Domů » 40 Tipů: Co vařit, když nevíte, co k obědu?

40 Tipů: Co vařit, když nevíte, co k obědu?

autor Radka Konečná
Publikováno: Poslední aktualizace 0 komentář
řízek cordon bleau

A je to tady zase. Snažíte se vymyslet, co vařit k obědu, ale vůbec nic vás nenapadá. S přibližujícím se polednem nervozita i kručení v břiše sílí a vy marně procházíte vaši starou kuchařku. Poznáváte se? Nebo máte naopak naplánováno na několik dní dopředu a přesně víte, co budete mít kdy k obědu?

Přestaňte se trápit a inspirujte se našimi tipy na skvělá a chutná jídla nejen k nedělnímu obědu, po kterých se jen zapráší! Nebojte se jednou za čas klasický oběd klidně vynechat a zkusit jen trochu nějaké té superpotraviny. Vašemu tělu to prospěje.

💡 Tip: Pokud právě držíte dietu, podívejte se na náš výběr 15 nejlepších dietních jídel.

Co vařit k obědu?

Recepty v tomto článku jsou přehledně rozděleny do 9 skupin, podle toho z jaké části světa daný pokrm pochází, či podle toho, zda se jedná o hlavní jídlo, polévku či dezert. Stačí si jen vybrat! Jestli si nechcete zdlouhavě vybírat a číst, tak můžete přejít na naše rychlé tipy:

➡️ Rychlé tipy na zapečené tousty

➡️ 7 receptů z těstovin

➡️ Chutné recepty na pálivá jídla

➡️ Asijská klasika Kung Pao a jeho variace

➡️ 5 Tipů na recepty z kuřecího masa

➡️ Nejlepší zdravé a levné recepty z čočky

➡️ Vajíčka

➡️ Smoothie recepty

➡️ 3 Tipy na domácí tacos

💡 Tip: Pokud se snažíte zhubnout, tak je dobré omezit množství jídla i obsažené sacharidy ve stravě. Můžete zkusit například keto dietu nebo si místo plnohodnotného oběda dát třeba jen ořechy s řepou a kvalitním sýrem. Budete překvapení, kolik ušetříte času, peněz a ještě se budete cítit skvěle.

Občas nejen, že nevíte, co uvařit, ale ještě navíc, se vám vůbec vařit nechce a chcete mít prostě jenom rychle hotovo, a ideálně k tomu ještě chcete, aby to bylo zdravé. Na konci článku pro vás máme bonusové tipy. Pojďme se podívat na recepty dle sekcí a začneme pěkně v české kuchyni.

Česká a slovenská kuchyně

Určitě vás nepřekvapí fakt, že je česká kuchyně v našich končinách neoblíbenější. Řízky, knedlíky a spousta hutných a smetanových omáček, které vařívaly už naše babičky, jsou prostě top.

Velmi blízko české kuchyni má také kuchyň slovenská, kterou jsme proto zařadili do této skupiny. Vyberte si některý z receptů z našeho československého seznamu a zavzpomínejte na své dětství.

Česká kuchyně je plná omáček a knedlíků
Česká kuchyně je plná omáček a knedlíků

1. Koprovka s vejcem a knedlíkem

Pokud milujete klasické smetanové české omáčky, pak je pro vás koprovka to pravé. Spousta lidí má chuť kopru neblaze spojenou se školní jídelnou, a tak se koprovce dobrovolně vyhýbají i v dospělosti. Nicméně věřte, že pokud do pokrmu vložíte lásku a kvalitní suroviny, pak je výsledek famózní.

Vůni kopru ucítíte již z dálky
Vůni kopru ucítíte již z dálky

Tento pokrm je vhodný i pro vegetariány, neboť k omáčce se běžně podávají vejce místo masa a knedlík. Dietnější verzí je nahrazení knedlíku bramborami.

💡 Tip: Zkuste použít šťastná vajíčka od slepic z výběhu či bio chovu. V Supermarketu je najdete pod označením 1 či 0. Rozhodně se ale vyhněte těm z klecových chovů s označením 3.

2. Plněná paprika s rajskou omáčkou

Rajská omáčka je další z českých omáčkových klasik. Jako příloha se nejčastěji používá houskový knedlík, bramborová kaše, či rýže. Můžete ji zkombinovat s pomalu vařeným hovězím masem, které je tak křehké, že se na talíři doslova rozpadá.

Co vařit? Plněnou papriku s rajskou omáčkou
Plněná paprika s rajskou omáčkou

My vám ale doporučujeme paprikové lusky plněné mletým masem. Pokud máte skleník plný paprik, pár z nich otrhejte a můžete začít vařit skvělé sezónní jídlo.

3. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Češi prostě knedlíky milují! Ty bramborové sice nejsou tak časté a používané jako ty kynuté, avšak to nemění nic na tom, že jsou chuťové úžasné. Buď je můžete použít jen tak jako přílohu třeba k pečené svatomartinské huse, nebo je naplnit uzeným masem a posypat dozlatova osmaženou cibulkou.

💡 Tip: Víte, jak na domácí bramborové těsto?

Plněné bramborové knedlíky jsou dobrota!
Plněné bramborové knedlíky jsou dobrota!

4. Halušky s brynzou

Tato slovenská klasika sice není moc dietní, avšak jednou za čas si člověk musí udělat radost. Nejlepší jsou halušky s našlehanou brynzou a dokřupava vysmaženou slaninkou, která každé sousto krásně oživí.

Brynza: sýr se silnou chutí
Brynza: sýr se silnou chutí

Někdo do halušek rovněž přidává kysané zelí, které jídlu dodá trochu kyselosti. Na Slovensku se haluškám se zelím říká strapačky.

5. Čočka nakyselo s klobásou

Pokud nemáte moc času a nechce se vám trávit dlouhou dobu v kuchyni, pak zvolte čočku nakyselo. Luštěniny navíc obsahují hodně vlákniny, která je pro tělo tolik potřebná.

Čočka se skvěle hodí do polévky i jako hlavní chod
Čočka se skvěle hodí do polévky i jako hlavní chod

K čočce se skvěle hodí smažené i vařené vejce, nicméně nejlepší je s opečenou šťavnatou klobásou a kyselým nakládaným okurkem.

💡 Tip: Slyšeli jste už o červené čočce? Přečtěte si tyto čtyři zdravé recepty na nejlepší pokrmy z ní.

6. Lokše s brynzou

Další ze slovenských specialit, která vás nadchne svou jednoduchostí. Jedná se o bramborové placky, které se potírají zakysanou smetanou a brynzou a jsou posypané smaženou slaninou a nasekanou cibulí.

Co vařit? Lokše
Lokše jsou jednoduché, ale chutné

Výhodou je, že si toto jídlo může každý dochutit přesně tak, jak to má rád. Vyskládejte všechny ingredience na stůl a nechte každého, ať se obslouží podle svého gusta.

7. Pstruh na másle a bylinkách

K české kuchyni neodmyslitelně patří také ryby. I přes to, že tady nemáme moře, naše řeky a rybníky jsou plné výborných sladkovodních ryb – kapři, candáti, sumci, štiky i pstruzi.

 Pstruh se hodí, když si chcete dopřát zdravý a lehký oběd
Pstruh se hodí, když si chcete dopřát zdravý a lehký oběd

Právě pstruh na másle s bylinkami je pro letní víkendový oběd jako dělaný. Můžete jej péct, smažit a v létě i grilovat. Pokapejte jej trochu citrónem a podávejte jej s bramborami či s letním salátkem.  

8. Řízek a bramborový salát

V Česku snad neexistuje oblíbenější jídlo než smažený řízek v trojobalu s bramborovým salátem. Řízek můžete udělat z kuřecího, vepřového nebo třeba krůtího masa a na pravý český bramborový salát má každá rodina svůj vlastní unikátní recept.

Co vařit k obědu? Řízek a salát!
Co vařit k obědu? Řízek a salát!

Můžete si také pohrát s trojobalem. Zkoušeli jste třeba vyměnit strouhanku za kukuřičné lupínky? Nebo použít třeba panko strouhanku?

Ani salát samozřejmě nemusí přetékat nezdravou majonézou. Existuje nespočet receptů, které jsou dietní, a přesto si na salátu pochutnáte. Jednou za čas by si měl ale člověk pořádně zahřešit. Řízek s bramborovým salátem patří mezi oblíbené tipy, co vařit k trochu více svátečnímu obědu.

Italská kuchyně

La cucina italiana aneb italská kuchyně je jedna z neoblíbenějších kuchyní na celém světě. Kdo by nemiloval křupavou pizzu s bohatou vrstvou sýra, krémové gelato, či těstoviny na milion různých způsobů.

Historie připravování zmrzliny

Krása italské kuchyně je v tom, že je chutná, rychlá a jednoduchá. Využívá většinou pouze lokální produkty a suroviny, jejichž chuť dokáže pozvednout. Není divu, že se rozšířila po celém světě.

V této části vám představíme některé z typických italských pokrmů, které si hravě zvládnete připravit i u vás doma.

9. Špagety carbonara

Slavné špagety carbonara, které jsou na povrchu mazlavé a chuťově vynikající, jsou skvělou ukázkou toho, jak jen z pár surovin dokážete vykouzlit něco výjimečného. Doplňuje je osmažená slanina a velká hrst čerstvě nastrouhaného parmazánu.

 Špagety carbonara jsou skvělé, když na vaření nemáte moc času
Špagety carbonara jsou skvělé, když na vaření nemáte moc času

Špagety musí být uvařené podle italské módy takzvaně al dente (v překladu na skus). To znamená, že nejsou tvrdé, ale ani plně dovařené. Špagety je dobré mít vždy doma a hodí se, když nevíš, co vařit.

🎓 Zajímavost: Víte, že jediný sýr, který může nést chráněné označení parmazán (Parmigiano-Reggiano), pochází ze severní Itálie? Konkrétně z měst Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua a Bologna.

10. Lasagne s ragú

Milujete stejně jako kreslený kocour Garfield lasagne s masovým ragú? Pak zbystřete. I tuto delikatesu si můžete doma uvařit. Počítejte ale s tím, že vám jejich příprava zabere mnoho času, obzvlášť, pokud si těstoviny budete vyrábět sami. Věřte ale, že se výsledek vyplatí.

Lasagne s křupavou vrstvou sýra na povrchu
Lasagne s křupavou vrstvou sýra na povrchu

Tradiční lasagne jsou složené ze tří částí: těstovin, ragú z mletého masa a bešamelu. Existuje však řada jiných druhů lasagní. Vegetariáni si rádi pochutnají na špenátových lasagní a milovníci sladkého uvítají lasagne na sladko.

💡 Tip: Lasagne jsou nejlepší až na druhý den po tom, co se trochu zaleží.

11. Italské risoto

Šafránové, parmazánové, sépiové či s krevety. Receptů na přípravu italského risota je mnoho. Co mají všechny společné, je máslová jemnost a tekutá struktura pokrmu.

Risoto s krevetami
Risoto s krevetami

Pro risoto se používají určité druhy rýže. Můžete si vybrat mezi Arborio, Nano, Carnaroli či Vialone. Poznáte ji tak, že je na koncích kulatá. rýži vařte stejně jako těstoviny al dente.

Zapamatujte si, že risoto potřebuje čas, spoustu času, kdy jej musíte trpělivě míchat, než se vše spojí dohromady a vytvoří tu úžasně mazlavou konzistenci, která se obalí okolo každého zrníčka rýže.

12. Těstoviny al salmone

Jestli patříte mezi milovníky lososa, pak následující řádky patří právě vám. Italové tuto vynikající rybu často používají do těstovin, kde se mísí chuť ryby se smetanovou omáčkou.

Losos se skvěle hodí i do smetanové omáčky k těstovinám
Losos se skvěle hodí i do smetanové omáčky k těstovinám

Do tohoto jídla skvěle chuťově zapadnou třeba nasekané pistácie. Případně můžete vyzkoušet místo čerstvé ryby lososa uzeného. Ryba se v Itálii často připravuje na bílém víně, které jí dodá patřičnou kyselost.

Francouzská kuchyně

Stejně jako italská i francouzská kuchyně je velmi různorodá. Lehká a dietní jídla se střídají s těmi masitými a tučnými. Pochutnají si při ní všichni masožravci, ale i milovníci sladkého. Kdo by zapomněl třeba na famózní čokoládovou pěnu, která se už od pohledu rozplývá na jazyku? A co takhle to zapít tím nejlahodnějším francouzským vínem?

Nyní vám představíme 3 francouzské recepty po kterých se u vás doma jen zapráší.

13. Galletes či slané palačinky

Slané palačinky jsou klasické palačinky, které jsou však plněny slanou náplní a podávají se tedy jako hlavní jídlo. Ve Francii je najdete na každém rohu. Dle regionů se různí typy náplní a někde i způsob balení palačinek. V Bretani jim třeba říkají galletes a místo roličky dostanete palačinku která připomíná hnízdo.

Tradičně se plní šunkou, různými druhy sýrů, lososem nebo třeba vejcem. Zajímavé je, že se vejce do palačinky klade ještě syrové a až následně se uvaří během dopékání.

Co uvařit k obědu? Slané palačinky
Co uvařit k obědu? Slané palačinky

Zkuste zapojit svoji fantazii a chutě a najděte si svou nejlepší kombinaci! Navíc, poslední palačinku můžete udělat klasicky na sladko a budete mít hlavní chod i dezert během chvilky hotový.

14. Quiche

Ve Francii jsou slané koláče neboli quiche velmi oblíbené. Jí se jako snídaně, svačina i lehký hlavní chod. Mají je v téměř každé pekárně či baru a na požádání vám je i přihřejí.

Francouzský quiche se hodí ke všem příležitostem
Francouzský quiche se hodí ke všem příležitostem

Existuje mnoho typů těchto slaných koláčů, tradiční se nazývá quiche lorraine, který obsahuje smetanu a šunku. Zkusit ale můžete také třeba dýňový nebo sýrový quiche. Všechny mají ale společné jemňoučké lehce křupavé těsto a hutnou a delikátní náplň, které nebudete mít dost.

Cordon bleu

Populární francouzský řízek, známý pod názvem cordon bleu, najdete již dlouhá léta v restauracích po celém světě, kde jej připravují v mnoha různých variantách.

Co vařit k obědu? Cordon bleu
Co vařit k obědu? Cordon bleu

Tradičně se jedná o telecí řízek v kterém je vložená vepřová šunka a sýr s modrou plísní či sýry jako raclette nebo třeba ementál. Celý řízek se obalí v trojobale a smaží. Po rozkrojení vám tak z masa vytéká horký sýr.

V levnějších restauracích či ve školních jídelnách se však telecí maso běžně nahrazuje masem kuřecím a místo klasického sýru se používá třeba sýr tavený případně v našich končinách eidam. Pokud si však chcete užít opravdový kulinářský zážitek, pak doporučujeme zůstat u tradičního receptu.

Balkánská kuchyně

Je pravděpodobné, že pro většinu Čechů je balkánská kuchyně velká neznámá. Snad jediným oblíbeným balkánským jídlem u nás, které snad v životě ochutnal každý, je řecký gyros. Věřte ale, že balkánská kuchyně má mnohem více, co nabídnou!

Balkánská kuchyně je plná masa

Pro balkánskou kuchyni jsou typické papriky, lilky, olivový olej, který se v této oblasti pěstuje po staletí. Dále pak různé druhy sýrů a především maso a ryby, případně mořské plody. Balkánci jsou mistři masa. Masových chodů tedy v této oblasti najdete nejvíce. Pojďme se na některé z receptů podívat.

15. Souvlaki

Malinké kousky grilovaného masa, napíchnuté na špejli, to jsou souvlaki. Tato řecká lahůdka vás nadchne svou jednoduchostí a skvělou chutí. Dle nálady můžete kombinovat různé druhy masa. Pokud chcete jídlo dietnější, pak sáhněte po kuřecím. Jinak se tradičně souvlaki připravují z jehněčího či vepřového masa. Můžete špíz trochu ozvláštnit přidáním na kousky nakrájené zeleniny.

Souvlaki potěší každého masožravce
Souvlaki potěší každého masožravce

K masu se nejčastěji podává místní chleba, který nazývají pita. Častou přílohou jsou také hranolky či pečené brambory a zelenina. Můžete se také inspirovat různými typy balkánských omáček. Zkuste si třeba připravit domácí tzatziki.

16. Čevapčiči

Jedno z nejtradičnějších jídel, které běžně dostanete na celém Balkánu se nazývá čevap nebo také čevapčiči. V Česku není mnoho strávníků kteří by toto jídlo neměli spojené se školní jídelnou. Zkuste však na špatné vzpomínky zapomenout a vyzkoušet toto skvělé jídlo znovu tak, jak se tradičně má doopravdy dělat.

Čevapčiči je skvělá masová pochoutka
Čevapčiči je skvělá masová pochoutka

Na Balkáně se totiž do čevapčiči dává pouze kvalitní mleté maso, nejčastěji jehněčí. Maso se dochucuje čubricou, což je speciální balkánské koření.

V Česku se k jídlu dává hořčice, nicméně zkuste tentokrát trochu zaexperimentovat a koupit si nebo uvařit vlastní ajvar. Jedná se o tradiční balkánskou čalamádu, která se připravuje z paprik, lilků a česneku. Spolu s masem se vzájemně skvěle doplňují.

17. Plieskavica

Pljeskavica je placka mletého hovězího, vepřového či skopového masa, dochuceného solí a různým kořením, která se následně griluje. Původně srbské jídlo můžete dnes ochutnat i v mnoha dalších balkánských státech.

Recept na srbskou pljeskavici

Pljeskavica se jí nejčastěji v pitě nebo burgerové housce jako street food. Jestli tedy milujete burgery, ale americké klasiky máte už dost, vyzkoušejte tuto balkánskou variantu.

18. Musaka

Pokud máte raději lehká zeleninová jídla, pak určitě vyzkoušejte tradiční řeckou musaku. Jedná se o směs brambor, lilku, papriky, rajčat, případně cukety, které se zapečou v zapékací misce. Pokud máte rádi sýr, můžete nahoru nastrouhat sýr dle vlastní chuti. Výborná je třeba feta.

Musaka zapečená se sýrem
Musaka zapečená se sýrem

Když budete chtít, můžete do jídla přidat také mleté maso, které pokrm krásně oživí. tradičně se používá jehněčí, avšak můžete použít také vepřové.

Mexická kuchyně

Pokud zatoužíte po trošce exotiky a zároveň jste milovníkem všeho pálivého, pak vás určitě nadchne mexická kuchyně. Vybrali jsme proto pro vás jeden tip na netradiční nedělní oběd.

19. Chili con carne

Letní horka sice pikantním jídlům vyloženě nepřejí, avšak s blížícím se podzimem si určitě užijete tuto mexickou specialitu. Základem pokrmu je mleté hovězí či jehněčí maso, chilli papričky, případně rajčata, fazole nebo cibule.

Co vařit? Chilli con carne
Co vařit? Chilli con carne

K jídlu se běžně podává krajíc chleba či jiné pečivo. Výborně se k němu hodí také rýže. Pokrm lze připravit také ve veganské variantě, a to tak, že místo masa přidáte cizrnu a kukuřici.

Španělská kuchyně

Španělská kuchyně je ukázkovou středomořskou kuchyní. Kromě ryb a mořských plodů se zde konzumují také různé druhy luštěnin, rajčata, papriky, brambory či olivy, které se zde pěstují ve velkém.

20. Paella

Obzvlášť v přímořských destinacích podél celého Španělska je paella velmi oblíbeným pokrmem. Jedná se v podstatě o mastnější rizoto. Základem jídla je totiž rýže, která se kombinuje s různými druhy zeleniny, ryb, masa a mořských plodů. Často se tak kombinuje vše, co daný rybář ten den zrovna nalovil.

Co vařit k obědu? Paellu
Co vařit k obědu? Paellu

Obecně se rozlišuje mezi paellou valenciana, která obsahuje nějaký druh masa, a marisco, jejímž základem jsou ryby či mořské plody. Paella se běžně v restauracích podává ve velkých a horkých pánvích.

21. Tortilla española

Pokud se ve Španělsku vydáte večer do města na takzvané tapas (případně pinchos), pak určitě dostanete na výběr také velmi oblíbenou bramborovou omeletu (španělsky tortilla de patatas či tortilla española).

Co vařit, když chcete něco lehkého? Bramborovou omeletu

Jedná se o vaječnou omeletu, do níž jsou přidány také brambory, případně zelenina a bylinky dle vašeho výběru. Příprava vám nezabere ani půl hodinky a pokrm se hodí jako lehký oběd.

Co vařit, kdy se vám nechce vařit? Salát!

V horkých letních dnech je obědový salát snad tou nejlepší variantou. Je studený, lehký a nebudete se po něm cítit tak nacpaní, jako třeba po řízku. Pojďme se nyní na některé saláty podívat. Na další saláty se můžete podívat v článku věnujícímu se speciálně letním salátům.

22. Salát Caesar

Salát Caesar je klasika, kterou nikdy nic nepokazíte. Skvělá propojenost chutí zaručí spokojenost téměř všech strávníků a v kuchyni budete sotva 30 minut.

Salát Caesar je rychlovka
Salát Caesar je rychlovka

Skládá se z římského salátu, grilovaného kuřecího prsa, krutonů a nastrouhaného parmazánu. Salát se následně zalije zálivkou z olivového oleje, česneku pepře, citronové šťávy, případně worcestrové omáčky.

23. Salát Caprese

Jak už jste si mohli přečíst v kapitole o italské kuchyni, Italové rádi pracují s málo surovinami, které jsou však vždy kvalitní. Stejně je to také v případě populárního salátu Caprese.

Co vařit? Salát Caprese máte za pět minut hotový
Co vařit? Salát Caprese máte za pět minut hotový

Ten je složený pouze z rajčat, kvalitní mozzarelly a bazalky. Sýr i rajčata se nakrájejí na kolečka a skládají vedle sebe. Následně se vše pokape olivovým olejem a posype čerstvou bazalkou.

💡 Tip: Pokud chcete ještě zintenzivnit chuť salátu, pak vyzkoušejte místo běžné mozzarelly, tu z buvolího mléka. Určitě poznáte ten rozdíl.

24. Grilovaný hermelín se saláty

Když máte větší hlad, ale nemáte chuť na žádné hutné a těžké jídlo, pak vsaďte na jistotu a dejte si salát s grilovaným hermelínem.

Hermelín se skvěle hodí do salátů
Hermelín se skvěle hodí do salátů

Se salátem můžete experimentovat, jak se vám zachce. Nejlepší volbou je však utrhnout čerstvou zeleninu ze zahrádky a nakrájet ji na talíř. Pokud chcete ještě zintenzivnit chuť sýru, naložte jej den předem do směsi koření a olivového oleje.

25. Řepný salát s kozím sýrem

Pokud toužíte trochu zaexperimentovat, tak zkuste salát z červené řepy a kozího sýra. jeho příprava vám opět nezabere víc než půl hodinky a výsledek určitě stojí za to.

Kozí sýr se k řepě skvěle hodí
Kozí sýr se k řepě skvěle hodí

Hlavními surovinami, jak název napovídá, je vařená červená řepa a čerstvý měkký kozí sýr. Salát zakápněte trochou olivového oleje a balzamikového octa. Nakonec jej můžete zasypat třeba piniovými semínky, či vlašskými ořechy.

Přesnídávkové polévky

Když vás nenapadá, co vařit k obědu, a na nic velkého nemáte chuť, zkuste udělat jen velkou mísu husté polévky. Spolu s pečivem taková polévka může nahradit celý oběd. Nevěříte? Vyzkoušejte!

26. Dýňová polévka

Vzhledem k tomu, že se blíží podzim a s ním i sezona dýní, je fajn mít po ruce osvědčené recepty, které se vám již za chvíli budou hodit. Jedním z nich je vydatná hustá dýňová polévka.

Hustá dýňová polévka vás zahřeje
Hustá dýňová polévka vás zahřeje

Nejčastěji se dělá z dýně máslové, můžete ale použít také hokaido. Při podávání se do polévky přidává lžička zakysané smetany a nahoru se nasypou lehce opečená dýňová semínka. Dýňová polévka je skvělým podzimním pokrmem, který se dá ještě barvitě dochutit. Pro milovníky pálivého například chilly, pepřem i česnekem.

💡 Tip: Přečtěte si, jaké jsou nejlepší recepty z dýně hokaido.

27. Hrášková polévka

Vydejte se na zahrádku, kde právě dozrává zelený hrášek, z kterého je výborná zdravá hustá letní polévka. Tradičně se připravuje se smetanou, která způsobí, že je polévka krásně krémová. Do polévky můžete přidat i kousky osmažené slaniny či klobásy, případně opečené krutony. Výborné je také přidat do polévky lžičku zakysané smetany.

Co vařit? Hráškovou polévku
Co vařit? Hráškovou polévku

28. Žurek

Pokud stále ještě přemýšlíte, co vařit, a chtěli byste něco neokoukaného, pak zkuste polskou tradiční polévku žurek. Chutná trochu jako naše zelňačka a trochu jako hodolanská omáčka.

Žurek je oblíbená polská polévka

Hlavními surovinami jsou brambory, klobása, uzené maso, zakysaná smetana a sušené houby. I v Polsku se dělá v několika variantách, proto na internetu najdete určitě mnoho různých receptů. Tradičně se podává s chlebem nebo jiným pečivem.

29. Francouzská cibulačka

Asi nejznámější francouzská polévka se nazývá cibulačka. Když přemýšlíte, co vařit k obědu, a nechce se vám jít nakupovat, pak se tato polévka vyloženě nabízí. Uvaříte ji totiž ze surovin, které většinou najdete běžně v lednici.

Když nevíte, co vařit, dejte si francouzskou cibulačku
Když nevíte, co vařit, dejte si francouzskou cibulačku

Základem je cibule a silný drůbeží vývar. Pravá cibulačka se také neobejde bez pořádné dávky sýru. Na internetu najdete několik různých receptů na tuto polévku, do některé se třeba přidávají houby, případně smetana. Tradičně se k polévce podává rozpečená bageta.

30. Boršč

Víte, že boršč má své kořeny na Ukrajině? Dnes jej najdete v téměř každé restauraci nejen na Ukrajině, ale také v Rusku, či Polsku. V každé zemi se tato výborná polévka vaří podle trochu jiného receptu, my vám ale doporučujeme ten původní ukrajinský.

Miska ukrajinského boršče vás zahřeje
Miska ukrajinského boršče vás zahřeje

Základem polévky je samozřejmě řepa a vývar z hovězího, případně vepřového masa a mnoho další nakrájené zeleniny. Kvůli řepě má boršč tradiční červené zabarvení. Při servírování vám na Ukrajině do polévky dají lžičku zakysané smetany, která ji krásně zjemní.

Bonus: Steak

Steak je extrémně rychlé a poměrně jednoduché jídlo. Doporučujeme kombinovat steak s pečeným bramborem nebo celozrnnou bulkou. V případě, že chceme dosáhnout vyváženého jídla, tak přidejte ještě nějakou zeleninu jako je rajče, paprika a nebo skvělé avokádo, které můžete využít i k tvorbě dipu. Při výběru masa určitě zkoušejte. Krkovice je klasika, ale můžete zkusit také flank či svíčkovou.

Co vařit? Něco nasladko!

Občas člověka popadne taková chuť na sladké, že nemůže jinak, než se té své chuti poddat. Právě pro tyto případy jsme pro vás vybrali i tři tipy na sladká jídla, která vás vrátí do vašeho dětství.

31. Kynuté knedlíky s ovocem

Jak už jsme zmínili v kapitole o české kuchyni, Češi prostě knedlíky milují. Výjimkou nejsou ani ty s ovocem. Skvělé je, že díky knedlíkům můžete spotřebovávat sezónní ovoce. V červnu jahody, v červenci meruňky, v srpnu borůvky a v září třeba švestky. Fantazii se meze nekladou, takže kombinujte, jak je libo!

Ovocné knedlíky jsou skvělý dezert i hlavní chod
Ovocné knedlíky jsou skvělý dezert i hlavní chod

Nejlepší jsou polité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem. Někdo nedá dopustit na posypání mákem, někdo zase knedlíky posypává smaženou strouhankou.

💡 Tip: Zkuste někdy udělat ovocné knedlíky z bramborového těsta. Nejlepší jsou švestkové.

32. Lívance

Nadýchané lívanečky polité máslem či třeba javorovým sirupem a posypané oříšky nebo čerstvý ovoce potěší snad každého. Na internetu existuje nespočet různých receptů na zdravější i méně zdravé verze tohoto oblíbeného jídla.

Lívance jsou skvělá snídaně, oběd i večeře
Lívance jsou skvělá snídaně, oběd i večeře

Pokud jste zastánci zdravého životního stylu, přečtěte si náš článek o zdravých lívancích a nechte se inspirovat některým z našich receptů.

33. Buchtičky s krémem

Náš poslední recept vás určitě navrátí zpátky do dětských let. Jsou to buchtičky se šodó neboli buchtičky s krémem, které vařívaly naše babičky i prababičky.

Recept na buchtičky se šodó

Toto jídlo se nedá příliš ošidit ani jinak odlehčit, příliš mnoho zdravých receptů neexistuje. Jednou za čas ale člověku neuškodí pořádně si zahřešit. Recept na domácí buchtičky najdete ve videu.

Pokud ještě stále dumáte, co uvařit k obědu, podívejte se, jaké jsou nejlepší asijské recepty.

Bonusové tipy, pokud se vám nechce trávit příliš mnoho času v kuchyni

Jak jednoduše vyklouznout z hodin strávených v kuchyni a mít po ruce vždy něco, co můžete připravit, tak aby se to příliš neopakovalo, bylo to dobré a zdravé?

1. Mějte oblíbené suroviny, které můžete snadno obměňovat.

Mnoho jídel se dá ozvláštnit pouze tím, že vyměníte některou z jeho surovin. Máte rádi rizoto? Nebojte se rýži zaměnit za kroupy, pohanku, quinou anebo třeba kuskus. Bude to stejné, ale přece jiné. Jelikož recept znáte, budete mít vše rychle uvařené a zároveň si užijete tuto novou obměnu.

Stejným způsobem můžete dát místo obyčejných těstovin za rýžové, kukuřičné či konjakové. Maso můžete vyměnit za některou z náhražek, jako je sojové maso či tofu. Oblíbenou zeleninu můžete také měnit.

Díky těmto relativně malým změnám získáte nečekané množství nových kombinací a už nikdy nebudete muset dlouho přemýšlet nad tím, co vařit.

2. Připravte základ jídla, které můžete jíst několik dní.

Pokud netrváte na tom, že musíte mít pokaždé čerstvé jídlo, zkuste si připravit základ, který každý den pouze obměníte. Můžete připravit smetanovou omáčku a jeden den si do ní udělat těstoviny, druhý den si ji dát s bramborem a třetí den, pokud zbyde, tak třeba s červenou čočkou.

Stejně tak si můžete připravit hrnec rýže, jako je běžné v asijských zemích, a každý den si do ní zamíchat jinou zeleninu, jeden den můžete mít rizoto s brokolicí a druhý den třeba s kukuřicí, hráškem a mrkví.

3. Využívejte zmraženou zeleninu.

Nejvíce času na vaření častokrát zabere příprava a to především zeleniny, kterou je potřeba očistit a ještě nakrájet. Mražená zelenina v sobě nemá žádné konzervační látky a ze zdravotního hlediska není třeba se jí bát. Když budete mít na mrazáku pořád nějakou mraženou zeleninu k dispozici, tak nikdy nebudete mít problém s tím, co vařit. Taková pohanka s brokolicí a smetanovou omáčkou je výborná, dá se jíst několik dní a dá se snadno obměňovat.

4. Udělejte více jídla, které můžete zamrazit.

Pokud se vaříte s nějakým jídlem, udělejte ho více a přebytečné porce zamražte. Lépe tak využijete času, který už tak jako tak trávíte v kuchyni, a až příště nebudete vědět, co k obědu, tak bude stačit sáhnout do mrazáku. Většinou nestojí za to zamražovat přílohy, ale všechno ostatní mráz hravě přežije. A taková domácí svíčková ke středečnímu obědu a bez vaření vůbec není špatná. Bude stačit si jenom ohřát knedlík a omáčku rozmrazit.

5. Nebojte se experimentovat.

Pokud v obchodě narazíte na novou potravinu, nebojte se jí vyzkoušet. Snadno se může stát, že si díky ní budete moci rozšířit paletu jídel, která znáte. Zkuste sáhnout po slzovce, i když vám to zrovna nic neříká, šance je, že vám zachutná samotná, ale třeba i v kombinaci s rýží nebo krupicí. Můžete si zkombinovat, anebo jí nahradit pohanku či quinou. Dát si ji nasladko s mákem anebo na slano s rajčatovou omáčkou.

Každá podobná surovina, kterou zařadíte do svého jídelníčku, ho obohatí a rozšíří, a navíc nebudete muset ani hledat nové recepty, snadno můžete využít ty, které už znáte.

Další zajímavé články

Žij úspěšně nové logo

Jak uspět v době internetu v životě i podnikání.

Copyright © 2024 | ŽijÚspěšně.cz