandle za lískové ořechy!