Pokud jde o trochu zdravější stravování, můžete vyzkoušet dva tipy. Zaprvé vyřadit veškeré laskominy, čímž si ale spíše způsobíte špatnou náladu a mnohem větší chuť po „zakázaných“ potravinách, které pravděpodobně později podlehnete a přejíte se jimi. Druhou možností je vyzkoušet hodnotnější obměny, které vaše touhy uspokojí. Mezi ně patří i takové zdravé cookies.
Abyste byli psychicky v pohodě, zaměřte se více na věci, které můžete s čistým svědomím jíst. Spíše než odstraňovat staré zvyky nebo oblíbená jídla, je zkuste vyměnit za lepší možnosti. Když vás přepadne touha po mlsání, zkuste některý z těchto receptů na zdravé cookies.
Obsah článku
Zdravé cookies na mnoho způsobů
Představa zdravého jídelníčku vypadá u každého jinak, a proto zde najdete recepty pro různé typy stravovacích plánů, jako jsou Low Carb a keto dieta, veganská, bezlepková, bezlaktózová i paleo strava.
Vyhýbáte se sacharidům nebo dodržujete bezlepkovou dietu? Čtěte dále a vyzkoušejte některý z těchto receptů. Jestli nedržíte žádnou konkrétní dietu, ale nejste nadšeni všemi konzervanty a tajemnými přísadami, kterých v běžných sušenkách z obchodu najdete plno, také se vám tyto tipy budou hodit. Vytvořte si své vlastní zdravé cookies.
1. Vegan banánové cookies s čokoládou
Jednoduchý recept na vláčné banánové sušenky plné čokoládových kousků. Příjemná příchuť banánu a čokoláda rozplývající se na jazyku povznese vaše chuťové pohárky do výšin. Tyto zdravé cookies se navíc skvěle hodí na zahnání chutí po sladkém a smlsnou si na nich i vegani.
Potřebujete
- 120 g ovesné mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky mleté skořice
- špetku soli
- 20 g rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžičku vanilkového extraktu (lze vynechat)
- 1 banán
- 1 lžíci rostlinného mléka (pokojové teploty)
- 60 g kokosového cukru
- 50 g kousků hořké čokolády
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. V jiné misce smíchejte kokosový olej, vanilku, rozmačkaný banán a mléko, poté vmíchejte i kokosový cukr. K tekuté směsi přidejte moučnou směs a míchejte, dokud nevytvoříte těsto. Nakonec přidejte ¾ čokoládových kousků a těsto na sušenky chlaďte v ledničce cca 30 minut.
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Vytvarujte sušenky a na jejich vrch jemně vtlačte zbývající čokoládové kousky.
Sušenky pečte cca 10 minut do zezlátnutí. Poté je přeneste na mřížku a nechte 15 minut vychladnout.
Skvěle chutnají samotné nebo i s krémem z tvarohu a smetany oslezeným čekankovým sirupem.
Sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v ledničce po dobu až 7 dnů.
💡 Tip: Ovesnou mouku získáte důkladným pomletím ovesných vloček.
2. Low Carb skořicové cookies
Určitě znáte nebo už jste někdy ochutnali výtečné skořicové sušenky. Bohužel jejich klasická verze obsahuje dost sacharidů, takže úplně nezapadá do nízkosacharidového stravování. Ale nemějte žádné obavy, protože si je můžete ukuchtit i v keto či low carb verzi a na jejich lahodné chuti se jim nijak neubere.
Potřebujete
- 150 g mandlové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 70 g erythritolu moučka
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžičku prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 100 g rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžičku vanilkového extraktu (lze vynechat)
- 1 vejce
Předehřejte troubu na 180 °C a větší plech vyložte pečicím papírem.
V míse promíchejte mouky, sladidlo, skořici, kypřicí prášek a sůl. Přidejte rozpuštěný kokosový olej, vejce, popřípadě vanilku a míchejte, dokud nevytvoříte těsto. To potom zabalte do potravinářské folie a nechte 15 minut odpočívat v ledničce.
Odpočaté těsto vyjměte ho z lednice udělejte z něj váleček o průměru cca 3–4 cm.
Z něj odkrajujte plátky, každý rozmáčkněte pomocí vidličky nebo ruky a postupně pokládejte na připravený plech. Pečte dozlatova cca 10 až 15 minut.
Můžete je jíst jen tak samotné nebo je například přidat do řeckého jogurtu či tvarohu.
Sušenky lze skladovat ve vzduchotěsné dóze v lednici nebo je zmrazit. V lednici je nenechávejte víc jak týden.
💡 Tip: Pokud nemáte erythritol moučka, stačí ten klasický dobře rozemlít mlýnkem na kávu.
3. Bezlepkové brownie cookies
Dokonale jemné, na vrchu popraskané a zdravé cookies s bohatou čokoládovou chutí. Navíc si na nich pochutnají i všichni celialici, protože neobsahují lepek. A věřte, že si tyto sušenky zamilujete na první kousnutí.
Potřebujete
- 300 g nahrubo nasekané hořké čokolády (min. 70 % podíl kakaa) + na ozdobu
- 90 g másla
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 2 vejce (pokojové teploty)
- 120 g erythritolu nebo krupicového cukru
- ½ lžičky soli
- 60 g rýžové mouky
- 20 g tapiokové mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Máslo rozpusťte společně s 200 gramy čokolády za stálého míchání. Poté sundejte z plotny a udržujte v teple.
V misce prosejte obě mouky, prášek do pečiva a odložte stranou. Mezitím vyšlehejte vejce a cukr do pěny. Poté vmíchejte i vanilku a následně teplou (ale ne příliš horkou) směs čokolády a másla. Přidejte i moučnou směs a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí. Vyjměte misku z mixéru a pomocí silikonové stěrky vmíchejte zbývající čokoládu.
Pokud je těsto hodně tekuté, nechte ho pár minut v ledničce, dokud trochu více neztuhne. Pomocí pružinové naběračky na zmrzlinu nebo dvou lžic vytvořte jednotlivé sušenky na plechu. Na každou sušenku poklaďte pár kousků čokolády.
Sušenky pečte, dokud nepopraskají a okraje mírně neztmavnou cca 10–15 minut. Nechte je trochu vychladnout a vychutnejte si je ještě teplé nebo při pokojové teplotě.
V ledničce a ve vzduchotěsné nádobě vydrží chutné až 4 dny.
💡 Tip: Chcete další inspiraci na zdravé pečení? Podívejte se na tyto recepty na koláče a dezerty a také dezerty s nízkým obsahem sacharidů.
4. Cheesecake cookies bez laktózy
Cheesecake se ve většině případů tvoří ze sušenkového základu. Co takhle ale tento chutný dezert vykouzlit i v podobě samotných sušenek? A navíc bez laktózy? Sušenky jsou krásně měkké, vláčné, lahodné a jednoduché.
Potřebujete
- 120 g změkčeného smetanového sýru
- 8 lžic másla bez laktózy (pokojové teploty)
- 150 g cukru
- 130 g hladké mouky
- 10 rozdrcených sušenek v libovolné příchuti
Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
V míse promíchejte smetanový sýr, máslo a cukr, dokud se vše zcela nespojí. Pak přisypte mouku a pokračujte v míchání. Do vzniklé směsi přidejte rozdrcené sušenky a jemně promíchejte. Ujistěte se, že je těsto pořádně propracované.
Zakryjte potravinářskou folií a dejte ho na 30 minut chladit do lednice nebo do té doby, dokud těsto nebude pevné na dotek.
Z vychlazeného těsta vyválejte malé kuličky a položte je na připravený plech. Pomocí prstů nebo teplé lžíce je zatlačte tak, aby se vytvořil tvar sušenky.
Pečte 10–15 minut, dokud sušenky nezezlátnou. Poté je položte na mřížku a nechte alespoň 5 minut odpočívat.
Sušenky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 4 dny.
5. Paleo čokoládové cookies
Tyto čokoládové sušenky jsou vyrobené z mandlové a kokosové mouky a jejich příprava zabere pouhých 20 minut. Díky použitým ingrediencím skvěle zapadají do paleo jídelníčku, ale pochutnají si na něm také bezlepkáři nebo ti, kteří nemohou laktózu. Sušenky jsou krásně vláčné a hlavně chutnají báječně.
Potřebujete
- 100 g mandlové mouky
- 40 g kokosové mouky
- 150 g kokosového cukru
- ¼ šálku rozpuštěného kokosového oleje (pokojové teploty)
- 1 vejce (pokojové teploty)
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 100 g kousků hořké čokolády (minimálně 70% podíl kakaa)
- špetku hrubé mořské soli na posypání
Předehřejte troubu na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Ve velké míse rozšlehejte vejce, rozpuštěný kokosový olej (opravdu v pokojové teplotě), cukr a vanilkový extrakt.
Poté přidejte mandlovou a kokosovou mouku i jedlou sodu a vše dobře promíchejte, aby se vytvořilo těsto. Nakonec vmíchejte kousky tmavé čokolády (cca ⅓ si nechte na posypání sušenek). Možná si budete muset trochu navlhčit ruce, abyste těsto dobře propracovali a spojilo se vám.
Použijte naběračku na zmrzlinu nebo velkou polévkovou lžíci k vytvoření sušenek na plechu. Těsto rukou jemně zatlačte. Pečte 10–15 minut, nebo dokud okraje nebudou lehce zlatavé.
Nakonec sušenky posypte hrubou mořskou solí a nechte 10 minut vychladnout na plechu. Sůl jim dodá příjemnou sladko-slanou chuť. Poté je přendejte na mřížku, aby úplně vychladly.
Sušenky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až po dobu 1 týdnu.
Možnosti pro různé stravovací styly
Všechny uvedené recepty na zdravé cookies můžou po menších úpravách vyhovovat různým dietním stylům.
Vegan cookies
Vyměňte živočišné mléko a máslo za rostlinné alternativy. A pokud recept obsahuje i vejce, tak to můžete nahradit například namočenými lněnými semínky. Jestli vás zajímá více tipů, jak zaměnit vejce, přečtěte si tento článek.
Někdy se v receptu může objevit i živočišný druh sladidla, jako je med. I ten lze jednoduše zaměnit za „vegan friendly“ alternativu (čekankový javorový či jiný sirup aj.).
Keto či Low Carb cookies
Do nízkosacharidových stravovacích plánů nezapadají různé mouky, cukry a jiné přísady obsahující mnoho sacharidů. To vše ale lze vyměnit za verze bez sacharidů. Například využijte různé oříškové mouky a oslaďte si čekankovým sirupem nebo erythritolem.
Dávejte si pozor i na ovoce, protože mnoho druhů obsahuje také velké množství sacharidů a cukrů. Keto dietě a Low Carb stravě vyhovují různé bobuloviny jako jsou jahody, borůvky, maliny a ostružiny.
Bezlepkové cookies
Běžné mouky a obiloviny obsahují lepek. Ty lze ale jednoduše vyměnit za nějakou bezlepkovou variantu, kterých v dnešní době najdete již v hojném množství a běžně dostupných obchodech.
I ovesné vločky lze sehnat v bezlepkové verzi, takže pokud recept obsahuje tuto surovinu, velmi jednoduše ji zaměníte. Co se týče mouky, ideální je například pohanková, rýžová, tapioková, kukuřičná, kokosová či jiná ořechová nebo nějaká univerzální (Jizerka atd.).
Cookies bez laktózy
I jedinci, kteří z nějakého důvodu vynechávají laktózu, můžou veškeré z těchto receptů upravit podle svých potřeb. Stačí všechny mléčné výrobky vyměnit za ty bez laktózy. Na trhu již najdete širokou škálu možností.
Paleo cookies
Paleo dieta představuje stravu co nejvíce se podobající tomu, co jedli naši předkové. Jejich strava se pravděpodobně skládala z celistvých potravin, tak při tvorbě sušenek vsaďte na ně.
Mouky volte ty vyrobené z ořechů, slaďte přírodními sladidly a hořkou čokoládu taktéž můžete využít. Ze zdrojů tuků vyberte například olivový nebo avokádový olej. Jde o to, abyste využili co nejméně zpracovanou variantu.
Zakousněte se do jednoho z těchto receptů lásky rovnou po vytažení (a chvilkovém vychladnutí) z trouby a setkáte se s nebeskými variantami chutí. Věřte, že tyto zdravé cookies vás zkrátka dostanou.
Bez ohledu na to, jaký dodržujete stravovací plán, tady určitě najdete tu pravou sušenku určenou přímo pro vás. Navíc všechno těsto na sušenky lze i zmrazit, takže nemusíte dělat celou dávku najednou a nechat si nouzovou mňamku na pozdější mlsání.
Nezapomeňte, že nic se nemá přehánět a nejlepší možností je stravovat se s myšlenkou, že nic není zakázané a lze jíst vše s mírou. Něco jiného je samozřejmě fakt, když nějakou surovinu nemůžete ze zdravotních důvodů – v tomto případě se snažte najít ideální obměnu. Pokud jste ale zdraví, někdy si dopřejte i obyčejnou sušenku.